Creşte producţia totală de cereale a UE cu 13% la grâu, aproape 10% la porumb şi 12,9% la rapiţă - Revista Ferma
7 minute de citit

Creşte producţia totală de cereale a UE cu 13% la grâu, aproape 10% la porumb şi 12,9% la rapiţă

Comisia Europenă estimează o producţie de grâu, orz, porumb și rapiță cu mult peste recolta de anul trecut, în statele UE. Această revenire a producției agricole pentru culturile de iarnă şi de vară este aşteptată de Comisia Europeană pe fondul evoluţiei condițiilor meteorologice considerabil îmbunătățite în comparație cu situaţia de anul trecut. Cu toate acestea, există încă unele regiuni „sensibile”, pe măsură ce culturile intră în fazele critice de dezvoltare și maturitate, atunci când culturile sunt cel mai sensibile la stresul cauzat de umiditate și temperatură.

Grau steag UE

Comisia Europeană a estimat că suprafața totală cultivată cu cereale în statele UE-27 cu recoltare în 2025 este de 50,3 milioane de hectare, în creștere cu 2,5% față de cele 49,0 milioane de hectare de anul anul trecut.

Grâu, orz şi porumb – principalele trei culturi cerealiere în UE-27:

  • 21,17 milioane de hectare cu grâu, 42,1% din totalul suprafeţei cultivate.
  • 10,29 milioane de hectare cu orz, 20,5% din total.
  • 8,77 milioane de hectare cu porumb, 17,4% din total.

Împreună, aceste trei culturi reprezintă peste 80% din suprafața semănată cu cereale în UE-27 pentru sezonul 2025-2026.

Peste 6 tone grâu/ha randamentul mediu în 2025

Prognoza JRC MARS estimează un randament de 6,03 t/ha pentru grâu (moale), în creștere față de producția finală pentru recolta din 2024 care a fost de 5,58 t/ha.

Randamentul mediu estimat la grâul dur este de 3,69 t/ha, considerabil mai mare decât cele de 3,43 t/ha înregistrate anul trecut.

Combinarea celor două rezultă indică un randament mediu total de 5,82 tone grâu/ha raportat în luna aprilie, în creștere față de 5,80 t/ha estimate în martie și 5,55 t/ha recoltate în 2024.

Producția totală de grâu a cele 27 de state membre ale Uniunii Europene este estimată la 134,3 milioane de tone, cu mult peste cele 118,9 milioane de tone recoltate anul trecut, când s-a realizat cea mai mică producţie din ultimii 12 ani.

  • Producția de grâu moale este estimată la 126,3 milioane de tone, în creștere cu 13% față de cele 111,7 milioane de tone realizate în 2024 când a fost şi cea mai mică recoltă de grâu moale din 2007.
  • Producția de grâu dur este estimată la 7,9 milioane de tone, cu 10% mai mare decât totalul recoltei anterioare care a fost de 7,2 milioane de tone.

Creşte şi producţia de orz

Randamentul integral pentru orz este acum estimat să ajungă la 5,08 milioane de tone/ha, în creștere față de estimarea din martie de 5,06 milioane de tone/ha și cele 4,82 milioane de tone/ha ralizate în 2024, potrivit JRC MARS.

Se preconizează că orzul de iarnă va produce 5,18 t/ha, în creștere față de 5,15 t/ha estimate în martie și 4,81 t/ha în 2024.

Deşi este încă devreme pentru estimarea recoltei de orz de primăvară, prognoza CE indică un randament de 4,87 t/ha, similar cu actualizarea din martie, dar cu 4,5% mai mare decât rezultatul de 4,66 t/ha obţinut în 2024.

Producția totală de orz a statelor UE-27 este estimată în prezent la 51,7 milioane de tone, în creștere față de 49,1 milioane de tone realizate anul trecut și media pe ultimii cinci ani de 50,6 milioane de tone.

Cu 9,9% mai mult porumb în UE-27

Comisia Europeană preconizează că producția de porumb din UE-27 va crește cu 9,9% față de anul precedent, ajungând la 65 milioane de tone, în ciuda unei ușoare reduceri a suprafeței care se așteaptă să fie alocată culturilor de vară pentru sezonul 2025/2026.

Principalul factor determinant este o creștere cu 10,4% a randamentului prognozat, de la 6,71 tone/ha în 2024, la 7,41 tone/ha în acest an.

