La nivelul anului trecut, în Uniunea Europeană erau înregistrate 11.931.589 hectare certificate ecologic, ceea ce reprezintă 6,69% din suprafaţa totală. Spania ocupă primul loc cu 2.018.802 hectare dedicate agriculturii ecologice, urmată de Italia (1.796.333 hectare), Franţa (1.537.351 hectare), Germania (1.135.941 hectare) şi Austria (571.423 hectare).
Dacă ne referim strict la procentul pe care suprafaţa ecologică o deţine în raport cu suprafaţa totală agricolă a fiecărei ţări, atunci Austria este lider, cu 21,25%, urmată de Suedia (18,3%), Estonia (18,2%), Italia (14,19%) şi Republica Cehă (14% ). Statele cu cea mai mică pondere din suprafaţa cultivată dedicată producţiei ecologice sunt Malta (0,21% / 24 hectare), România (1,67% / 226.000 hectare), Irlanda (1,72% / 77.000 hectare) şi Marea Britanie (2,82% / 490.000 hectare).
Începând cu anul 2012, zona dedicată agriculturii ecologice în UE a crescut cu aproape 2 milioane de hectare. Există, de asemenea, o tendinţă ascendentă privind numărului de producători ecologici înregistraţi, care au ajuns la 295.600 la sfârşitul anului 2016. Spania, Italia, Franţa şi Germania au înregistrat anul trecut cele mai mari zone ecologice şi cel mai mare număr de producători ecologici. Împreună, acestea reprezintă mai mult de jumătate (54%) din suprafaţa totală destinată culturilor ecologice din UE.
Între 2012 şi 2016, Croaţia şi Bulgaria au înregistrat o creştere a suprafeţei lor ecologice de peste 100%. Cu toate acestea, cinci state membre ale UE au raportat o tendinţă descendentă: Grecia (-25,9%), Malta (-35,1%), Polonia (-18,1%), România (-21,5%) şi Marea Britanie (-16,9%). Cu toate acestea, în cazul Maltei, suprafaţa ecologică este mică şi, în termeni absoluţi, reducerea de 35% implică pierderea a 13 hectare.