Specialiştii Maxagro şi experţii Fides Agro au identificat provocările unui management adecvat al vacilor în tranziţie, iar acum pregătesc proiectul unui adăpost destinat acestei categorii fiziologice strategice în ferma de lapte.
Bunăstarea animalelor determină exprimarea potenţialului de producţie şi cel mai evident se observă acest aspect în cazul vacilor în tranziţie.
O delegație formată din prof. dr. Robert J. Van Saun (Penn State University, USA), dr. Jiří Davídek (medic veterinar, Cehia), Radomír Andrýs (director executiv Fides Agro spol s.r.o., Cehia) și Marius Uicoabă (director Fides Agro România) a luat „la pas” ferma de vaci de lapte a Maxagro.
Împreună cu gazdele, invitaţii străini şi specialiștii Fides Agro au analizat activitatea din principalele sectoare ale fermei. Programul vizitei a început cu o prezentare a rezultatelor de producţie, a programelor de nutriţie şi de furajare, a protocoalelor de înţărcare la vacile în lactaţie, a sistemului de creştere a viţeilor, precum şi a protocolului de trecere a vacilor din perioada de repaus la cea de lactaţie.

Viţeii şi vacile în tranziţie, sectoare strategice
Discuţiile tehnice şi analiza protocoalelor interne ale Maxagro s-au făcut împreună cu dr. Laurenţiu Căprioru – şef de fermă, dr. Annamaria Lajos – responsabil sănătatea animalelor şi creşterea viţeilor şi ing. Gabriel Lazici – responsabil reproducţie şi furajare. A urmat o vizită de lucru prin toate sectoarele considerate a fi puncte cheie care influenţează substanţial şi direct activitatea generală a fermei de vaci şi, în final, producţia de lapte şi activitatea de reproducţie şi creşterea tineretului de înlocuire.
Una dintre concluziile specialiştilor străini şi ale reprezentanţilor Maxagro a fost aceea că: atât din punct de vedere tehnic/tehnologic, cât şi economic/financiar, sectorul de creştere a viţeilor, inclusiv perioada colostrală, şi managementul vacilor în tranziţie sunt cele mai importante aspecte care trebuie urmărite şi îmbunătăţite permanent.
„Fides Agro a venit cu un specialist care m-a dat pe spate şi am zis „bine, mergem cu voi”. Tot ce s-a discutat am pus în practică şi într-adevăr avem rezultate. Bineînţeles, după ce am văzut că rezultatele vin, am început să am încredere mult mai mare şi astăzi aproape în totalitate colaborăm cu ei pentru programele de nutriţie şi premixuri” a declarat Ioji Zifceak, administrator Maxagro.
Maxagro – focus pe viţei, viitorul fermei de lapte
Se ştie că administrarea unei cantităţi suficiente de colostru în primele 2-3 zile de viaţă este esenţială pentru dezvoltarea ulterioară a viţeilor. Protocolul de îngrijire al viţeilor în ferma Maxagro include administrarea a 2-4 litri de colostru fiecărui viţel în prima zi de viaţă şi cât mai rapid după fătare. De asemenea, a fost remarcată şi evidenţiată pozitiv „banca de colostru” a fermei, care include o rezervă suficientă de colostru congelat, precum şi evidenţa strictă a programului de hrănire şi urmărirea stării de sănătate a viţeilor aflaţi în alăptare.
În programul de alimentaţie al viţeilor sugari trebuie urmărite, în special, calitatea substituentului de lapte (laptele praf) şi temperatura de administrare a acestuia. De asemenea, nu trebuie neglijată asigurarea permanentă a unei surse de apă şi a unui furaj prestarter, astfel încât pregătirea pentru consumul de furaj solid să înceapă cât mai devreme.
Sănătatea şi, implicit, dezvoltarea corporală a viţeilor şi a tineretului femel sunt direct influenţate de condiţiile de întreţinere: aşternut şi spaţiu/animal, precum şi celelalte condiţii de microclimat, în special temperatură şi ventilaţie.