Producţia de rapiţă creştere cu 12,8%

În ceea ce privește rapița, suprafaţa totală semănată în toamna anului trecut (5,9 milioane de hectare) este cu doar 200 mii de hectare mai mare decât în sezonul anterior şi sum media ultimilor cinci ani.

Așteptările actuale de randament ale JRC MARS sunt de 3,2 tone/ha, neschimbate față de prognoza inițială din martie, dar puțin mai bune decât rezultatul din 2024 de 3,16 tone/ha.

Producția totală de rapiţă estimată a statelor UE-27 este de 18,9 milioane de tone, cu 12,8% mai mare decât cele 16,8 milioane de tone realizate în 2024 și cu 5% peste media ultimilor cinci ani care a fost de 18 tone/ha.

Conform celui mai recent buletin informativ MARS al JRC de la CE, condiţiile meteorologice în statele UE au evoluat în două scenarii distinct diferite:

  • În regiunile de cultură din centrul și nordul Europei au predominat condițiile de secetă, rezultând deficite de umiditate ale solului care pot avea un impact negativ asupra dezvoltării și producției culturilor de iarnă și de primăvară.
  • În schimb, sudul Europei a beneficiat de precipitații abundente, care au îmbunătățit profilurile de umiditate a solului și au stimulat perspectivele de randament.

Condiții meteorologice cu deficit de umiditate au fost observate în nord-estul Franței, țările Benelux, Germania, Cehia, vestul și nordul Poloniei, Danemarca, Suedia, Finlanda și statele baltice.

Toate aceste regiuni se confruntă cu un deficit de precipitații de cel puțin 50% față de media pe termen lung, iar pentru majoritatea lor, perioada 1 martie – 12 aprilie se clasează printre cele mai secetoase din 1991.

Temperaturile peste medie au stimulat, de asemenea, evapotranspirația, ducând la o dezvoltare accelerată a culturilor și la epuizarea rezervelor de umiditate a solului.

Situaţie critică în Germania

Randamentele culturilor sunt într-adevăr amenințate în Germania, al doilea mare producător de grâu din Europa, unde rezervele de umiditate din sol în mare parte a țării sunt semnificativ mai mici decât de obicei pentru începutul lunii aprilie.

Germania a înregistrat anul acesta cea mai secetoasă perioadă din februarie până la mijlocul lunii aprilie din 1931, potrivit serviciului meteorologic naţional (DWD) şi cu precipitaţii înregistrate în sezonul de creștere cu aproximativ 200 de milimetri sub media ultimilor 30 de ani.

JRC MARS raportează că, deși perioada secetoasă a permis inițial culturilor de iarnă din UE-27 să se refacă după o iarnă excesiv de umedă, precipitațiile de primăvară sunt esențiale pentru a consolida dezvoltarea culturilor și a evita orice reducere a așteptărilor de randament.

Condițiile meteorologice uscate din nordul Europei au fost, de asemenea, ideale pentru campania de semănat a culturilor de primăvară din acest an, dar precipitațiile sunt necesare cu disperare în multe zone pentru a sprijini răsărirea culturilor și creșterea timpurie a plantelor.

În unele regiuni din Europa Centrală și de Est, o serie de perioade reci și ploi recente au întârziat semănatul unor culturi de primăvară și de vară.

Franţa aşteaptă o revenire a culturilor de grâu

În Franța, cel mai mare producător de cereale din UE, starea culturilor de grâu s-a deteriorat ușor la final de aprilie, dar se așteaptă ca ploile din ultima perioadă să ajute culturile după un început de primăvară secetos.

  • Conform FranceAgriMer, 74% din culturile de grâu moale ale țării erau estimate a fi în stare bună sau excelentă la 21 aprilie, în scădere de la 75% cu o săptămână mai devreme.
  • Starea culturii de orz de iarnă din acest sezon din Franța a scăzut, de asemenea, la 21 aprilie, 70% din suprafață fiind evaluată ca fiind bună sau excelentă.
  • Evaluările de la bună la excelent pentru grâul dur și orzul de primăvară au rămas neschimbate față de 14 aprilie, la 76%, respectiv 84%.

Citeşte şi: Creşte producția mondială de cereale în sezonul viitor (2025/2026). IGC ridică prognoza pentru consumul şi volumul comerţului global

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →