”Este un preț... nesimțit! - Mihai Pustai: ”70 de lei o înțepătură pentru tuberculinizarea și antraxul la bovine”. 14.000 lei pentru 200 de vaci! - Revista Ferma
4 minute de citit

”Este un preț… nesimțit! – Mihai Pustai: ”70 de lei o înțepătură pentru tuberculinizarea și antraxul la bovine”. 14.000 lei pentru 200 de vaci!

Mihai Pustai ar trebui să plătească 14.000 lei pentru testarea a 200 de vaci

”Este un preț... nesimțit! - Mihai Pustai: ”70 de lei o înțepătură pentru tuberculinizarea și antraxul la bovine”Fermierul Mihai Pustai este uimit de ”prețul… nesimțit al unei înțepături pentru tuberculinizarea și antraxul la bovine”.

Mureşeanul Petru-Mihai Pepe Pustai deține o fermă de familie mixtă în satul Pârâu Crucii, comuna Râciu. Împreună cu tatăl său, om încă în putere, îngrijește de vreo 200 de vaci cu lapte din rasa Bălțata Românească și cultivă 135 de hectare de teren.

„Ne aflăm în plină campanie de înființare a culturilor de primăvară: floarea soarelui și porumb. Am reușit să punem 20 hectare de floare și vom continua cu porumbul siloz și pentru boabe. Terenul este destul de bine aprovizionat cu apă, primăvara a pornit destul de promițătoare.

Însă ce va fi la sfârșit de sezon vom vedea; ca în fiecare an, apar tot felul de fenomene neplăcute, fie seceta și arșița din iulie – august, care vor prinde perioada de înflorire și polenizare a porumbului, fie producție scăzută și prețuri mici!”, ne-a declarat fermierul.

Fermierul are semănate 34 hectare cu cereale păioase de toamnă (orz, grâu și triticale) și în jur de 30 hectare de lucernă și este liniștit de starea de vegetație.

”Este un preț... nesimțit! - Mihai Pustai: ”70 de lei o înțepătură pentru tuberculinizarea și antraxul la bovine”

MIHAI PUSTAI: „70 DE LEI O ÎNȚEPĂTURĂ PENTRU TUBERCULINIZAREA ȘI ANTRAXUL LA BOVINE ESTE UN PREȚ NESIMȚIT!”

Neliniștea lui vine din altă parte: „Am avut intervențiile privind tuberculinizarea și antraxul la bovine, lucru care teoretic este subvenționat de stat, dar, într-un final, am înțeles că se vor plăti. Mie medicul veterinar de circă mi-a zis că va veni undeva la 70 de lei pe cap de vacă, doar pentru că-mi înțeapă animalul!”

MIHAI PUSTAI: ”Dacă anul trecut costa între 15 și 17 lei, iată că înțepătura a sărit la 70 de lei; a crescut de 3,5 ori! Este un preț nesimțit, asta este realitatea”.

14.000 LEI PENTRU 200 DE VACI!

Și continuă la fel de aprins „Vorbim aici de un tarif stabilit de ANSVSA prin care i se plătește medicului acțiunile. Anul trecut exista o corelare: dacă ANSVSA deconta 17 lei pentru o injecție, fermierul plătea tot atâta. Sigur, medicul de circă are libertatea de a stabili un tarif de manoperă între el și fermier! Însă acum dacă  fermierul ar trebui să plătească  70 de lei, e o sumă colosală!”, ne-a declarat vădit iritat fermierul.

”Este un preț... nesimțit! - Mihai Pustai: ”70 de lei o înțepătură pentru tuberculinizarea și antraxul la bovine”

MIHAI PUSTAI: „În momentul de față am 200 de vaci, or, cu 70 de lei înțepătura, sunt 14.000 de lei! Vorbim de o sumă extrem de mare, în ideea că medicul veterinar vine în ferma ta o dată pe an; intervenții nu face, tratamente nu-ți face, doar o dată pe an vine îți ia banii ăia și pleacă!”

„NU ESTE CORECT CA SĂ FIE TAXĂRI ÎN PLUS PE FERMA DE TIP A”

Mihai Pustai consideră că nu este corect ca statul să taxeze în plus fermele mari, iar micii fermieri să fie scutiți.

„Gospodăria tradițională nu a plătit niciodată acest serviciu, dar acestea nu sunt la fel de performante ca fermele de tip A. E inegalitate, vorbim de un fermier mic care reușește să producă lapte cât unul care are o fermă de tip A; acesta primește același preț de la procesatorul de lapte, primește aceeași subvenție de la APIA…”, explică supărat fermierul.  

Vezi lista cu tarifele aplicabile în domeniul sanitar – veterinar şi pentru siguranţa alimentelor aprobate de ANSVSA!

Mihai Pustai: ”Nu este corect ca să fie taxări în plus pe ferma de tip A! Toți muncim, ne trezim la 5,00 dimineața, ne punem în pat la 22,00, uneori la 24,00 noaptea!”

CITEȘTE ȘI: MIHAI PUSTAI: „Vaca de lapte nu mă va îmbogăţi!”

„Vaca de lapte este o sursă de venit a unei ferme de familie care creşte copii, pune masa, îmbracă haina şi ţine acoperişul. Dar nu mă va îmbogăţi. Sub nicio formă. Pe piaţă se vehiculează acum că va urma o creştere a preţului la lapte. Momentan, însă, nici unul dintre procesatori nu face nicio mişcare. Cel puţin nu cei din zona în care mă aflu”, ne-a declarat fermierul de 36 de ani din comuna Râciu, judeţul Mureş.

 

CITEȘTE ȘI: Petru-Mihai Pustai: ”Să faci 9,7 TONE LA PORUMB cu o investiție de 3.000 lei/ha și 7 TONE LA PĂIOASE cu o cheltuială de 2.500 lei, eu zic că e bine!”

 

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →