Cartea de tehnică agricolă pe care Lucian Buzdugan o recomandă tuturor fermierilor din România - Revista Ferma
4 minute de citit

Cartea de tehnică agricolă pe care Lucian Buzdugan o recomandă tuturor fermierilor din România

Lucian Buzdugan
Lucian Buzdugan

”Este una dintre cele mai bune cărți de tehnică agricolă pe care le-am citit vreodată și ar trebui să devină o carte de căpătâi a fermierilor din România”, spune Lucian Buzdugan despre cartea ”Agrotehnică – Transformarea modernă a agriculturii”, scrisă de prof. univ. dr Mihai Berca.

”În afară de aceasta, cartea este foarte accesibilă, este scrisă foarte frumos, fluent, cu foarte multe exemple, foarte clară în explicații, fiind și de foarte mare actualitate.

Eu am pus mâna pe această carte prin 2018 și atât de mult mi-a plăcut, încât, pentru că nu o mai găseam de cumpărat, am multiplicat-o, pentru că am vrut să le-0 dau și colegilor mei s-o citească.

La câtă agricultură am acumulat în viața asta, mi-am dat seama că această carte mi-a consolidat unele lucruri, iar pe altele, o bună parte din ele, mi le-a clarificat. Trebuia să-ți spună cineva ”domne, ăsta e drumul!”, iar când mă refer la lucrările solului, cartea aceasta oferă o abordare de foarte mare actualitate.

Între timp, lucrurile au luat-o pe drumul pe care profesorul Berca preconiza în carte. Eu am început să practic lucrările minime ale solului cam din 2006, dar acest lucru s-a întâmplat după un an de experiență în Statele Unite ale Americii, unde am venit în contact și am practicat această tehnologie și am ajuns la concluzia că ăsta este viitorul.

Domnul profesor Berca a atacat direct acest subiect, spunând că este o mare greșeală ca unele soluri să fie arate și nu se referea doar la solurile ușoare, nisipoase, care, de regulă, nu trebuie mobilizate foarte tare. Dacă vă uitați astăzi și la cerințele impuse de Uniunea Europeană pentru a primi subvenții, acestea sunt foarte în ton cu ceea ce profesorul Berca susține în această carte.

Tot în această carte am găsit informații extrem de interesante despre nutriția plantelor, despre protecția plantelor și despre rotația culturilor.

De asemenea, profesorul Berca abordează extraordinar de interesant stresul plantelor. Noi nici nu vorbim despre asta, abia în ultimul timp a apărut această noțiune.

Profesorul Berca are puncte de vedere foarte sănătoase, susținute de studii, de experiențe și de statistică”, ne-a spus Lucian Buzdugan, care se recomandă, în prezent, consultant agricol.

 

Prof. univ. dr. Mihai Berca, autorul cărții ”Agrotehnică - Transformarea modernă a agriculturii”
Prof. univ. dr. Mihai Berca, autorul cărții ”Agrotehnică – Transformarea modernă a agriculturii”

”Dacă viitorul omenirii va mai avea agricultură, şi eu cred că da, atunci va arăta cu totul altfel.

Uimitoarea flotă de maşini, unele dintre ele de dimensiuni uriaşe, îşi vor pierde din importanţă şi funcţii, pe măsură ce hidrocarburile se vor fi epuizat.

Solurile lumii nu le mai suportă fără a dispărea zilnic substanţa fertilă a vieţii – humusul.

Viitorul va dispune de alte tehnologii, o altă agrotehnică inovativă, aceea care rezultă din modelele naturale. Agrotehnica viitorului se va baza pe genetică, biologie moleculară şi biologia solului şi mai puţin pe maşini uriaşe şi hidrocarburi.

Agricultura se va reintensifica, pornind de la modelele naturale prin reînverzirea revoluţiei verzi.

Agricultura viitorului va prelua multe din funcţiile ecosistemelor naturale, pentru asigurarea hranei, apei şi aerului de care nu ne putem dispensa”, nota profesorul Mihai Berca, la apariția cărții.

Cartea ”Agrotehnică - Transformarea modernă a agriculturii”, autor Prof. univ. dr. Mihai Berca
Cartea ”Agrotehnică – Transformarea modernă a agriculturii”, autor Prof. univ. dr. Mihai Berca

Cartea ”Agrotehnică – Transformarea modernă a agriculturii”, scrisă de prof. univ. dr Mihai Berca, publicată în 2011, la Editura Ceres, are 15 capitole, 153 de tabele și 595 de figuri, cuprinse în aproape o mie de pagini.

Cisteste si...

Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →