Piaţa îngrăşămintelor se confruntă cu turbulenţe grave! Preţul gazelor creşte, iar producătorii de îngrăşăminte reduc producţia. Situaţia este similară cu cea din 2022, cu diferenţa că fermierii nu cumpără (aproape) deloc îngrăşăminte.
Se pare că producătorii europeni de îngrăşăminte încearcă să crească preţurile de vânzare pentru îngrăşămintele azotate la începutul lunii decembrie, ca răspuns la creşterea costurilor de producţie, transmit comercianţii. Cu toate acestea, având în vedere că preţurile globale la uree sunt sub presiune, rămâne foarte dificil să se obţină preţuri mai mari la azot.
În acelaşi timp, preţul gazului continuă să crească. Recent a fost atins un nivel maxim pentru acest an de 49 EUR/MWh. Această creştere a preţului gazelor scumpeşte producţia pentru producătorii de îngrăşăminte azotate. Având în vedere că gazul natural reprezintă aproximativ 60-80 % din costurile de producţie în producţia de îngrăşăminte azotate, preţul gazului este de o importanţă crucială pentru preţurile îngrăşămintelor în Europa, precum şi pentru oferta de îngrăşăminte azotate şi situaţia ofertei pe piaţa europeană a îngrăşămintelor.
Piaţa îngrăşămintelor: LAT Nitrogen ar închide definitiv uzina
Unii produc doar la o rată redusă sau nu produc deloc. Acest lucru duce la blocaje pe piaţa UE. Analiştii şi comercianţii raportează, de asemenea, că principalul producător LAT Nitrogen a anunţat închiderea uneia dintre fabricile sale din Austria din cauza costului ridicat al gazului şi a cererii insuficiente. Dacă LAT Nitrogen ar închide definitiv uzina, oferta pe piaţa europeană ar continua să scadă. Până în prezent, LAT Nitrogen a vândut şi îngrăşăminte pentru piaţa germană: azotat de calciu şi amoniu (KAS), un îngrăşământ azotat cu 27% N şi 10% Ca, ASN şi NPK 15-15-15.
Importurile de uree şi alte îngrăşăminte azotate în Europa sunt, de asemenea, dificile în acest moment, deoarece euro extrem de slab face ca importurile de îngrăşăminte, care sunt facturate în dolari, să fie semnificativ mai scumpe.
Citeşte şi A scăzut cererea de îngrășăminte, dar cresc importurile din Rusia. Care sunt riscurile dependenţei de îngrăşămintele din Rusia?
sursa: agrarheute.com