2 minute de citit

Prunii tăi din soiuri vechi româneşti nu au rod? Iată cauza şi ce trebuie să faci!

livada din gura raului b Prunii tăi din soiuri vechi româneşti nu au rod? Iată cauza şi ce trebuie să faci!Ce defect au moştenit marte parte din soiurile de prun obţinute din vechiul soi autohton Tuleul gras şi cum poate fi el corectat?

În prezent sortimentul de prun în România este diversificat, iar deschiderea graniţelor a permis introducerea unor soiuri străine, dintre care unele au reuşit să se adapteze condiţiilor pedoclimatice din România.

42 de soiuri româneşti

„Programul de ameliorare românesc a avut rezultate deosebite, din anul 1967 şi până în prezent. Din combinaţii hibride au rezultat 42 de soiuri româneşti! Cele mai timpurii dintre acestea s-au dovedit a fi: Centenar, Piteştean, Tita, Carpatin”, a explicat Mădălina Butac, secretarul ştiinţific al Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti-Mărăcineni, şefa Laboratorul genetică şi ameliorare, responsabilă cu ameliorarea soiurilor de prun. Declaraţia a fost făcută la evenimentul ”Zilele prunului” 2023..

Defect moştenit

”Mare parte a acestor soiuri sunt obţinute din Tuleul gras, unul dintre cele mai vechi soiuri autohtone de prun, originar din Argeş (Leordeni), un fel de etalon calitativ pentru întregul sortiment de prune. Ele au moştenit un defect al acestei varietăţi vechi şi anume androsterilitatea sau lipsa de polen. Chiar dacă sunt precoce, viguroase şi productive, aceste soiuri au absolut nevoie de polenizatori, nu se pot cultiva într-o plantaţie doar ele singure, ci cu altele bune polenizatoare”, a adăugat Mădălina Butac.

Află cum a ajuns PRUNUL specia dominantă în pomicultura României?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →