Între cantitate şi calitate, Gheorghe Mititelu a ales KRONE - Revista Ferma
7 minute de citit

Între cantitate şi calitate, Gheorghe Mititelu a ales KRONE

La pregătirea viitoarei recolte de nutreț, pentru fermieri contează: timpul de lucru, calitatea şi confortul, iar acestea sunt şi cele mai apreciate avantaje ale utilajelor Krone pentru producerea furajelor verzi.

Gheorghe Mititelu, presa Krone Fortima

În această situaţie se găseşte şi Gheorghe Mititelu, care lucrează peste 100 hectare, din care circa 40 ha teren agricol şi restul păşune, pe raza localităţii Bogdăneşti, jud. Bacău. Terenul arabil este cultivat cu lucernă şi porumb pentru boabe, iar recolta este folosită pentru cele 500 de oi şi 150 capre, efectiv matcă, pe care fermierul le creşte. Întrebat despre iarna trecută, Gheorghe Mititelu ne-a spus că „atâta timp cât am avut tot ce mi-a trebuit, a fost bine. Am avut destule furaje și porumb. Chiar dacă anul trecut nu prea a plouat, am balotat tot ce am prins, inclusiv paie şi coceni de porumb”.

Respect pentru munca fermierilor

Concurenţa pe terenul agricol este destul de mare în zonă, iar terenul disponibil tot mai puţin şi valoarea arendei e în creştere. La fel ca tot mai mulţi crescători de animale, Gheorghe Mititelu cunoaşte foarte bine greutăţile pe care le întâmpină vecinii lui, fermierii care au cultura mare. „Respectăm munca altor fermieri care lucrează la fel ca şi noi şi avem o relaţie bună cu vecinii noştri, inclusiv cu Grup Şerban, de la care mai facem baloţi de paie şi mai păşunăm pe mirişti. La cultura mare este multă cheltuială cu sămânța, îngrășămintele, erbicidele şi motorina, totul este foarte scump. Și apoi îţi mai dă şi Dumnezeu o palmă și nu faci nimic…”, ne-a declarat Gheorghe Mititelu.

Gheorghe Mititelu

Gheorghe Mititelul: ”Acolo unde am făcut arătură, s-a cunoscut”

Fără o tehnologie specială, dar cu un tractor Valtra şi un plug bun, anul trecut fermierul a obţinut o producţie de 7-8 tone porumb/ha, de pe cele 20 hectare cultivate, în timp ce vecinii au făcut doar câteva sute de kg/ha. „Nu am avut o tehnologie specială, doar am lucrat pământul, am semănat şi l-am lăsat în treaba lui… Dar am băgat gunoi de grajd, asta l-a ajutat foarte mult. În plus, eu personal lucrez pământul, l-am arat ca pentru mine: adânc şi încet, că nu mă grăbea nimeni. Iar acolo unde am făcut arătură, s-a cunoscut”, a precizat Gheorghe Mititelu, crescător de oi şi capre.

presa Krone Fortima

O ambiţie personală şi şansa pentru dezvoltare

După ce mai mulţi ani la rând a tot auzit vorbindu-se despre proiectele cu fonduri europene şi după ce a pregătit în câteva rânduri actele pentru un proiect pe Măsura 4.1, „proiectul a devenit o ambiție personală” în condiţiile în care aceasta era singura şansă a fermierului pentru achiziţia de noi utilaje. „Mai mulţi consultanţi mi-au spuc că nu se poate şi că nu are rost. Îmi trebuiau multe acte şi printre alte şi platformă de gunoi… Până la urmă am reuşit să fac cadastrul şi tot dosarul, iar proiectul a fost aprobat”, ne-a povestit Gheorghe Mititelu.

Valoarea proiectului a fost de 374 mii de euro, cu finanţare de doar 50%, pentru că fermierul nu are o diplomă de studii acreditată. „Cum eram puţin mai pesimist, am vrut să renunţ, cu toate că, la data depunerii proiectului, calculele arătau că trebuie să mă descurc uşor cu rambursarea banilor. Dar timpurile s-au schimbat şi este tot mai greu”, a spus, cu regret, băcăuanul. Cu toate acestea, dezvoltarea fermei este strâns legată de maşinile agricole moderne fără de care nu ar putea să cultive terenul şi să producă furaje pentru animale.

Gheorghe Mititelu

Ce vrei: cantitate sau calitate?

