Șase români suspectați că au furat aproape 1.000 de tone de usturoi din depozitele fermierilor spanioli au fost arestați de poliția din Spania.

Cei șase români sunt acuzați că au sustras aproape o mie de tone de usturoi din depozitele fermierilor spanioli din zona Cuenca. Scandalul numit ”marele jaf al usturoiului” a zguduit comunitatea agricolă spaniolă, relatează Digi24.
Hoții români sunt acuzați de 12 infracțiuni de înșelăciune și una de fals în înscrisuri, potrivit anchetatorilor din Spania, citată de publicația spaniolă Voces de Cuenca.
CUM ACȚIONAU HOȚII ROMÂNI DE USTUROI

Potrivit anchetatorilor spanioli, românii se prezentau ca oameni de afaceri de succes și le ofereau fermierilor spanioli prețuri mai mari decât prețul pieței. Faptele anchetate în prezent de către poliția din Spania s-au petrecut în august 2022, după campania de recoltare a usturoiului.
Potrivit anchetatorilor spanioli, doi cetățeni români, dintre care unul era rezident în Spania, s-au prezentat la managerul unui depozit de legume din localitatea Las Pedroñeras din provincia Cuenca, oferindu-se să cumpere o cantitate mare de usturoi la un preț mai mare decât prețul pieței.
După ce au ajuns la o înțelegere cu managerul depozitului, acesta a contactat mai mulți fermieri locali pe care i-a convins să își vândă recolta prin intermediul depozitului. După vânzare, fermierii spanioli au primit chitanțe de transfer bancar de la o instituție financiară străină, dar banii promiși nu au ajuns niciodată în conturile lor.
Usturoiul preluat din depozitul din Las Pedroñeras a fost transferat către alte două depozite din Spania, iar ulterior marfa a fost transportată în România, ca destinație finală. Poliția spaniolă a primit în total 12 plângeri pentru înșelăciune din partea fermierilor spanioli păgubiți de hoții români.
De asemenea, anchetatorii spanioli au descoperit ca depozitele de legume unde a ajuns usturoiul furat înainte ca acesta să fie transportat în România nu aveau documente de trasabilitate care să ateste intrarea și ieșirea mărfurilor și că transporturile în străinătate au fost efectuate ilegal.
Doi dintre cei șase români reținuți de poliția spaniolă au fost arestați preventiv, în timp ce ceilalți patru sunt cercetați sub control judiciar. Liderul grupării rămâne însă de negăsit. Anchetatorii spanioli suspectează că acesta se ascunde în România.
Românii implicați în acest caz sunt doi bărbați cu vârste de 48 și 57 de ani, care au fost arestați de poliția spaniolă, în timp ce alte patru persoane (doi bărbați și două femei de 27 și 80 de ani) sunt anchetate în acest caz , în care prejudiciul este de peste 600.000 de euro.
Autoritățile spaniole îl caută încă pe liderul grupului de hoți români despre care se presupune că a fugit și se ascunde în România. Pe lângă faptele cercetate în acest caz, liderul grupării face obiectul unei ordonanțe de percheziții, arestare și închisoare de la un tribunal din provincia spaniolă Granada pentru fapte similare comise în Spania, potrivit anchetatorilor.
PRODUCȚIA DE USTUROI ÎN ROMÂNIA ȘI ÎN SPANIA

Spania este cel mai mare producător de usturoi din Uniunea Europeană, în timp ce România, deși se află în topul producătorilor de usturoi din UE, are o producție de peste 12 ori mai mică decât Spania.
Potrivit datelor Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), în anul 2022, România a cultivat usturoi pe o suprafață de 5.200 hectare, a doua ca mărime din Uniunea Europeană, după Spania, și a 22-a din lume.
La producția de usturoi, cu 22.500 de tone recoltate în 2022, România a fost însă pe locul 3 în UE, după Spania și Italia și pe locul al 33-lea la nivel mondial, din cauza randamentului mai mic la hectar.
Mai exact, producătorii români de usturoi au înregistrat o productivitate medie de numai 4.327 kg/ha, reprezentând aproape un sfert față de media globală de peste 17.534 kg/ha și care ne plasează pe locul 13 în UE și pe locul 81 la nivel mondial.
Spre comparație, în anul 2022, Spania a fost pe locul 1 în UE și pe 4 în lume la suprafața cultivată cu usturoi, cu aproape 30.000 hectare, pe locul 1 în UE și pe locul 5 în lume la producția de usturoi, cu aproape 282.000 de tone, respectiv pe locul 41 în lume la productivitate, cu 9.460 kg/ha.