Prin modificarea unei singure gene, oamenii de ştiinţă din cadrul Institutului de Biologie a Plantelor de la Universitatea din Illinois au reuşit să îmbunătăţească rezistenţa în condiţii de stres hidric a plantelor de tutun – o cultură tipică utilizată adesea în experimente – pentru a se dezvolta la un nivel aproape normal, cu doar 75% din cantitatea de apă necesară de obicei.
În cazul în care acest experiment va da rezultate la nivel macro şi asupra culturilor agricole de interes majore, ar putea fi rezolvată una dintre cele mai mari probleme ale omenirii – hrănirea populaţiei în creştere pe fondul diminuării resurselor de apă.
Echipa de cercetători condusă de profesorul Stephen Long a modificat gena care codifică proteina PsbS, crucială pentru fotosinteză, procesul prin care plantele convertesc lumina în nutrienţi. PsbS joacă un rol-cheie în transmiterea informaţiilor despre cantitatea de lumină naturală, care declanşează deschiderea şi închiderea porilor microscopici din frunze, aşa numitele stomate.
În plantele modificate genetic, nivelul crescut de PsbS au determinat celulele stomate să se închidă mai devreme decât în mod normal, permiţând plantei să păstreze mai multă apă, împiedicând astfel evaporarea.