Cum obţinem un siloz de lucernă de calitate! - Revista Ferma
6 minute de citit

Cum obţinem un siloz de lucernă de calitate!

SilaPress, siloz lucernaMaterial vegetal de calitate + inoculanţi + tasare cu SilaPress = semifân sau siloz de calitate, ceea ce înseamnă LAPTE! O ecuaţie simplă care, aplicată cu pricepere şi profesionalism, dă rezultate.

Lucerna este una dintre celemai apreciate plante furajere, dar a cărei însilozare este dificilă. Între SilaPress (un echipament brut, cu o greutate de 6 tone) şi bacteriile lactice (organisme microscopice) există o legătură foarte strânsă, deoarece echipamentul SilaPress asigură tasarea şi, implicit, mediul anaerob pentru ca bacteriile lactice să se dezvolte şi să contribuie la realizarea unui siloz/semifân de calitate. Acest fapt ne-a fost demonstrat încă o dată în ferma de vaci de lapte a Maxagro, la Gătaia, jud. Timiş.

Campania a debutat timpuriu

În primele trei luni ale acestui an, precipitaţiile au fost destul de reduse. Însă, temperaturile ridicate din martie şi aprilie au maturizat prematur vegetaţia. Aşadar, ca niciodată, la Maxagro recoltarea lucernei a început cu 2-3 săptămâni mai devreme. O altă premieră a campaniei curente este utilizarea noului echipament SilaPress cu o lăţime de 4 metri şi 15 roţi!

SilaPress vs. buldozer

După prima experienţă cu SilaPress de anul trecut la însilozarea porumbului, care a ieşit extraordinar, acum s-a trecut la un alt nivel. ”Începem campania de recoltare a semifânului cu un echipament SilaPress mai mare, cu 15 roţi. Lăţimea mare de lucru şi greutatea suplimentară de circa 2 tone ne vor ajuta să tasăm mai rapid şi mai bine silozul. În campanie lucrăm 24 din 24, iar tasarea cu SilaPress-ul este mult mai eficientă faţă de clasica metodă cu tractoare sau buldozer”, ne-a declarat Laurenţiu Căprioru, şeful fermei de vaci de lapte la Maxagro.

”Regina plantelor de nutreţ” e mai greu de însilozat

Realizarea semifânului de lucernă are o importanţă deosebită pentru asigurarea proteinei necesare în raţiile vacilor de lapte. Dar, deşi lucerna este numită ”regina plantelor de nutreţ”, aceasta nu este foarte uşor de însilozat, a remarcat Marius Uicoabă, manager Fides Agro România. Pentru a reuşi însilozarea culturii de lucernă şi transformarea acesteia într-un semifân de calitate este necesară îndeplinirea unor condiţii şi respectarea unor etape.

Silapress echipament de tasat silozul de la Fides Agro Romania2 Cum obţinem un siloz de lucernă de calitate!

Obţinerea unui siloz de calitate din lucernă presupune:

  • Recoltarea la momentul optim, înainte de îmbobocire;
  • Pălire/uscare până la 32-35% substanţă uscată;
  • Folosirea de inoculanţi lactici şi pentru conservare (AdiSil LG-100 Perfect);
  • Tasarea cu SilaPress şi închiderea „ermetică” a silozului.

Cel mai bun moment pentru recoltat

Important este momentul când recoltăm, deoarece lucerna este o plantă care lignifică destul de repede la căldură. ”Recomandăm recoltarea înainte de îmbobocire, înainte de apariţia primilor boboci florali, astfel încât să avem în final un conţinut de 20-22% proteină/kg substanţă uscată de semifân”, a explicat Marius Uicoabă.

Pentru un conţinut cât mai ridicat de proteină, plantele trebuie să fie ”crude, lipsite de boboci”, deoarece odată cu înaintarea în vegetaţie, cu îmbătrânirea plantelor, frunzele de pe etajele inferioare îngălbenesc şi îşi pierd valoarea nutritivă. În acelaşi timp, tulpina se lignifică, iar lignina este un ingredient lipsit de digestibilitate pentru vacă.