După ce şi-a făcut planul cu utilajele de care avea nevoie, Gheorghe Mititelu a vorbit cu reprezentantul zonal al Green Expert: „Iulian Butacu a fost primul care m-a întrebat, din prima zi: ce vrei, calitate sau cantitate? Iar după ce am văzut ofertele, am ales Krone, am ales calitatea. Mai ales că mai am printre utilajele vechi o balotieră Krone 125, cu role, de care am fost mai mult decât mulțumit”.

Fermierul a achiziţionat de la Green Expert un pachet complet Krone pentru furaje verzi: o presă Fortima V 1800 MC, o cositoare EasyCut R 280 CR şi o greblă Swadro 35. În cadrul aceluiaş proiect şi de la aceeaşi companie, Gheorghe Mititelu a mai cumpărat remorci pentru împrăştiat gunoi Fliegl, remorcă pentru transport Pronar şi un tocător Maschio.

Colaborarea cu Green Expert „a decurs bine, a fost doar o mică întârziere în livrarea unei remorci, care nu a ajuns la timp de la producător, alte probleme nu am avut. Green Expert are o echipă super şi de treabă”, ne-a declarat fermierul băcăuan.

„Producerea furajelor este importantă pentru noi şi pentru aceasta am ales calitatea Krone. Consider că utilajele pentru furaje verzi de la Krone sunt cele mai performante. Am o experienţă de mai mulţi ani cu o balotieră Krone 125, iar de doi ani cu Krone Fortima V 1800 MC. În plus, pe lângă calitate, acum am viteză de lucru şi confort” ne-a declarat Gheorghe Mititelu.

grebla Krone

Gheorghe Mititelu: cu Krone, „frunza este verde, fânul parcă este proaspăt”

Chiar dacă presa Krone Fortima îi permite să facă baloţi mari şi grei, fermierul a ales să facă baloţii mai mici, de circa 120 kg, pentru a-i putea manipula mai uşor iarna când este noroi şi „îi mai dăm şi la mână, să fie mai ușor de lucrat”. Apoi, „la presa veche, după ce faci balotul trebuie să dai înapoi ca să-l dai afară, după aia să pornești, să mergi cu o viteză mai mică până începe să se formeze miezul balotului, totul merge mai încet. La Krone Fortima V 1800 MC doar ai dat comandă, l-a legat, îl aruncă şi ai plecat în continuare, în viteză”, ne-a explicat fermierul. Anul trecut a făcut peste 700 de baloţi de fân, de paie şi coceni de porumb.

În plus, cositoarea Krone EasyCut R 280 CR este dotată cu condiţionator şi cu discuri „fără întreţinere”. Mai ales la prima coasă „se cunoaşte, se usucă lucerna mult mai repede”, ne-a spus Gheorghe Mititelu.

„Este uşurinţă şi confort în lucru. Vă daţi seama că la lucernă doar noaptea balotez şi nu simt oboseala. Chiar mă uitam la baloţii de lucernă ce îi dau acum la miei: frunza este verde, fânul parcă este proaspăt. Coasa taie la 2,8 m lăţime, iar la balotat dai comanda, leagă balotul, l-ai aruncat afară şi ai plecat în continuare, pot să balotez toată noaptea, fără efort”, încheie, mulțumit, fermierul.

presa Krone Fortima

Caprele pentru arendă, oile pentru miei!

Fermierul a ales să crească atât oi, cât şi capre, pentru a împăca, cum se spune „şi capra, şi varza”. „De la capre obţin, în principal, brânza pentru plata arendei, care se face, de multe ori pe lângă bani, în natură, cu cereale şi brânză. Prima noastră obligaţie este să plătim arenda. Am ales să las mieii cu oile, pentru că acum nu se plătesc. Oile poate o să le mai mulg după ce înţarc mieii, dacă or mai avea lapte, că păşunea se usucă dacă-i secetă”, s-a plâns fermierul.

În ferma lui Gheorghe Mititelu, iezii au fost mai mici de Paşte, iar miei a vândut puţini. „Am vreo 300 de miei bunişori, la o greutate medie de peste 20-25 kg/cap. Dar e prețul foarte mic față de anul trecut. Anul trecut a fost undeva la 23-24 lei/kg în viu, aşa mergea piaţa. Anul ăsta s-au vândut cu 16-17 lei/kg în viu. La 20 lei/kg ar fi bine pentru toată lumea, şi pentru vânzători, şi pentru cumpărători. Am înţeles că preţul la export nu a scăzut faţă de anul trecut şi în magazin preţul cărnii de miel este la fel, doar pentru noi producătorii, cei care avem de vânzare este mai mic”, ne-a spus, cu părere de rău, fermierul.

Citeşte şi: Ciprian Gherghel: Aubrac şi Krone – rasă franceză cu tehnologie germană

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →