Pe banii cui îşi va exporta Ucraina cerealele?! - Revista Ferma
3 minute de citit

Pe banii cui îşi va exporta Ucraina cerealele?!

import de cereale ucraina b Pe banii cui îşi va exporta Ucraina cerealele?!30 euro pe tonă! Atât cer ucrainenii ca despăgubiri care să compenseze cheltuielile logistice ale transportului rutier şi feroviar al produselor agricole din Ucraina către marile porturi europene. Cine ar putea suporta aceste costuri?

Ministerul Politicii Agrare din Ucraina a cerut Comisiei Europene să compenseze costurile logistice ale transportului produselor agricole din Ucraina către porturile maritime europene din Germania, Italia, Letonia, Lituania, Croaţia, Slovenia şi Olanda. „Ministerul Politicii Agrare şi Guvernul au făcut apel la Comisia Europeană să despăgubească fermierii ucraineni pentru costul logisticii în valoare de 30 de euro pe tonă. Oferirea unor astfel de subvenţii, care vor fi plătite doar la livrarea produselor către porturile europene îndepărtate, va îmbunătăţi exporturile, având inclusiv un impact pozitiv asupra tranzitului prin Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria”, a spus Taras Vysotsky, ministrul ucrainean al agriculturii.

Wojciechowski caută fonduri în bugetul UE

După încheierea iniţiativei privind coridoarele de solidaritate de la Marea Neagră, ca urmare a denunţării unilaterale a acordului de către Rusia, şi pe fondul recentelor atacuri aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene, consolidarea rutelor alternative de export terestre pentru cerealele din ţara vecină a devenit o prioritate, atât pentru ucraineni, cât şi pentru partenerii occidentali.

În cadrul discuţiilor purtate cu ocazia Consiliului de Agricultură şi Pescuit de la sfârşitul lui iulie a.c., Janusz Wojciechowski a propus chiar subvenţionarea, din bugetul UE, a exporturilor agroalimentare ucrainene pe cale rutieră şi feroviară.

Ieşire la Marea Baltică

Scopul, spunea atunci polonezul, este de a transporta mai mult grâu, porumb şi rapiţă din Ucraina pe uscat, direct în porturile de la Marea Baltică. Wojciechowski a anunţat şi că va face lobby pe lângă Comisia UE pentru alocarea de subvenţii pentru costurile de transport, însă fără a oferi nici o informaţie concretă cu privire la cuantumul şi durata acordării acestor subvenţii pentru transport sau de unde ar trebui să provină banii. Potrivit acestuia, miniştrii agriculturii din Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria l-au asigurat că nu vor împiedica tranzitul. Cu toate acestea, Polonia şi Ungaria au ameninţat că vor extinde interdicţia de import la nivel naţional, asta dacă UE nu era pregătită să facă acest lucru.

4,5 milioane de tone pe lună: ţinta de export a Ucrainei

Între timp, Ucraina a lăsat să se înţeleagă că ar putea creşte volumul exporturilor de cereale până la 4,5 mil. tone pe lună, în cazul în care transporturile vor fi subvenţionate. Declaraţia aparţine preşedintelui Asociaţiei Ucrainene pentru Cereale (UGA), Mykola Gorbachov, care a subliniat importanţa scăderii costurilor logistice pentru a atinge aceşti indicatori. „Dacă nu reducem costurile pentru producătorii noştri agricoli, care lucrează fără subvenţii, ei pot diminua suprafaţa semănată în sezonul următor”, a avertizat ucraineanul.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →