După escală, doi aviatori au hotărât să lucreze la... sol! Frații Daniel și Robert Turdean: „Am făcut ferma ca o rezervă în caz că ne pierdem joburile!” - Revista Ferma
5 minute de citit

După escală, doi aviatori au hotărât să lucreze la… sol! Frații Daniel și Robert Turdean: „Am făcut ferma ca o rezervă în caz că ne pierdem joburile!”

Frații Daniel și Robert Turdean: „Nu am văzut fermier sărac! Oamenii se plâng că au datorii, dar mulți au mașini scumpe! APIA să dea subvenții de la 100 ha în sus!”

După escală, doi aviatori au hotărât să lucreze la... sol! Frații Daniel și Robert Turdean:
După escală, doi aviatori au hotărât să lucreze la… sol! Frații Daniel și Robert Turdean

Frații Daniel și Robert Turdean sunt aviatori, piloți de linie. După ce a luat țeapă de la o companie care nu l-a plătit, Daniel s-a angajat în străinătate. Robert zboară la o companie low cost.

DUPĂ O… ESCALĂ CEI DOI FRAȚI AVIATORI AU HOTĂRÂT SĂ LUCREZE LA… SOL!

Au o fermă de 500 ha în Luna de Jos, comuna Dăbâca, județul Cluj, ridicată de la zero, în care cultivă culturi de toamnă (cereale păioase și rapiță), prășitoare de primăvară floarea soarelui, sfeclă de zahăr și puțin porumb. „Robert a venit cu ideea în 2017: hai să facem și noi ceva să avem ca o rezervă în caz că ne pierdem joburile actuale, să facem agricultură, părinții noștri au și ei o fermă și ne-ar putea ajuta la început”, ne spune Daniel Turdean.

Daniel Turdean: „Am făcut ferma ca o rezervă în caz că ne pierdem joburile! Ne-am uitat pe Google și am văzut paragină totală în zona Dăbâca. Am fost acolo, am văzut și am dat anunț la preot, anunț la barul din sat unde se strânge lumea și la Sfat: Societate ia teren în arendă, atât dă pe arabil, atât pe pășune. Vă așteptăm la căminul cultural”.

„CÂND OM VEDEA CĂ NU MAI MERGE, AM ÎNCHIS ȘANDRAMAUA ȘI AM PLECAT”

Și așa a început povestea… „Am început de la zero, efectiv; terenul a fost împădurit tot, am curățat pășunile cu motocositoarele, cu oamenii, apoi le-am scarificat, discuit și semănat. În primii doi ani am fost ajutați de părinți, apoi din banii strânși ne-am luat utilajele necesare, fără proiecte europene. Și am trecut la treabă! Și când om vedea că nu mai merge, am închis șandramaua și am plecat. Viața merge mai departe!”, susține Daniel.

LUCRURILE AU MERS SPRE BINE DE LA UN AN LA ALTUL

Aflăm că tehnologiile de cultură le fac singuri, când sunt depășiți de probleme, au cu cine se pot consulta: cu tatăl mai întâi – Emil Turdean – cel care de 30 de ani administrează o fermă model de 800 ha în apropierde de Turda – sau cu un verișor care lucrează la o multinațională și le asigură inputurile.

CITEȘTE ȘI: Emil TURDEAN – fermier AUTODIDACT cu high quality!

DANIEL TURDEAN: „MĂ INTERESEAZĂ PREȚUL, CU CÂT ÎMI VÂND MARFA!”

În ultimii ani au obținut producții bune. În acest sezon au semănat rapiță și grâu pe 250 ha, iar în primăvară vor continua cu sfeclă de zahăr, cu porumb și floarea soarelui.

Prelucrează solul fără arătură, scarifică la 3 m cu tractor de 400 CP sau intră cu discul greu și semănă cu mașini performante. Fertilizează în schemă completă și tratează la infecție sau atac, nu preventiv.

„Nu m-apuc să dau cu produse scumpe; au efect și cele existente în piață cu aceeași substanță activă. Vreau să am la final de an o producție medie stabilă cu aceeași calitate și mă interesează prețul, cu cât reușesc să îmi vând marfa”, explică Daniel.  

Avusese un proiect aprobat pentru un spațiu de depozitare, însă a renunțat, deoarece începuse conflictul din Ucraina și s-au scumpit materialele de construcții. Ar fi trebuit să ridice cofinanțarea la circa 600 mii de euro (de la 300.000), ceea ce proiectul ar fi devenit neeconomic.

DANIEL TURDEAN SPUNE DIRECT”:

„Nu știu ce-am căutat acolo (la facultate – n.r.), că nu mi-a plăcut școala, sincer! O pierdere de timp, părerea mea. Am întrebat profesorul câte tractoare are? Niciunul! Dacă nu ai, aici, la facultate, cum îmi predai mie, care nu ai reparat un tractor? Plec eu sau pleci tu?”, ne-a declarat tânărul.

Până la urmă nu a plecat nimeni și Daniel a luat licența în Agricultură – specializare în exploatarea mașinilor și instalațiilor pentru agricultură și industrie alimentară.

După escală, doi aviatori au hotărât să lucreze la... sol! Frații Daniel și Robert Turdean:

CITEȘTE ȘI: Daniel Turdean face contracte futures: 30% din producție în ianuarie și 30% prin mai-iunie. Restul, după cum evoluează prețurile. Cu grâul acum… ”stăm la ciupeală!” Porumb pentru arend

DANIEL TURDEAN: „EU NU AM VĂZUT FERMIER SĂRAC!”

Daniel Turdean: „Eu nu am văzut fermier sărac! (Eu zic de fermieri de la 3-400 ha în sus, nu noaptea paznic și ziua dă cu tractorul!). Oamenii se plâng că au datorii, dar mulți au mașini scumpe, eu am Dacie Duster și nu o duc rău. Și dacă o duc așa rău de 3-4 ani, cum se pot susține? Am zis-o unora la un moment dat că e sindromul Stockholm, vă îndrăgostiți de agresor! APIA să dea subvenții de la 100 ha în sus! Punct! Ce e sub, nu e rentabil! Asta e realitatea! Așa ar trebui să fie în economia de piață!”

CITEȘTE ȘI: Cei trei mușchetari ai câmpului – frații Ionuț, David și Cosmin Căruntu: Nu vindem grâul sub 1 leu, așteptăm un preț mai bun

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →