Productivitatea muncii în agricultură la nivelul Uniunii Europene a crescut cu 1,6 %, dar România e în plin declin! - Revista Ferma
2 minute de citit

Productivitatea muncii în agricultură la nivelul Uniunii Europene a crescut cu 1,6 %, dar România e în plin declin!

Productivitatea muncii sursa Eurostat 1 scaled e1735590380172 Productivitatea muncii în agricultură la nivelul Uniunii Europene a crescut cu 1,6 %, dar România e în plin declin!
sursa: @Eurostat

Conform datelor preliminare publicate de Eurostat, în 2024, productivitatea muncii în agricultură la nivelul Uniunii Europene a înregistrat o creștere anuală de 1,6%. Acest rezultat este susținut de o creștere cu 0,6% a valorii reale a venitului factorilor generat de unitățile angajate în activități de producție agricolă și de o reducere cu 0,9% a volumului de muncă agricolă.

România în top la … declin

Productivitatea muncii în agricultură a crescut în 13 țări ale UE în anul 2024. Cea mai mare rată de creștere a fost înregistrată în Letonia (+46,9%), urmată de Luxemburg (+27,1%) și Suedia (+22,5%).
Pe de altă parte, 14 state membre UE au înregistrat scăderi, iar cele mai mari rate ale declinului au fost înregistrate în România (-16,8%), Ungaria (-15,5%) și Polonia (-12,5%). 

Valoarea adăugată brută generată de agricultură la nivelul blocului comunitar a crescut cu 4,4 % în 2024 comparativ cu anul precedent, după o performanță constantă, de 0,4%, în 2023 comparativ cu 2022. Această creștere rezultă din scăderea valorii consumului intermediar într-un ritm mai ridicat (-5,7%) decât valoarea producției agricole (-1,5%).

În 9 ani productivitatea muncii în agricultură la nivelul UE a crescut cu 37%

Indicele venitului real al factorilor de producție din UE în 2024 a fost cu 11,0 % mai mare decât în 2015, în timp ce indicele forței de muncă din agricultură a scăzut cu 19,1 % în aceeași perioadă. Împreună, aceste modificări au condus la o productivitate a muncii agricole în UE cu 37,2 % mai mare în 2024 comparativ cu 2015.

Productivitatea muncii sursa Eurostat 2 scaled Productivitatea muncii în agricultură la nivelul Uniunii Europene a crescut cu 1,6 %, dar România e în plin declin!
sursa foto: @Eurostat

În ce privește metodologia aplicată de Eurostat, site-ul Comisiei Europene precizează că:

„Productivitatea muncii în sectorul agricol este măsurată ca venit real pe echivalent de muncă cu normă întreagă. În vedere stabilirii productivității muncii este luată în considerare remunerarea tuturor factorilor de producție (teren, capital, forță de muncă) cu echivalentul fiecărui lucrător cu normă întreagă din industria agricolă, prezentată în termeni reali (ajustată la inflație) și exprimată ca indice.
Implicit,productivitatea muncii în agricultură nu ar trebui confundată cu venitul total al gospodăriilor agricole sau cu venitul unei persoane care lucrează în agricultură.”

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →