Managementul tineretului femel de reproducţie – al junincilor – în fermele de vaci de lapte trebuie să se urmărească minimizarea costurilor, însă fără a afecta potenţialul viitor de producţie şi de reproducţie al animalelor.

De la managementul tineretului de reproducţie – la jununci
Eficienţa activităţii de reproducţie este esenţială pentru producţia de lapte şi implicit pentru rentabilitatea fermei. Unul dintre cei mai importanți factori economici care determină profitabilitatea unui efectiv la muls este numărul mediu de zile în lactaţie. Acest parametru depinde, evident, de instalarea gestaţiei la vaci cât mai repede după începutul lactației.
În cazul tineretului, eficiența activităţii de reproducţie, respectiv instalarea gestaţiei, este crucială pentru succesul financiar al fermei.
Creşterea junincilor = 15-20% din costurile fermei de vaci de lapte
Managementul adecvat al tineretului femel de reproducţie se face în funcţie de rasă şi de specificul fermei. Viţelele trebuie „însămânţate” imediat ce au atins vârsta, dezvoltarea şi greutatea corporală adecvate, deoarece se estimează că 15 până la 20% din costurile totale ale unei ferme de lapte sunt asociate cu creșterea junincilor.
Cea mai importantă parte a costului creșterii junincilor e reprezentată de numărul zilelor de furajare înainte de prima fătare.
Rata de reformă determină necesarul de juninci
În economia fiecărei ferme, costul creşterii tineretului de reproducţie, respectiv a junincilor, nu se referă doar la cheltuielile legate de furajare, întreţinere şi tratamentele sanitar-veterinare. De fapt, principalul factor care afectează costurile totale cu creşterea junincilor (tineretul de înlocuire) este rata de reformă din fermă. Cu cât rata de reformă este mai mare, cu atât nevoia de juninci şi, implicit, costurile cresc. Tocmai de aceea, practic, reducerea ratei de reformă va avea un impact total uriaş în „economia” creşterii junincilor şi în managementul fermei.
De exemplu, scăderea ratei de reformă de la 35% până la 25% poate reduce substanţial necesarul de juninci şi implicit costurile totale cu tineretul de înlocuire, iar surplusul de tineret femel (şi/sau juninci) poate fi valorificat prin vânzare.
Vârsta medie la prima fătare
Pe măsură ce nutriția, condiţiile de întreţinere și starea de sănătate generală a tineretului de reproducţie s-au îmbunătățit, fermierii au adoptat măsuri pentru a reduce vârsta medie la prima fătare. În Statele Unite, conform statisticilor recente, în fermele de vaci de lapte (la rasa Holstein) vârsta medie la prima fătare a scăzut sub 25 de luni.
Conform studiilor efectuate de cercetătorii de la Penn State Extension (SUA), al doilea factor ca importanţă în analizarea costurilor creşterii junincilor este vârsta medie la prima fătare.
Datele statistice colectate de Universitatea din Pennsylvania (SUA) şi Dairy Herd Information (DHI) arată că şi de la junincile care fată înainte de vârsta de 24 de luni se pot obține producții mari de lapte. Cu toate acestea, numărul de juninci cu o producţie mai ridicată de lapte crește pentru fiecare categorie de la 20 de luni până la 23 de luni și apoi scade după vârsta de 28 de luni la prima fătate.
Studiile DHI arată că pentru fiecare lună peste vârsta 24 de luni la prima fătare, costurile totale de creștere cresc cu 5% pe lună/junincă.
Reducerea vârstei la prima fătare se traduce printr-o rentabilitate mai mare. Cu toate că unele studii arată că junincile fătate la vârste mai înaintate au produs mai mult lapte în prima lor lactație, atunci când s-au calculat randamentele pe viața productivă, junincile care au fătat la vârste mai mici au produs mai mult lapte per total viață productivă.
Costurile cu furajele pentru juninci
Acestea reprezintă de obicei 60% din cheltuielile totale pentru creșterea junincilor. La furajare, cea mai „scumpă” perioadă de vârstă este de la naștere până la înțărcare, din cauza costurilor mari cu forța de muncă și cu hrana per animal.
Pe măsură ce vârsta la prima fătare crește, crește și necesarul de spaţiu pentru adăpostire a junincilor și pentru furaje, precum şi nevoia de forță de muncă.
SFATURI PRACTICE
Monitorizaţi permanent costurile programului de creştere a tineretului femel de înlocuire, fără a reducere „calitatea” junincilor. Iată câteva potenţiale căi de reducere a costurilor pentru creșterea junincilor în fermele de vaci de lapte:
- Hrăniți vițeii cu hrană lichidă ieftină, dar de calitate!
- Folosiţi furaje concentrate de calitate și „gustoase”!
- Analizați permanent furajele și ajustaţi rațiile pentru toate categoriile de vârstă!
- Monitorizați dimensiunea loturilor și variațiile de greutate ale indivizilor în cadrul grupurilor!
- Mențineţi un ritm de creştere în greutate (spor mediu zilnic) constant!
Citeşte şi: Cum afli dacă viţeii tăi suferă de deshidratare?







