MAREA BRITANIE - Revista Ferma
4 minute de citit

MAREA BRITANIE

foto 1 m MAREA BRITANIE

Agricultura britanică utilizează aproximativ 70% din suprafaţa terestră a ţării, însă contribuie la formarea Produsului Intern Brut cu doar 0,7 procente. În pofida avansului tehnologic, a solului fertil şi a subvenţiilor de care dispun, britanicii realizează venituri modeste comparativ cu alţi fermieri din Europa Occidentală, în principal din cauza preţurilor scăzute ale produselor agricole la poarta fermei.

Din această cauză, prea puţini tineri sunt atraşi de acest domeniu de activitate, astfel încât vârsta medie a celor care lucrează în agricultură depăşeşte acum 59 de ani. Anul trecut erau înregistraţi 476.000 de muncitori, dintre care 62.000 erau sezonieri.

Potrivit ultimului recensământ agricol, suprafaţa medie a unei exploataţii este de 76,5 hectare. În total, Marea Britanie numără 223 mii de gospodării agricole, dintre care aproape jumătate ocupă o surpafaţă mai mică de 20 hectare. Circa 46 la sută din ferme sunt specializate pe producţia vegetală, iar 17 la sută dintre acestea controlează aproape 67 la sută din suprafaţa totală cultivată.

Cele mai productive terenuri se găsesc în zona de câmpie, în East Midlands şi East England şi în Câmpia Fen. În zonele cu climă blândă din vestul ţării se cultivă grâu, orz, cartofi şi sfeclă de zahăr. Zootehnia este o ramură bine dezvoltată, iar în fermele mari din jurul oraşelor se cresc oi, vite, porci, păsări de curte şi cai. O altă activitate tradiţională este pescuitul.


Pagube uriaşe în zootehnie

Producţia de carne de vită a fost grav afectată la sfârşitul anilor ’90, după izbucnirea epidemiei de encefalopatie spongiformă bovină, denumită în mod popular şi boala vacii nebune. Din această cauză, timp de zece ani Marea Britanie a avut interdicţie la exporturile de carne de vită. Pagubele produse economiei au fost evaluate la peste 8 miliarde de lire sterline, ca urmare a identificării a peste 2.000 de focare de infecţie în fermele britanice. Au fost sacrificate şi incinerate atunci peste 6,5 milioane de animale.

 

Regatul Unit al Marii Britanii, în cifre

• Teren agricol: 17,2 milioane ha (cca. 70% din suprafaţa totală a ţării);
• Teren arabil: 6,1 milioane ha (cca. 35% din totalul terenului agricol);
• Păduri: 2,3 milioane ha;
• Pajişti permanente: 9,85 mil. ha;
• Livezi: 24 mii ha;
• Populaţia: 62,1 milioane locuitori;
• Este membru UE din anul 1973.


INFO

P.A.C.
Limitarea subvenţiilor

Marea Britanie este principalul opozant al actualei politici agricole comune, exprimându-se în favoarea eliminării subvenţiilor şi diminuării bugetului PAC. Secretarul de stat responsabil pentru probleme de mediu din Regatul Unit a fost primul politician care a declarat, chiar înainte de prezentarea oficială, că reforma PAC este o „oportunitate pierdută”, iar propunerile Comisiei nu se potrivesc realităţii actuale şi nu răspund problemelor globale legate de nevoia de siguranţă a aprovizionării cu alimente, de pierderea biodiversităţii şi de nesiguranţa economică.

COTAŢIA TERENURILOR
Peste 18 mii euro/ha

Terenurile agricole din Marea Britanie au ajuns să coste în medie peste 15.000 de lire sterline/hectar (aproximativ 18.500 euro/ha), ca urmare a creşterii preţurilor la cereale şi la carne. În ultimii 60 de ani, preţurile au crescut de 108 ori, de la 56 lire sterline pe acru în 1952, la 6.073 lire pe acru în 2012. În funcţie de calitatea solului şi de regiune, hectarul de teren arabil poate fi tranzacţionat chiar şi cu 90.000 de euro.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →