Programul USTUROIUL 2025, pe site-ul MADR. A fost lansat în dezbatere publică proiectul privind programul de susținere a producției de usturoi în anul 2025.

Pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale a fost postat în secțiunea „Transparență Decizională” un proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producţiei de usturoi în anul 2025”.
Prezentul proiect vizează acordarea unui ajutor de minimis pentru susținerea producţiei de usturoi în anul 2025.
CUANTUM SPRIJIN PENTRU USTUROI ÎN 2025
Proiectul are un impact bugetar în sumă de 60.000.000 lei şi se asigură din bugetul pe anul 2025, aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Cuantumul ajutorului de minimis are o valoare de 3.000 euro/ha şi se acordă pentru o suprafață minimă de 3.000 mp și maximă de 6 ha/beneficiar.
Valoarea totală a ajutoarelor de minimis acordate unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăși suma de 50.000 euro pe durata oricărei perioade de 3 ani.
Plata se acordă proporţional cu suprafaţa efectiv cultivată.
Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor într-o singură tranşă până cel târziu la data de 22 decembrie 2025 inclusiv.
CINE POATE PRIMI BANII DIN PROGRAMUL USTUROIUL
Beneficiarii ajutorului de minimis pot fi:
- producătorii agricoli persoane fizice care deţin atestat de producător, emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările şi completările ulterioare, valabil până la data de 31 decembrie 2025;
- producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările şi completările ulterioare;
- producătorii agricoli persoane juridice, indiferent de forma de organizare.
CONDIȚII PENTRU BENEFICIARI
Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru producţia de usturoi, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:
- să utilizeze o suprafaţă cultivată cu usturoi de minimum 3.000 mp;
- să transmită la DAJ o notificare scrisă privind identificarea suprafeței și a existenței culturii;
- să obţină o producţie de minimum 3 kg usturoi/10 mp de pe suprafaţa prevăzută;
- să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul 2025;
- să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor, al cărui model este prevăzut în anexa 1, completat începând cu data înfiinţării culturii şi avizat de OFJ;
- să obţină usturoi care nu depăşește conţinutul maxim aplicabil reziduurilor de pesticide, condiţie care se verifică conform prevederilor art. 10 alin. (2);
- să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative, în funcţie de forma de organizare;
- să nu depășească, în sectorul producției primare de produse agricole, prin acordarea prezentului ajutor de minimis, echivalentul în lei a 50.000 euro//întreprindere/întreprindere unică pe durata ultimilor 3 ani.

CÂND SE DEPUN CERERILE LA DIRECȚIILE AGRICOLE!
Depunerea cererilor se realizează în termen de 30 zile de la data intrării în vigoare a prezentului act normativ. Verificările în teren se efectuează de către echipe mixte ale DAJ și APIA şi vizează deplasarea în teren pentru identificarea suprafeţei şi a existenței culturii de usturoi înainte de recoltare.
Recoltarea si valorificarea producţiei se realizează după data efectuării verificărilor în teren până cel târziu la data de 21 noiembrie 2025, inclusiv documentele justificative.
Proiectul de act normativ poate fi consultat AICI.
Prin promovarea acestui proiect de act normativ se asigură creșterea suprafețelor cultivate cu usturoi, a nivelurilor de producție, a locurilor de muncă în zona rurală, precum și încurajarea fermierilor de a cultiva în continuare această specie, se arată în proiectul MADR.