Oferta de usturoi a Spaniei, cel mai mare producător de pe continentul european, a fost afectată puternic, anul acesta, de condițiile meteorologice extreme. Inundațiile au distrus suprafețe importante cultivate cu usturoi.
”Am trimis cereri către furnizorii de usturoi din Spania și am fost informați că stocurile sunt reduse, iar prețurile cerute de spanioli se ridică la cele practicate de hypermarketurile din Uniunea Europeană. Unele țări, cum este Polonia, deși au culturi proprii de usturoi, trebuie să mai și importe, pentru a satisface cererea internă”, a declarat Agata Czyzewska-Ziarnik, expert în achiziții al traderului de usturoi Falcon, din Polonia, pentru publicația freshplaza.com.
”Nu se poate trece cu vederea cât de important este usturoiul ca ingredient pentru preparatele din întreaga lume. Usturoiul nu este un produs alimentar de bază, dar este necesar în industria alimentară. Adesea pare să uităm că produsele alimentare precum cârnații, mezelurile, delicatesele din carne și produsele gata preparate sunt asezonate cu usturoi și ar pierde mult din aromă dacă ar fi lipsiți de acest condiment. De asemenea, sectorul de catering și majoritatea oamenilor din bucătăriile private nu își pot imagina că nu au la dispoziție usturoi”, a motivat Agata Czyzewska-Ziarnik cererea de usturoi pe piața europeană.
Pentru a procura usturoiul de care consumatorii europeni au nevoie, importatorii caută marfa în țări situate peste mări, potrivit lui Czyzewska-Ziarnik: „Din acest motiv, multe companii comerciale au apelat la furnizori din China și din America de Sud. Importul de usturoi din China este o soluție destul de accesibilă, dar mai ales la scară industrială, deci pentru producția de alimente și catering. Acest lucru se aplică într-o măsură mai mică în gospodării, deoarece în unele țări europene există o concepție greșită, susține expertul polonez, că tot ce este chinezesc, inclusiv usturoiul, este de proastă calitate.”
„După cum am menționat mai devreme, Europa s-a îndreptat și spre America de Sud, în special spre Chile, dar ținând cont că usturoiul trebuie curățat și pregătit pentru transport, ne putem aștepta la primele încărcări abia la mijlocul lunii decembrie. Aceasta înseamnă livrare în Europa la mijlocul lunii ianuarie. O astfel de opțiune de livrare întârziată, după vârful producției de Crăciun, nu are ca rezultat o cerere mai scăzută. Usturoiul este o legumă care, dacă este depozitată corespunzător, poate fi păstrată până la un an. Și astfel, țările europene se vor aproviziona și vor aștepta cu nerăbdare prognozele meteo în Spania și recolta spaniolă în mai și iunie”, conchide Czyzewska-Ziarnik.
Între timp, Italia se îndreaptă spre America de Sud pentru a găsi usturoi. Comercianții italieni încă se luptă pentru a găsi provizii de usturoi de o calitate cel puțin acceptabilă. Situația nu se așteaptă să se schimbe prea mult înainte de Crăciun. Primele transporturi din Argentina ar trebui să fie la bord în următoarele zile, iar produsul va fi apoi în Europa în ianuarie.
„Mulți cultivatori și comercianți spanioli au epuizat stocul și sunt disponibile cantități limitate pentru a satisface cererea pieței. În momentul de față toată atenția se concentrează asupra Americii de Sud, în special în Chile și Argentina”. Potrivit lui Antonio Tuccillo, directorul Agrimpex Farming, „Deși prețurile erau deja mari, sunt încă în creștere”.
„Totul a început cu condiții meteorologice nefavorabile, care au redus drastic disponibilitatea produsului în China, dar mai ales în Spania. Și acestea sunt cele două țări care exportă cel mai mult usturoi din lume. Deci, era inevitabil ca piața să fie afectată de această situație”, a continuat Tuccillo.
„Din fericire, vremea în America de Sud este în prezent favorabilă. Drept urmare, ne așteptăm la o calitate excelentă din această zonă de origine, deși la prețuri destul de mari.”
Această tendință poate fi stopată doar „odată ce avem produse din noua recoltă mediteraneană”, potrivit directorului companiei. ”Vom vedea în martie cum va fi cu usturoiul din Egipt și în mai cu usturoiul din Spania, Italia și Franța. Din păcate, în Italia, din cauza precipitațiilor excesive, și în Spania, din cauza fenomenelor meteo extreme, au fost deja probleme cu plantarea în ultimele luni. Se așteaptă ca sezonul să fie instabil.”
„În sfârșit, este de menționat că țări precum Egipt și Turcia manifestă un interes din ce în ce mai mare pentru vânzările de usturoi, în condițiile în care costul cultivării în aceste țări este mult mai mic decât în Italia, Spania sau Franța”, conchide Tuccillo.
România produce anual o cantitate totală de peste 30.000 de tone de usturoi, potrivit INS. Importurile din ambele surse ( intra și extracomunitară se ridică la câteva mii de tone, pe an, în timp ce exporturile de usturoi românesc sunt infime.
credit foto iStock/IURII BUKHTA