Revoluţia ecologică - Revista Ferma
3 minute de citit

Revoluţia ecologică

foto2 m Revoluţia ecologică

Circa 80 la sută din producţia agriculturii organice este destinată exportului, principalele pieţe de desfacere fiind Germania, Ţările de Jos, Franţa şi Marea Britanie. Doar un procent din cheltuielile spaniolilor pe produse agro-alimentare se adresează sectorului ecologic.

Primele forme de agricultură ecologică s-au dezvoltat la sfârşitul anilor 70, cu ferme de mici dimensiuni, asociate grupurilor de consumatori din marile oraşe. Iniţiativele au venit din partea unor tineri din provincia Catalonia.

Astăzi, sectorul agriculturii ecologice este mult mai complex, caracterizat de producţia foarte diversificată, în toate regiunile ţării. Creşterea este lentă, dar constantă. Deşi introducerea de măsuri de sprijin de agro-mediu pentru producţia ecologică, prin politica agricolă comună, a venit mai târziu decât în alte state membre ale Uniunii Europene. După introducerea plăţilor de sprijin pentru agricultura ecologică, în ultimii ani, s-a înregistrat o accelerare a conversiilor de la agricultura convenţională la cea de tip ecologic.

În 2009 erau certificate ca şi unităţi de producţie în agricultura ecologică 27.627 de ferme. Cele mai multe dintre acestea (8.444) se aflau în Andaluzia şi numai 5% în Catalonia.
Pe de altă parte, suprafaţa de teren ecologic nu este direct legată de numărul de ferme dintr-o regiune.

De exemplu, în Aragon 727 de producătorii cultivă 70.515 hectare, în timp ce în Insulele Canare 909 producători cultivă 5.113 hectare.

Păşunile şi furajele (378.820 hectare) ocupă cea mai mare suprafaţă a terenurilor agricole ecologice, urmate de păduri (89.451 hectare). Principalele culturi ecologice sunt cele de cereale şi leguminoase (113.304 hectare), măslini (93.432 hectare), migdale (44.600 hectare) şi vii (16.831 hectare).


INFO

P.A.C.
Beneficii majore

Spania susţine o politică agricolă comună (PAC) puternică, reformată, precum şi schimbări ale strategiei în domeniul pisciculturii, pentru asigurarea unor venituri decente în acest sector. Transparenţa preţurilor şi organizarea lanţurilor agro-alimentare este o altă preocupare a autorităţilor de la Madrid. De altfel,

Spania se află printre ţările care primesc cele mai mari sume de bani sub forma fondurilor europene pentru agricultură. În 2010, plăţile de sprijin în cadrul PAC au totalizat aproape 7,55 miliarde euro, dintre care aproximativ 5,132 miliarde au constituit plăţi directe, 1,32 miliarde au fost alocate prin programul de dezvoltare rurală şi 1 miliard pentru măsurile de intervenţie pe piaţă.

OMG
20% porumb transgenic

Dependentă de importurile de cereale pentru furaje, Spania are o politică permisivă în ceea ce priveşte organismele modificate genetic (OMG). Anul acesta, suprafaţa cultivată cu soiul MON 810 (Monsanto), una din cele două varietăţi de porumb transgenic aprobate pe teritoriul Uniunii Europene, s-a mărit cu 4,7%, până la 80.200 hectare, reprezentând mai mult de 20 procente din suprafaţa totală însămânţată cu porumb.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →