PROTESTE FERMIERI în România și la Bruxelles! Banii de subvenții agricole din bugetul UE au scos agricultorii în stradă! Fermierii din statele UE luptă pentru Politica Agricolă Comună (PAC) și pentru subvențiile pe care ar trebui să le primească după 2027.
Fermierii români protestează marți, 20 mai 2025, în fața Reprezentanței Comisiei Europene în România, în semn de protest față de propunerea de centralizare a bugetului UE după 2027.
Fermierii solicită ca Uniunea Europeană să își păstreze un buget distinct pentru Politica Agricolă Comună (PAC), care asigură securitatea alimentară a statelor membre UE.
Protestul de la București este organizat de Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România cu sprijinul Copa Cogeca.
Cele 13 motive care au scos fermierii în stradă
- Într-un moment în care lumea se confruntă cu provocări enorme, Europa trebuie să își garanteze suveranitatea alimentară. Acest lucru este posibil numai dacă prezentul și viitorul agricultorilor și al crescătorilor de animale sunt garantate.
- În fața instabilității geopolitice, a schimbărilor climatice și a schimbărilor din comerțul mondial, un lucru este clar: securitatea alimentară este securitate.
- UE nu poate obține o autonomie strategică reală fără a-și securiza sectorul agricol. Piatra de temelie a acestei securități este o Politica Agricolă Comună (PAC) puternică, comună și bine finanțată.
- Politica Agricolă Comună (PAC) nu este doar un pilon istoric al Uniunii Europene. Ea rămâne un instrument vital și extrem de relevant pentru asigurarea accesului la alimente sigure, durabile și la prețuri accesibile pe întregul continent. Cu toate acestea, în prezent, această arhitectură este amenințată.
- Nu acceptăm centralizarea finanțării UE într-un singur fond. Aceasta riscă să dizolve PAC într-un cadru mai larg, cu mai puține obiective, mai puține garanții și fără o viziune comună.
- Înlocuirea PAC care are doi piloni cu un singur model național de programare ar slăbi piața unică, ar întârzia investiții cruciale și ar crea disparități profunde între statele membre, amenințând în același timp veniturile și durabilitatea a milioane de agricultori și punând în pericol stabilitatea lanțului agroalimentar dincolo de frontierele noastre.
- Solicităm o linie bugetară specifică și un buget PAC ajustat la inflație în următorul cadru financiar multianual.
- Punctul forte al PAC constă în caracterul său comun. Structura sa actuală – ancorată în Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și în Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) – asigură un echilibru între plățile directe specifice și investițiile pe termen lung. Fuzionarea sau dizolvarea acestor fonduri în cadre de coeziune mai largi ar fi dezastruoasă pentru dezvoltarea rurală și stabilitatea sectorului agroalimentar.
- PAC trebuie să rămână coloana vertebrală a strategiei UE privind alimentația și agricultura, astfel cum este consacrată în tratatele UE – nu doar prin retorică, ci și prin resurse. Agricultura contribuie cu 1,3% la PIB-ul UE, însă PAC reprezintă în prezent doar 0,4% din bugetul UE. Acest dezechilibru trebuie abordat prin alocări mai mari și ajustate la inflație în CFM post-2027.
- Tranzițiile multiple pe care UE le solicită sectorului său agricol vor fi realizate numai dacă sunt finanțate în mod adecvat.
- Mai presus de toate, trebuie să recunoaștem că fără o abordare comună și sigură a agriculturii nu poate exista o stabilitate durabilă, nici pentru agricultori, nici pentru lanțul agroalimentar, nici pentru Europa. Pe măsură ce UE își trasează cursul pentru următorii cinci ani, problema bugetului PAC trebuie privită așa cum este: o alegere politică centrală privind direcția Europei, coeziunea și viitorul său.
- Fără buget > Fără PAC > Fără fermieri > Fără securitate. Acesta nu este un slogan, este un risc real pe care trebuie să îl evităm.
- În perioada 20-21 mai 2025 are loc la Bruxelles conferința privind bugetul UE. Este momentul potrivit pentru a organiza acest protest, care va fi repetat în toate statele membre, convocat de COPA-COGECA.
Proteste ale fermierilor au loc, în același timp, la Bruxelles și în celelalte state membre UE.