SCHIMBĂRI MAJORE la programul TOMATA și USTUROIUL! - Revista Ferma
4 minute de citit

SCHIMBĂRI MAJORE la programul TOMATA și USTUROIUL!

Programul Tomata și programul Usturoiul vor continua și în 2025, dar vor fi modificări semnificative în ceea ce privește sistemul de finanțare și depunerea cererilor de plată, a anunțat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

programul tomata florin barbu
Credit foto @iStock.com/Denisfilm

”Anul acesta, schimbăm sistemul de finanțare al Programului Tomata. (…) Va fi programul ‘Tomata și alte legume în spații protejate’ și vom finanța fiecare mie de metri pătrați cu 1.500 de euro.

Asta înseamnă că un fermier care are 5.000 de metri pătrați poate lua 7.500 euro, nu doar 3.000 de euro, dar vreau să încurajăm să cultive și celelalte legume. Vorbim aici de spanac, salată, ceapă verde, ardei kapia, ardei gras, ardei Bianca. Sunt mai multe legume pe care le-am stabilit cu fermierii”,  a explicat ministrul Florin Barbu, citat de Agerpres.

NOI CERINȚE PROGRAMUL TOMATA 2025

programul tomata

Acesta a detaliat și obligațiile producătorilor de legume care se vor înscrie în program:

”Ponderea este în felul următor: în cazul în care ai 1.000 mp ești obligat să pui tomate. Dacă ai 2.000 mp, pui 1.000 mp cu tomate și 1.000 mp cu alte legume în spații protejate. Dar dacă trecem la alt nivel, de 5.000 mp, nu poate pune decât 2.000 mp cu tomate și restul de 3.000 mp cu alte legume. (…)

Sprijinul nu va mai fi până la luna mai. Valorificarea se va face până la sfârșitul lunii octombrie, astfel încât să avem pe tot parcursul anului și tomate și alte legume în spații protejate.”

ROȘII ROMÂNEȘTI LA EXPORT

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a precizat că a mâncat, săptămâna trecută, roșii românești ”cu gust” dintr-o seră încălzită din Giuvărăști, județul Olt. De asemenea, a mai spus că ”există un bazin legumicol din România unde 70% din tomatele realizate în acel bazin pleacă către export. E un lucru bun pentru fermieri, deși importul crește în anumite perioade, mai ales în extrasezon.”

CE SE SCHIMBĂ LA PRGRAMUL USTUROIUL 2025

programul usturoiul 2025
Credit foto @iStock.com/CentralITAlliance

În ceea ce privește Programul Usturoiul și acesta va continua în 2025, dar cu o modificare importantă. Mai precis, cantitățile de usturoi obținute de beneficiarii programului trebuie să ajungă direct către unități de vânzare, către cooperative sau direct în procesare.

”Facturile care demonstrează comercializarea vor fi în e-factura. Cantitățile trebuie să ajungă direct către unitățile de vânzare, către cooperative care se ocupă cu comerțul sau direct în procesare. Nu se mai acceptă alte facturi pe alte coduri CAEN. Vrem să avem o eficiență a sectorului.

Nu vrem facturi de la alte societăți, vrem direct din e-Factura. Suma va fi la fel, se va menține la 3.000 de euro/ha pentru usturoi”, a adăugat el.

Ministrul Barbu a afirmat că eficiența programului Usturoiul se vede și din faptul că, în prezent, nu mai există nici un supermarket din România care să nu aibă usturoi românesc la raft.

Află cât usturoi produce România și pe ce loc se află în UE la producția de usturoi: Marele jaf al usturoiului: Cum au reușit hoții români să fure 1.000 de tone de usturoi din Spania!

CERERI PROGRAMUL TOMATA 2025 ȘI PROGRAMUL USTUROIUL, LA APIA

cereri programul tomata 2025
Foto: Meta/Adrian Pintea

O altă schimbare majoră în acest an privind cele două programe pentru susținerea producătorilor de legume este legată de derularea programelor și depunerea cererilor de plată.

Secretarul de stat în MADR Adrian Pintea a anunțat că, în 2025, Programul Tomata și Programul Usturoiul nu se vor mai derula prin direcțiile agricole, ci se vor derula prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

BENEFICIARI ȘI PLĂȚI PROGRAMUL TOMATA ȘI USTUROIUL

programul tomata
Credit foto @iStock.com/VladTeodor

Potrivit datelor MADR, citate de Agerpres, în anul 2023, prin Programul Tomata au fost efectuate plăți de peste 327,8 milioane de lei pentru 22.082 de beneficiari, iar în anul 2024, Ministerul Agriculturii a plătit circa 361,07 milioane de lei pentru 24.472 de beneficiari.

În ceea ce privește Programul Usturoiul, în anul 2023 au fost efectuate plăți de 37,7 milioane de lei pentru un număr de 1.829 beneficiari, iar în anul 2024, plățile au depășit 79,2 milioane de lei, pentru 2.702 producători de usturoi.

CITEȘTE ȘI: MODIFICĂRI Programul TOMATA 2025: Cum se dă ajutorul de 1.500 euro și CÂND SE DEPUN CERERILE DE PLATĂ!

MODIFICĂRI Programul TOMATA 2025: Cum se dă ajutorul de 1.500 euro!

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →