Lucian Buzdugan, consilier în agricultură, ne-a declarat că în zona de nord a țării, culturile de toamnă arată foarte bine, au prins ceva precipitații, după care a urmat o perioadă de secetă, dar apa căzută asigură condiții optime de creștere și dezvoltare a semănăturilor. Ceea ce oferă cultivatorilor speranța unui început de sezon agricol normal.
RAPIȚA ARATĂ CEL MAI BINE. PĂȘUNILE S-AU REVIGORAT!
„Dintre toate, parcă rapița arată cel mai bine. De asemenea, aș vrea să spun că am constatat cu bucurie un lucru pe care nu l-am mai sesizat de mulți ani – și anume revigorarea pășunilor, sector care în România cuprinde aproape 5 milioane de hectare”, susține cel mai titrat agronom din România. .
După un an atât de greu, atât de complicat, pășunile s-au reactivat, s-au înverzit, își vor asigura rezervele pentru iernare și de pornire în primăvară în condiții vegetative corespunzătoare – Lucian Buzdugan
LUCRĂRI MINIME CÂND ESTE PUȚINĂ APĂ ÎN SOL
Lucian Buzdugan este de părere că rezerva de apă din sol nu a fost refăcută și sunt așteptate precipitații în perioada care urmează. „Dar să fim ocoliți de fenomene meteorologice grave ca cele produse în Spania și chiar în județul Galați”, avertizează interlocutorul.
De aceea, cea mai eficientă formă de asigurarea apei este conservarea acesteia. „În anii când este secetă, se recomandă lucrări de prelucrarea solului, menite să păstreze apa. Nu aș vrea să se înțeleagă că eu aș vrea să se interzică aratul! Nu! Eu recomand să se facă lucrări minime atunci când este puțină apă în sol și să o conservăm, să nu ne batem joc de ea”, invită Lucian Buzdugan.
Mai mult decât atât, e vorba și de asigurarea condițiilor de activitate biologică normală pentru microorganismele care lucrează gratis în favoarea agricultorilor, atunci când au umiditate, temperatură și aer.
„Degeaba ai tu temperatură și aer, dacă ai întors apa și oprești activitatea microorganismelor care transformă materia organică în materie minerală, ca plantele să o poată utiliza! Și mai concret, ca în final trebuie să crească procentul de humus în sol”, precizează Lucian Buzdugan.
ARĂTURA ESTE BUNĂ DACĂ NU FACE BOLOVANI ÎN TEREN!
„Orice lucrare de arat este bună dacă ea nu face bolovani! Pe perioada unei veri nu cred că nu sunt mai mult de 4-5 zile când brazda se răstoarnă fără a face bolovani. Bolovanul înseamnă că arătura este foarte denivelată, se înlătură apa, iar după aceea trebuie să vii cu niște lucrări ale solului care să-i sfărâme, care atrag alte costuri”, susține eminentul agronom.
Lucian Buzdugan: „Spre bucuria mea, tot mai mulți oameni au înțeles că executarea lucrării de semănat se poate realiza funcție de condițiile momentului în care se pregătește terenul. Și anume, dacă sunt condiții de apă suficientă, de o arătură bună să nu se mai vină din urmă cu o altă trecere zdrobind bolovanii care să consume tot atâta motorină și să pună sămânța în uscat”, susține eminentul agronom.
„ÎN SITUAȚII EXTREME RECOMAND ZERO TILLAGE!”
De asemenea, Lucian Buzdugan, unul dintre cei mai prestigioşi şi apreciaţi ingineri agronomi pe care îi are România, pledează pentru o lucrare minimă, realizarea mulcirii la suprafața solului pentru menținerea apei, încorporarea resturilor vegetale cu sol, astfel încât bacteriile să descompună materia organică.
„Și într-o situație cu totul și cu totul extremă recomand zero tillage, adică semănat direct. Bucuria mea că e că tot mai mulți fermieri au înțeles acest lucru, să practice o agricultură sustenabilă, modernă și eficientă”, a concluzionat Lucian Buzdugan.