Fermierul constănțean Raul Mărunțoiu ține cheltuielile sub un strict control, nedorind să se supraîndatoreze. „Mi-am produs singur sămânța de păioase și de rapiță și nu am fertilizat culturile de toamnă pentru că nu au fost bani!”, ne-a declarat Raul Mărunțoiu.
ECONOMII DE 300.000 EURO!
Și explică în continuare. „Dacă aș fi cumpărat sămânța de rapiță m-ar fi costat mai mult cu 34-35.000 euro, iar cu cea de grâu și orz mai adăugam undeva spre 80 de mii de euro. De asemenea, dacă aș fi luat și complex (produsul folosit de mine MAP 11 52 0) și aș fi aplicat o doză de 200 kg/ha, m-ar fi costat alte 180-190.000 de euro”, potrivit calculelor sale.
”Per total, am redus cheltuielile cam cu 300 mii de euro, undeva la o treime din costurile unui sezon agricol” – Raul Mărunțoiu.
Fermierul dobrogean susține că sunt bani deblocați cu care poate achiziționa în primăvară: erbicide, insecticide, fungicide, suplimente foliare și motorină.
”330 LITRI/MP PRECIPITAȚII, UN RECORD DE CÂND FACEM AGRICULTURĂ!”
Raul Mărunțoiu a semănat undeva la 500 hectare de rapiță, grâu pe 410 ha și orz pe 370 ha, iar pentru prășitoarele de primăvară, porumb și floarea soarelui, au mai rămas circa 200 de hectare.
„Am avut covor verde de acoperire pe toată suprafața fermei de 1.450 de hectare, după care l-am desființat, am pregătit din nou terenul, superficial, și am semănat culturile de toamnă. Plantele sunt răsărite, câmpurile-s verzi, ceea ce nu s-a mai întâmplat în toamnă de vreo 2 ani de zile.
Anul ăsta am avut ploaie și am pus mai multă rapiță pentru a regla asolamentul. S-au înregistrat undeva la 330 de litri/mp, e un record de când facem noi agricultură; nici tata, inginer agronom, nu a prins o toamnă atât de ploioasă. E drept, am întârziat nițel semănatul, au mai fost probleme cu buruienile care au răsărit după, dar am reușit să le ținem sub control destul de bine”, spune Raul Mărunțoiu.
„NU AM MAI AVUT RAPIȚĂ DIN 2022!”
Fermierul constănțean susține că rapiță nu a mai avut din 2022; punea în toamnă și nu răsărea.
„Am optat să pun soi și nu sămânță hibridă (mult mai scumpă) în urma testărilor din fermă, care m-au convins că nu au fost diferențe semnificative la producție, în condițiile în care am aplicat aceeași tehnologie și aceleași programe de tratament și fertilizare”, precizează acesta.
În 2022, Raul Mărunţoiu a mizat pe semănăturile de toamnă şi a câştigat! CITEȘTE MAI MULT AICI.
CE NUTRIȚIE APLICĂ ÎN PRIMĂVARĂ?
Raul Mărunțoiu a aplicat un singur tratament cu un insecticid de contact pentru că începuse să apară larvele unor dăunători și concomitent a făcut o erbicidare antigramineică pentru samulastră de grâu și de orz și un regulator de creștere cu rol de fungicid în același timp.
„În primăvară voi aplica azotat de amoniu și în funcție de câți bani o să dispun, vreau să administrez și o doză de sulfat de amoniu, mai ales că am rapiță și e consumatoare de sulf. O să măresc nițel cantitățile ca să compensez faptul că nu am dat complexe în toamnă”, explică el.
„DACĂ O SĂ AM UN AN BUN, AȘ PUTEA SCĂPA DE DATORII”
Raul Mărunțoiu: „Nu fac investiții, deși mai am nevoie de câte ceva în fermă! Am deja leasinguri în derulare la 5 utilaje, nu mai îmi permit să îl fac și pe al șaselea, plus că anul ăsta vreau să ajung la vară la recoltare fără să acumulez prea multe datorii”.
Dacă o să am un an bun, aș putea să ajung la zi cu plățile, dar acuma depinde și de variabilele celelalte: prețurile cerealelor, scumpirile inputurilor”, încheie Raul Mărunțoiu!
CITEȘTE ȘI: Piaţa îngrăşămintelor se confruntă cu turbulenţe grave! Un mare producător austriac ar putea închide definitiv uzina.