Comisia Europeană intenţionează să stabilească drept ţintă obligatorie reducerea cu 50% a cantităţii de pesticide utilizate în agricultură la nivelul Uniunii până în 2030, dar să lase statelor membre libertatea de a-şi stabili propriile obiective naţionale, potrivit unor documente nepublicate încă oficial, însă intrate în posesia jurnaliştilor de la Euractiv.
De ce această revizuire?
Autorităţile de la Bruxelles par să-şi fi propus revizuirea Directivei privind utilizarea durabilă a pesticidelor, ce vizează diminuarea riscurilor pentru mediu şi sănătate, pentru a o alinia cu obiectivele ‘Green Deal’, care includea deja ambiţia de a elimina jumătate din pesticidele sintetice, şi partea sa de politică alimentară cunoscută drept strategia ‘Farm to Fork’.
Cât e de… obligatoriu?
Adoptarea revizuirii este prevăzută pentru a doua jumătate a lunii martie, conform agendei de lucru a Comisiei. Întrucât valoarea procentuală a ţintei de reducere a fost deja stabilită în cadrul strategiei ‘De la fermă la consumator’, principala problemă nerezolvată se referă la caracterul obligatoriu din punct de vedere juridic al acestui obiectiv pentru fiecare stat membru.
Din câte se pare, aşa cum reiese din documentele consultate de Euractiv, Comisia doreşte să propună ca obiectivele să devină obligatorii din punct de vedere juridic la nivelul UE, oferind totuşi statelor membre posibilitatea de a-şi asuma ţinte mai scăzute, în anumite condiţii. „Această formulare ar permite statelor membre să justifice luarea în considerare a anumitor ajustări”, se arată în document. Cu toate acestea, statele membre nu pot stabili obiective naţionale mai mici de 45% decât dacă pot demonstra că nivelul ales este justificat de factori precum modificarea profilului dăunătorilor, în cazul în care apar ameninţări noi.
Există totuşi un prag minim
Se aşteaptă ca statele membre să comunice Comisiei două obiective naţionale de reducere – unul pentru utilizarea şi riscurile asociate produselor pentru protecţia plantelor (PPP) şi altul pentru utilizarea dePPPmai periculoase – însoţite de date detaliate care permit verificarea faptului că au fost îndeplinite condiţiile cerute.
Procente revizuite la 5 ani
Un plan naţional de acţiune care să includă obiectivele de reducere şi detaliile progresului planificat ar trebui actualizat la fiecare cinci ani de către fiecare stat membru. Odată ce vor fi primite planurile, Comisia va revizui cele două ţinte naţionale de reducere comunicate, precum şi justificările oricăror derogări.
Pe de altă parte, în cazul în care Comisia nu este mulţumită de ţintele comunicate de o ţară, ar putea emite o recomandare publică prin care să solicite creşterea nivelului procentual.
REVIZUIRE CU ŢÂRÂITA!
„În nici un caz ţintele naţionale de reducere a cantităţii de pesticide pentru 2030 nu pot fi mai mici de 25%”, se specifică în actul de revizuire al Comisiei Europene. În document se mai precizează faptul că ţările membre ale Uniunii Europene sunt libere să-şi stabilească ţinte care pot depăşi chiar obiectivele impuse de regulament.
Omenirea a pierdut în trei decenii 420 milioane de hectare de păduri. De asemenea, 70 la sută din terenurile Uniunii Europene sunt degradate. Comisia spune stop defrişărilor şi eroziunii solului. Află care sunt consecinţele pentru fermieri?
un articol de
LIVIU GORDEA