16-18 kg semifân şi 26-28 kg siloz de porumb

O producţie de lapte de aproape 40 litri/zi/vacă nu se poate face fără o furajare corespunzătoare. ”Ținta noastră la Maxagro este să ajungem să folosim în raţie până la 16-18 kg de semifânuri, care asociate cu 26-28 kg siloz de porumb, plus o anumită cantitate de corecţie de concentrate, să ne permită să atingem producţia propusă fără a afecta sănătatea şi activitatea de reproducţie a animalelor. Iar indicii foarte buni de reproducţie, precum şi calitatea şi cantitatea de lapte produsă în ferma Maxagro sunt o dovadă că suntem pe drumul cel bun”, a concluzionat Marius Uicoabă.

MARIUS UICOABA Manager Fides Agro Romania Cum obţinem un siloz de lucernă de calitate!

Ținta noastră este să avem un furaj de calitate, chiar dacă asta se face în detrimentul cantităţii. Evident că nu vom avea aceeaşi cantitate de masă vegetală pentru însilozare per hectar dacă recoltăm lucerna înainte de îmbobocire versus dacă am recolta-o după îmbobocire sau la înflorire. MARIUS UICOABĂ, Manager Fides Agro România

Inoculanţi lactici

După cosire, lucerna se usucă până la un conţinut de substanţă uscată (S.U.) de 32-35%. Intervalul de timp în care se pierde umiditatea depinde de temperatură şi poate fi de câteva ore până la 2-3 zile. Important este ca adunarea lucernei din câmp să înceapă la timp, poate chiar la circa 32% S.U., şi să fie finalizată la maxim 36-37% S.U. În acelaşi timp, trebuie evitate pierderile de material vegetal, de frunze în special.

Cum stimulaţi fermentarea?

Pentru o însilozare de bună calitate la un conţinut de S.U. de peste 30% trebuie să folosiţi inoculanţi lactici. Marius Uicoabă recomandă AdiSil Perfect LG – un inoculant cu patru tulpini specializate în conservarea semifânului de lucernă. ”Deoarece conţinutul în glucide (amidon) al lucernei nu este la fel de mare ca şi în porumb, la realizarea semifânului de lucernă recomandăm folosirea de inocul cu bacterii pentru a ajuta la obţinerea de acid lactic. Acesta contribuie la o mai bună conservare a masei vegetale şi este, de asemenea, bine tolerat de rumen. Dacă îndeplinim toate aceste condiţii şi avem şi o bună organizare la celula de siloz, cu o tasare foarte bună, putem spune că am făcut toţi paşii necesari pentru a obţine un semifân de calitate”, ne asigură managerul general Fides Agro România.

40 LITRI DE LAPTE/ZI

”Maxagro este un partener deschis la performanţă, or, noi urmărim tocmai acest lucru. Împreună ne-am propus să ajungem în ferma de vaci de lapte la o producţie de 38-40 litri/zi, cu 2 mulsori, nu cu 3 mulsori pe zi, cu o reproducţie foarte bună şi cu o calitate bună a laptelui. Totodată, fără a neglija factorul economic, eficienţa producţiei de lapte şi raportul producţie/cost, un indicator foarte important atât pentru Fides Agro, cât şi pentru Maxagro”, ne-a declarat Marius Uicoabă.

Laurentiu Caprioru, Maxagro, siloz lucerna

Nu ne vom opri la a produce semifân de lucernă. O să facem semifân şi din triticale şi secară. Pentru noi este important să producem o cantitate de proteină pe hectar cât mai mare, pe care să o regăsim apoi în raţiile pentru vacile de lapte. LAURENȚIU CĂPRIORU, Șeful fermei de vaci de lapte la Maxagro

 

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →