Pomicultura românească este și ea expusă schimbărilor climatice. Cu toate acestea, oferă rezultate surprinzătoare de la an la an. Însă aceste realizări reflectă un consum mare de resurse din partea fermierilor.
Dintre acestea, amintim efortul prin care fermierii fac față provocărilor generate de boli și dăunători, pe lângă cele ale schimbărilor climatice.
BOTREFIN: două substanțe active împotriva bolilor
Fungicidul BOTREFIN este un produs complex, sub formă de granule dispersabile în apă (WG), care are la bază sinergia între două substanțe active foarte performante:
- Ciprodinil (375 g/kg), cu acțiune sistemică și spectru larg de combatere, ce inhibă sinteza proteinelor, blocând atacul patogenului asupra plantei;
- Fludioxonil 250 g/kg, cu acțiune de contact, inhibă germinarea sporilor și creșterea tubului germinativ care penetrează țesutul plantei atacate.
Prevenție și combatere
Produsul prezintă caracter preventiv și curativ, blocând bolile în patru momente distincte ale atacului:
- germinarea sporilor ciupercilor;
- creșterea tubului germinativ;
- momentul penetrării în plantă;
- creșterea miceliului inter și intra celular.
BOTREFIN are risc scăzut de apariție a rezistenței și persistă pe organele plantei un timp mai îndelungat. Poate fi utilizat în alternanță cu alte fungicide cu mod diferit de acțiune și rezistă la spălare.
Monilioza și alte putregaiuri: control asigurat de BOTREFIN
Monilioza. Cunoscută drept principalul patogen al livezilor de pomi fructiferi, monilioza (Monilinia spp.) poate afecta până la 90% din producția sezonieră de fructe. Conform studiilor, boala produce anual pagube de 1,7 miliarde euro la nivel mondial.
Ciuperca infectează părțile aeriene ale pomilor și arbuștilor pe toată perioada de vegetație. Ramurile și frunzele se usucă, florile se ofilesc ca după îngheț, pe scoarță se formează crăpături, iar fructele putrezesc. Din cauza caracterului foarte agresiv, infecția se transmite și în depozite prin fructele recoltate infectate, ducând la pierderi de producție în timpul păstrării. Un motiv în plus ca tratamentele fungice cu BOTREFIN să fie realizate la timp, în vegetație.
Este foarte important și ca fructele mumificate bolnave, rămase în pom, să fie îndepărtate, deoarece ele reprezintă sursa de propagare a patogenului de la un an la altul.
Putregaiul cenușiu. Pe lângă monilioză, BOTREFIN are acțiune complexă în combaterea putregaiului cenușiu (Botrytis spp.) la arbuștii fructiferi (afin, coacăz, zmeur, coacăz, agriș), unul dintre cei mai agresivi patogeni la aceste specii.
Alte boli combătute. De asemenea, produsul poate fi utilizat cu încredere și împotriva rapănului (Venturia spp.) și a putregaiului amar al fructelor (Gloeosporium spp.) la păr și gutui, precum și a antracnozei la căpșun (Colletotrichum spp.).
RECOMANDĂRI DE APLICARE
Se recomandă aplicarea în doză de 0,8-1 kg/ha, de 2 sau 3 ori pe sezon (în funcție de specie), preventiv, la avertizare, când condițiile climatice sunt favorabile apariției bolilor, la un interval între 7 și 14 zile (conform cu eticheta produsului), cu timp de pauză până la recoltare astfel:
- 14 zile la cais, piersic și nectarin;
- 7 zile la cireș și prun;
- 3 zile la măr, păr și gutui;
- 7 zile la arbuști fructiferi;
- 2 zile la căpșun.
Pentru detalii suplimentare, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania
un articol realizat de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă www.kwizda-agro.ro