„Vreau să închid ferma, cheltuielile sunt tot mai greu de gestionat”, spune Ghiță Mocanu. La sfârșitul anului, când trage linie și face socoteala, îi mai rămâne doar… datoriile!
Pe inginerul Ghiță Mocanu îl cunoscusem de pe vremea când era șef de fermă. Între timp, ajunsese directorul IAS Frumușița, din județul Galați, unitate care deținea la un moment dat peste 8.000 de hectare.
Își iubește profesia, dovadă că și după pensionare cultivă… din inerție 120 hectare de teren, în mare parte arendat. Lucrase peste 250 de hectare, dar proprietarii au scos terenul la vânzare și, neavând posibilități financiare, nu a putut cumpăra pământ.
„NU AM FERTILIZAT ÎN TOAMNĂ!”
În toamnă a semănat grâu și rapiță pe două parcele de 25 hectare fiecare. „Nu mai cultivasem rapiță de aproape 10 ani; la înființarea culturii am avut probleme cu băltirile, ploile din toamnă au umplut canalele nedecolmatate de 40 de ani și apa s-a revărsat peste câmpuri”, explică Ghiță Mocanu.
Spune că este mulțumit de culturile sale, „la vremea asta arată bine”, deși nu au fost fertilizate! „Indicii de sol sunt bunișori, la grâu trebuie să dau 120 kg/hectar de azot, poate și un foliar”, „desenează” schema de nutriție.
Nu și-a permis să cumpere îngrășăminte pentru că are de achitat un credit de vreo 50.000 euro luat în urmă cu 3 ani pentru echipamente de irigat: un tambur și o motopompă. În anii de secetă a trebuit să dea trei ape pentru a-și salva culturile de grâu, de soia și de porumb.
Ar fi vrut să modernizeze mecanizarea în fermă, dar nu s-a putut.
„PLĂTESC LUCRĂRILE!”
„Utilajele mele sunt vechi, depășite, și prefer să plătesc pentru lucrările agricole. Pentru rapiță, patul germinativ s-a pregătit fără arătură: semănat după disc”, explică fermierul gălățean.
În primăvară așteaptă să vină un fermier vecin cu utilajele performante să-i însămânțeze culturile: floarea soarelui pe 20 hectare, soia pe 20 hectare și porumbul pe 25 hectare.
GHIȚĂ MOCANU VREA SĂ ÎNCHIDĂ FERMA
La sfârșitul anului când trage linie și face socoteala, lui Ghiță Mocanu nu-i rămâne mare lucru. Doar… datoriile!
„Vreau să închid ferma, cheltuielile sunt tot mai greu de gestionat; investiția sare de 4.000 lei/ha, arenda e 1.200 lei/hectar, (echivalent în grâu) și în final nu rămânem cu aproape nimic! Doar cu … datorii!”, se resemnează.
„La terenul pe care-l cultiv, dacă rămân cu 20.000 lei la sfârșitul anului, e mare lucru! Mai bine mă duceam șofer și câștigam mai mult!”, spune cu amărăciune Ghiță Mocanu.
Viitorul este fără… luminița de la capătul tunelului! A rămas singur, soția a decedat, iar fata și ginerele nu au de gând să preia ferma.
„MI-A PLĂCUT SĂ CULTIV SOIA!”
„Cel mai mult mi-a plăcut cultura de soia, când toată lumea din zona mea a renunțat, eu cultivam! Cu tratamentele făcute la timp, cu îngrășăminte și cu trei udări, depășeam 3 tone în medie la hectar. E păcat că nu este piață, compania Prutul nu mai cumpără, la bazele de recepție mi se spune că aduc puțină marfă și nu ar vrea să se încurce”, susține fermierul gălățean.
CITEȘTE ȘI: PLUGĂRIT ȘI SLUGĂRIT! Lăcrămioara Lazăr: „Nu vreau să mai intru în această poveste stresantă, cu sfârșit previzibil. Vând utilajele, pământul… Renunț și punct!”
Vrânceanca Lăcrămioara Lazăr din Ruginești, comuna situată în extremitatea de nord a județului, la limita cu Bacăul, nu mai vrea să audă de agricultură! Ultimii ani i-au pricinuit destul chin, necazuri și stres. Este al treilea an consecutiv de secetă și al patrulea dintr-o serie de cinci! Fermiera lucrează 120 de hectare de teren cu contract de arendă, din care 11 sunt proprietate.
Citește mai mult la: https://revista-ferma.ro/plugarit-si-slugarit-lacramioara-lazar-nu-vreau-sa-mai-intru-in-aceasta-poveste-stresanta-cu-sfarsit-previzibil-vand-utilajele-pamantul-renunt-si-punct/
Informaţiile publicate pe site-ul Revista-Ferma.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.