LACUNELE TEHNOLOGICE pun piedică PROGRESULUI în agricultură - Revista Ferma
3 minute de citit

LACUNELE TEHNOLOGICE pun piedică PROGRESULUI în agricultură

În prelungirea subiectului abordat în numărul trecut prezentăm situaţii vizibile în câmp, consecinţe ale unor decizii mai bune sau mai puţin bune ale fermierilor în diferiţi ani agricoli.

Rapiţa este o cultură atractivă din punct de vedere economic, numai că este şi o cultură mai delicată. Pentru a confirma aşteptările cultivatorului, în aplicarea tehnologiei agricole acesta trebuie să ţină seama de particularităţile biologice şi morfologice ale rapiţei.

Potenţialul locului nu compensează lacunele tehnologice

Foto 11_b

În foto 1 şi foto 2 este o cultură de rapiţă cultivată în una dintre cele mai favorabile zone ale judeţului Timiş: în apropiere de Lovrin. Încă de la înfiinţare cultura a început cu stângul: sol neuniform pregătit, aplicare nepotrivită a îngrăşămintelor, competiţie cu samulastra culturii anterioare. Locul bun a mai compensat şi a mai ajutat plantele să recupereze, însă starea culturii este departe de potenţialul locului: cultura este cu neuniformităţi evidente de creştere, simptomele de carenţă de nutriţie sunt prezente pe zone mari şi foarte evidente (foto 2).

Foto 22_b
Şi toate acestea pe fondul unei ierni blânde. Ne putem pune întrebarea cum ar fi arătat această cultură după o iarnă ca cea a anului trecut? Pentru comparaţie, în foto 3 avem o cultură de rapiţă evident mult mai bine şi mai uniform lucrată. Şi totuşi puternic afectată de gerul iernii trecute, în ciuda stării excelente la intrarea în iarnă. Sperăm ca aceste rânduri să ajungă şi sub ochii fermierului în cauză, pentru ca în anul agricol care urmează să poată fi mai riguros în aplicarea tehnologiei.

3_b

„Erbicidarea cu perioadele de ger”

În foto 4 putem constata că această iarnă blândă i-a înşelat pe cei care au lăsat unele verigi tehnologice în seama ei. Este vorba de „erbicidarea cu perioadele de ger”. Perioadele de ger curăţau cultura de rapiţă de o serie de buruieni competitoare nedorite, alte specii de crucifere în acest caz. Numai că lipsa perioadelor de ger a făcut ca şi speciile de buruieni să supravieţuiască iernii şi să creeze acum probleme serioase culturii de rapiţă, luând-o înaintea acesteia şi dovedindu-se competitoare serioase. Şi asta în ciuda faptului că acum, prin aplicarea de erbicide, există posibilitatea combaterii unei părţi însemnate a buruienilor crucifere din cultura de rapiţă. Numai că aceste erbicide trebuiau aplicate de mult timp.

4_b

Un articol semnat de MIRELA si OCTAVIAN GULER

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Foto 1 iStock 1289621751 artbyPixel scaled De ce devin porcii agresivi?

De ce devin porcii agresivi?

Un subiect de maximă actualitate este studiul şi combaterea agresivităţii suinelor în condiţiile de exploatare tipice fermelor de suine moderne. […]

Citește mai multe știri →