Bunăstarea depinde de spațiul alocat fiecărui animal
În funcţie de categoria de vârstă şi de starea fiziologică, fiecare animal are nevoie de un spaţiu optim pentru a-şi manifesta comportamentele naturale, dar şi pentru a-şi putea exprima pe deplin capacitatea de producţie. „Suprafața minimă alocată per animal este determinantă pentru bunăstarea animalelor şi există numeroase studii care corelează spaţiul potrivit/animal cu planurile pentru adăposturi. Ne dorim ca animalele să se comporte în mod natural, dar mai ales pentru vacile în tranziţie este foarte important ca înainte şi după fătare să dispună de spaţiul suficient, care este mai mare decât pentru o vacă care a depăşit această perioadă fiziologică”, ne-a declarat prof. Robert J. Van Saun.
Perioada de tranziţie
Este intervalul de timp care coincide cu ultimele 3 săptămâni de gestaţie şi primele 3 săptămâni de lactaţie, o perioadă cu intense transformări hormonale şi metabolice ale vacilor de lapte, inclusiv fătarea, involuţia uterină şi declanşarea lactaţiei, de a cărei bună desfăşurare depind viitoarea producţie de lapte şi chiar soarta fiecărui animal în parte.
Maxagro – managementul corect al vacilor în tranziţie
Ferma de vaci de lapte a Maxagro are 1100 vaci la muls şi o producţie medie zilnică de 42 litri lapte/vacă. „Am reuşit să ajungem la această producţie foarte bună de lapte printr-un program corect de furajare şi 3 mulsori/zi, dar potenţialul genetic al animalelor din ferma noastră ne permite încă o creştere de câţiva litri şi trebuie să profităm de această oportunitate. Sala de muls ne permite şi dorim să ajungem la 1250 vaci la muls/zi, iar pentru un management corect al vacilor în tranziţie am demarat un proiect pentru construcţia unui grajd pentru animalele în repaus mamar, în pregătire pentru fătare şi recent fătate/«fresh». Pe lângă adăpost, o să construim și o sală de muls doar pentru vacile «fresh», pentru ca acestea să nu se deplaseze foarte mult”, ne-a declarat dr. Laurenţiu Căprioru, şeful fermei de vaci de lapte Maxagro.
„Proiectul de extindere ce cuprinde construcţia unui nou grajd pentru vacile în tranziţie, cu sala de muls aferentă, precum şi îmbunătățirea modului în care sunt gestionați vițeii sunt decizii corecte şi deschid noi oportunităţi pentru viitorul fermei de vaci de lapte a Maxagro” a spus Prof. dr. Robert J. Van Saun, Penn State University, USA.

Nutriția – cheia performanței vacilor de lapte
„Mă bucur să fiu la Maxagro după 9 ani de la prima mea vizită aici şi sunt impresionat să văd progresele realizate în tehnologia şi genetica din fermă în acest interval de timp. Tratarea diferenţiată, pe grupe de producţie şi categorii fiziologice, dar mai ales recunoaşterea provocărilor şi atenţia suplimentară acordată vacilor în tranziţie pot să aducă în continuare o creştere a producţiei de lapte. Maxagro produce furaje de înaltă calitate şi împreună cu specialiştii Fides Agro a realizat un program echilibrat de nutriţie – cheia performanței vacilor de lapte”, a concluzionat prof. dr. Robert J. Van Saun.
Experiență împărtășită și altor fermieri
Vizita delegaţiei din SUA şi Cehia la ferma Maxagro s-a încheiat cu o sesiune de discuții și concluzii împreună cu Ioji Zifceak, unul dintre proprietarii Maxagro, şi a fost urmată în a doua zi de un simpozion dedicat managemetului viţeilor şi al vacilor în tranziţie, la care au participat aproape 30 de fermieri, crescători de vaci de lapte. Vom reveni cu detalii de la acest eveniment.