Organizaţiile agricole din Europa intenţionează să iasă în stradă săptămâna acesta pentru un nou protest, exprimându-şi nemulţumirile legate de propunerile Comisiei Europene privind reforma bugetului Politicii Agricole Comune (PAC).
Copa-Cogeca, organizaţia umbrelă care reprezintă fermierii şi cooperativele agricole, a confirmat că o „acţiune fulger pan-europeană” va avea loc la Bruxelles, marţi, 20 mai. Protestul este organizat de asociaţiile naţionale ale fermierilor belgieni, FWA/UAW şi BoerenBond, iar Copa-Cogeca şi-a exprimat sprijinul pentru această acţiune.
Manifestaţia va coincide cu Conferinţa Anuală privind Bugetul UE 2025, în cadrul căreia se va discuta viitorul buget multianual al Uniunii Europene. Conform Comisiei Europene, această conferinţă va „reuni o gamă largă de părţi interesate pentru a regândi un buget viitor care să pună priorităţile politicilor uniunii în centrul său, făcându-l mai concentrat, mai simplu şi mai eficient”.
Bugetul UE, o problemă politică esenţială pentru sectorul agricol
Într-un moment în care UE se confruntă cu provocări suprapuse – de la instabilitate geopolitică şi incertitudine economică şi juridică, la schimbări climatice şi reconfigurări ale comerţului global – un lucru este clar: securitatea alimentară înseamnă securitate”, au subliniat reprezentanţii celei mai influente organizaţii de lobby pentru fermieri la nivel european.
În acest context, Copa-Cogeca avertizează că, „fără o linie bugetară clară şi protejată pentru a susţine cadrul agricol al UE, politica agricolă europeană riscă să se prăbuşească precum un castel de cărţi”. Organizaţia a reiterat că nu va accepta dizolvarea PAC într-un fond unic sau orice demers care să ducă la renunţarea la abordarea comună în favoarea uneia naţionale.
Risc de disparități între statele membre
De asemenea, Copa-Cogeca respinge „o propunere grăbită” pentru următoarea PAC, care urmează să fie prezentată în iulie, alături de Cadrul Financiar Multianual (CFM) post-2027, „mai ales în lipsa clarităţii privind resursele, guvernanţa şi consultarea adecvată cu sectorul agricol”.
Citeşte şi:
Dilema bugetului UE: MÂNCARE sau ARME?
„Propunerea de a centraliza finanţarea UE într-un fond unic ar putea oferi o anumită flexibilitate bugetară, dar riscă să dizolve Politica Agricolă Comună (PAC) într-un cadru mai larg, cu mai puţine garanţii, mai puţină concentrare şi fără o viziune comună. Înlocuirea celor două piloni ai PAC cu un model naţional unic de programare ar slăbi piaţa unică, ar întârzia investiţiile esenţiale şi ar crea disparităţi semnificative între statele membre – toate acestea ameninţând veniturile fermierilor, sustenabilitatea şi stabilitatea lanţului agroalimentar, chiar şi dincolo de graniţele UE”, a mai precizat organizaţia.
PAC – pilonul central al strategiei UE
Copa-Cogeca solicită Comisiei Europene un angajament reînnoit, inclusiv o linie bugetară dedicată şi protejată pentru PAC, precum şi un buget PAC ajustat la inflaţie în următorul CFM. „PAC trebuie să rămână pilonul central al strategiei UE pentru agricultură şi alimentaţie, aşa cum este consacrat în tratatele UE – nu doar la nivel de retorică, ci prin natura sa comună, structura robustă şi resursele financiare dedicate”, a concluzionat organizaţia.