Cei trei mușchetari ai câmpului - frații Ionuț, David și Cosmin Căruntu: Nu vindem grâul sub 1 leu, așteptăm un preț mai bun - Revista Ferma
3 minute de citit

Cei trei mușchetari ai câmpului – frații Ionuț, David și Cosmin Căruntu: Nu vindem grâul sub 1 leu, așteptăm un preț mai bun

Ionuț Căruntu: „De 4-5 ani rapița a mers foarte bine! E primul an când am însămânțat rapița în minim till!”

Cei 3 mușchetari ai câmpului - Ionut (dr.), Cosmin (mij.) și David (stg.)
Cei trei mușchetari ai câmpului: frații Ionuț (dr.), David (stg.) și Cosmin Căruntu (mij.)

Cei trei mușchetari ai câmpului

Ionuț Căruntu a studiat Agricultura la Timișoara și cultivă, împreună cu cei doi frați ai săi, Cosmin și David (trei mușchetari ai câmpului!) o suprafață de 1.200 de hectare în județul Timiș, la Giarmata.  Terenurile nu sunt dintre cele mai bune, au o categorie de fertilitate medie.

Pune circa 70 la sută culturi de toamnă – în principal grâu și rapiță – și restul, culturi de primăvară. Spune că a semănat și orz, ca să aibă teren pentru cultură succesivă.

„Tata (Gheorghe Căruntu n.n.) e pilonul principal, de tânăr s-a ocupat de agricultură. Din 2002, după desființarea GOSTAT-ului unde a lucrat mulți ani, a intrat în privat. A înființat ferma care se dovedește a fi una de succes”, explică Ionuț.  

Gheorghe Caruntu Cei trei mușchetari ai câmpului - frații Ionuț, David și Cosmin Căruntu: Nu vindem grâul sub 1 leu, așteptăm un preț mai bun
Gheorghe Căruntu, tatăl fraților Ionuț, David și Cosmin Căruntu

ANUL ĂSTA S-A FĂCUT PRODUCȚIE

Au obținut la grâu o medie de peste 8.000 kg la hectar în 2024. „Anul ăsta nu am vândut nimic la recoltat, am dat o parte în octombrie, o parte luna trecută și mai avem pe stoc o cantitate pe care o s-o vindem după sărbători. O moară ne-a oferit  98 de bani; am refuzat în speranța ca prețul să urce la peste un leu: 1,1 – 1,20 lei pe kilogram”, ne explică tânărul fermier.

„Cea mai mare problemă este prețul grâului, e foarte mic din start și acest lucru persistă”, ne spune Ionuț Căruntu.

„DE 4-5 ANI RAPIȚA A MERS FOARTE BINE!”

Producție bună a fost și la rapiță, media realizată a fost de 4.000 kg la hectar. „De 4-5 ani nu am avut probleme cu rapița, a mers foarte bine! Și an de an am tot mărit suprafața câteun pic, câteun pic…

RAPIȚA SEMĂNATĂ PE RÂND DĂ REZULTATE ÎN BANAT

”Anul ăsta am însămânțat în tehnologia minim till, cu ajutorul Tigerului. Deci, am redus două treceri cu discul și am făcut și alte economii. E primul an, prima experiență, cu siguranță că vom extinde sistemul. Anul viitor vom încerca strip till, lucrează cineva în zonă rapiță pe rând și are rezultate.

De asemenea, terenul s-a pregătit în condiții bune de sol, am fertilizat cu DAP 18 46, și am intrat cu regulator de creștere, cu două insecticide și fungicid. La grâu doar am erbicidat preemergent”, susține Ionuț Căruntu.

CULTURILE EXCEPȚIONALE ANUNȚĂ UN SEZON AGRICOL… NORMAL!

Familia Căruntu este deosebit de bucuroasă de culturile sale. Privește cu încredere viitorul.

„Câmpu-i foarte frumos, au venit și ploile din noiembrie, solul are umiditate, și grâul, și rapița sunt excepționale” – Ionuț Căruntu

Ionut Caruntu 1 Cei trei mușchetari ai câmpului - frații Ionuț, David și Cosmin Căruntu: Nu vindem grâul sub 1 leu, așteptăm un preț mai bun
Ionuț Căruntu: „De 4-5 ani rapița a mers foarte bine!

Agricultorii bănățeni care se gândesc să construiască un spațiu de depozitare să aibă unde stoca producția.

CITEȘTE ȘI: Chifor Nebunul: „Țin porumbul în magazie. La 3 tone cât am recoltat, nu-l vând sub 1 leu/kg. Acum face 80 de bani și nici nu e cerere”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →