Statele UE au început anul 2025 cu o creștere a exporturilor și importurilor de produse agroalimentare. Deficitul comercial s-a redus la 3 miliarde de euro - Revista Ferma
4 minute de citit

Statele UE au început anul 2025 cu o creștere a exporturilor și importurilor de produse agroalimentare. Deficitul comercial s-a redus la 3 miliarde de euro

Comerțul cu produse agroalimentare al statelor UE a înregistrat în ianuarie 2025 o creștere a exporturilor şi importurilor comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut. Astfel, valoare produselor agroalimentare exportate în luna ianuarie de statele UE a ajuns la 19 miliarde de euro, cu 4% mai mult decât în aceeaşi lună a anul precedent. În acelaşi timp, importurile au crescut cu 7% față de luna decembrie 2024 şi cu 19% față de luna ianuarie a anului anterior, ajungând la 16 miliarde de euro, aşa cum se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. O creştere seminificativă a preţului de import s-a înregistrat pentru cacao şi cafea.

UE, produse agroalimentare

În ianuarie 2025, excedentul comercial al UE s-a redus la 3 miliarde de euro, reflectând creșterea costurilor de import.

Exporturile UE de produse agroalimentare au rămas stabile

Exporturile de produse agroalimentare ale UE au ajuns la 19 miliarde de euro în ianuarie 2025, cu 4% mai mult decât în ianuarie 2024.

Marea Britanie a rămas principala destinație a produselor agroalimentare din UE, iar exporturile au crescut cu 3%. Exporturile statelor UE către Elveția au crescut, de asemenea, cu 16%, principala cauză fiind preţul produselor din cacao.

În schimb, exporturile UE către China au scăzut cu 13%, în mare parte din cauza unei scăderi accentuate a exporturilor de cereale.

Din totalul exporturilor de produse agroalimentare ale UE, livrările de cafea, ceai, cacao și condimente au crescut cu 396 de milioane euro (+55%) în ianuarie 2025 față de ianuarie 2024, determinate în principal de prețuri mai mari la cacao și cafea. Exporturile de produse de cofetărie și ciocolată au crescut cu 150 de milioane de euro (+18%).

  • În aceeaşi lună, exporturile de produse lactate ale UE au crescut cu 119 milioane de euro (+8%), în mare parte datorită creșterii prețurilor.
  • În schimb, exporturile de cereale au scăzut cu 466 de milioane de euro (–37%), în principal din cauza volumelor mai mici de grâu și porumb livrate în afara UE.
  • Exporturile de semințe oleaginoase și culturi proteice au scăzut cu 52 de milioane de euro (–22%), iar cele de uleiuri vegetale cu 40 de milioane de euro (–17%), tot din cauza volumelor reduse.

Preţurile mai mari au determinat creșterea valorii importurilor UE

Importurile de produse agroalimentare ale UE au crescut la 16 miliarde de euro în ianuarie 2025, în creștere cu 7% față de decembrie 2024 și cu 19% mai mari decât în ianuarie 2024, în mare parte din cauza prețurilor ridicate la cacao și cafea.

Cea mai mare creştere s-a înregistrat la importurile de produse agroalimentare din Coasta de Fildeș (+438 de milioane euro, echivalentul a +77%) și Ghana (+233 de milioane de euro, echivalentul a +153%), determinate de creșterea prețurilor la cacao.

În schimb, importurile din Brazilia au scăzut cu 140 de milioane de euro (–10%) și Ucraina (–125 de milioane de euro, echivalentul a –9%) au scăzut din cauza volumelor mai mici de semințe oleaginoase și cereale, în timp ce importurile din Rusia au scăzut cu 79% față de 2024.

Importurile statelor UE de cafea, cacao și condimente au crescut cu 1,4 miliarde de euro (+66%) în ianuarie 2025 faţă de aceeaşi lună a anului 2024, determinate de creșterea prețurilor la cacao și cafea.

Importurile de fructe, nuci și produse necomestibile au crescut, de asemenea, în principal din cauza prețurilor mai mari. În schimb, importurile de semințe oleaginoase, culturi proteice și zahăr au scăzut din cauza scăderii volumelor și prețurilor.

Viitoarea recoltă de grâu a UE va fi mai mare cu aproape 15% faţă de 2024

Agenția de consultanță Strategie Grains și-a majorat previziunile pentru recolta de cereale a statelor UE în sezonul 2025/2026 cu 3,4 milioane de tone, până la un total de 278,6 milioane de tone, ceea ce reprezintă un plus de 8,9% faţă de producţia din sezonul anterior.

Din totalul cerealelor, Strategie Grains se aşteaptă ca viitoarea recoltă de grâu moale a UE să ajungă la 129,8 milioane de tone, cu 14,7% mai mult față de sezonul actual, iar producţia de orz va fi de 52,4 milioane de tone, în creştere cu 5,4% faţă de 2024.

În cadrul balanţei comerciale a statelor UE cu produse agroalimentare, cerealele deţin o pondere importantă.

Citeşte şi: Mai puţin porumb în UE. De ce scade suprafața ocupată de culturile de primăvară în 2025?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →