6 minute de citit

De ce trebuie să consumăm lapte de capră?

lapte de capra 01 De ce trebuie să consumăm lapte de capră?
iStock.com/Halfpoint

Revin cu acest subiect pentru a încuraja cât mai mulți consumatori să încerce consumul de lapte de capră și, dacă îl torelează, să-l consume pentru că efectul asupra sănătății este unul spectaculos!

Pe de altă parte, cei care nu îl tolerează vor fi precauți și vor urma recomandările medicilor. Nu e vorba doar de laptele de capră, ci de cel provenit de la toate speciile de rumegătoare de fermă și nu numai.

CUM APAR ALERGIILE LA LAPTE?

Laptele nu este o băutură perfectă și pot să apară alergii sau intoleranță la lactoză. A fi alergic la lapte nu este același lucru cu a fi intolerant la lactoză!
Unii oameni alergici la laptele de vacă pot descoperi că laptele de capră nu le declanșează astfel de reacții. Cercetătorii au descoperit că unul din patru bebeluși alergici la laptele de vacă nu este alergic la laptele de capră.
Alergia apare după consumul de lapte și afectează doar tractul digestiv, ca urmare a faptului că sistemul tău imunitar percepe lactatele ca “invadator străin” și îl atacă, eliberând substanțe chimice numite histamine. Simptomele pot varia de la probleme de respirație până la vărsături și diaree.
Cazeina este o proteină naturală care se găsește în lapte și mulți oameni sunt alergici dacă o consumă. Unele studii au arătat că laptele de capră are un conținut foarte scăzut de cazeină Alpha S1, care este responsabilă de alergii și conține în principal cazeină Alpha S2, pe care consumatorii o tolerează mai bine.

INTOLERANȚA LA LACTOZĂ

De asemenea, laptele conține lactoză, astfel cei cu intoleranță ar fi bine sa-l evite și să rămână la cel vegetal. Ce este lactoza? Este un zahăr din lapte. Corpul nostru folosește o enzimă numită lactază pentru a descompune acest zahăr, astfel încât să poată fi absorbit în circulația sanguină. Persoanele cu intoleranță la lactoză nu produc suficientă lactază iar lactoza ajunge în colon, unde se amestecă cu bacterii și fermentează. Poate provoca gaze, balonare și diaree. Nu există nici un remediu pentru a scăpa de intoleranță la lactoză dar, se poate gestiona urmărind cât lapte sau produse lactate pot fi consumate fără a crea mari probleme.
Cine dezvoltă intoleranța la lactoză? Credeți sau nu, foarte mulți adulți din întreaga lume digeră mai greu laptele iar 40% dintre oameni nu mai produc suficientă lactază pentru a digera laptele între 2 și 5 ani.
Sunt două teste pentru a afla dacă probleme digestive au legătură cu intoleranța la lactoză. Testul de respirație pentru a afla dacă aveți nivele ridicate de hidrogen în aerul expirat. Acest lucru se datorează faptului că la descompunerea lactozei în colon se formează hidrogen care este preluat în sânge până la plămâni și apoi îl expirați. Testul de sânge arăta cum reacționează corpul tău după ce bei lichide cu multă lactoză.
Lactoza poate proveni și din alte surse. Citiți întotdeauna etichetele, în special, la produsele de panificație, bomboane, ciocolată, legume uscate și produse pentru sugari. Multe medicamente au lactoză, care este folosită ca adjuvant, în special în tabletele albe. Pilulele anticoncepționale și medicamentele utilizate pentru a trata gazele și acidul din stomac conțin lactoză. Medicul sau farmacistul vă pot informa dacă medicamentele pe care le luați pe bază de rețetă conțin lactoză.
Cele mai bogate alimente în lactoză sunt: lapte și smântână groasă, lapte condensat și evaporat, înghețata, brânza de vacă și brânza ricotta.

branza de capra 02 De ce trebuie să consumăm lapte de capră?
iStock.com/PeterHermesFurian

LAPTELE DE CAPRĂ, CEL MAI CONSUMAT ALIMENT!

După ce am enumerat cele două mari probleme digestive care le pot da laptele, în general, trecem la efectele beneficice pe care acesta le au asupra organismelor umane.
Laptele are valoare biologică ridicată fiind recomandat, în primul rând, copiilor și vârstnicilor. Dintre toate speciile de animale de fermă care produc lapte, capra are un loc aparte.
Laptele de capră este cel mai consumat aliment. Aproape trei sferturi din populația lumii consumă lapte și produse derivate din laptele de capră. De ce? Pentru că această specie se întreține mai ușor decât bovinele.
În țările în curs de dezvoltare, laptele de capră este o sursă importantă de calorii, proteine și grăsimi. Dacă în trecut, la noi în țară, capra era considerată „vaca săracului”, în prezent optica s-a schimbat și este privită ca o specie care produce cel mai sănătos lapte. Vedeți în supermarket care sortiment de lapte este mai scump!
Un alt motiv pentru care este cel mai consumat aliment este valoarea lui biologică. Laptele de capră conține foarte mulți nutrienți cu efect benefic asupra sănătății oamenilor, prezintă risc scăzut la provocarea de alergii și susține sănătatea inimii.

5 BENEFICII PRINCIPALE ALE LAPTELUI DE CAPRĂ

1. Laptele de capră integral conține, la 250 ml (o cană) aproximativ: 168 de calorii, 9 g proteine, 10 g grăsimi, 11 g carbohidrați și 11 g zahăr. Este foarte bogat în elemente minerale ca potasiu, calciu, fosfor și magneziu.
2. În comparație cu laptele de vacă (standard) sau băutura vegetală din soia, laptele de capră conține mai multe proteine pe unitate de volum. Nu doar cantitatea, dar și calitatea contează pentru că proteina din laptele de capră este mai ușor digerabilă, ceea ce înseamnă că organismul uman o poate folosi mai bine. Este un lapte foarte valoros pentru că asigură toți aminoacizii esențiali.
3. Studiile efectuate pe laptele de capră au arătat că acesta poate ajuta la reducerea colesterolului din artere și are impact benefic asupra vezicii biliare.
4. Laptele de capră are un nivel ridicat de acizi grași cu lanț scurt și mediu care reglează sistemul imunitar, combate inflamația și protejează împotriva cancerului.
5. Un mare atuu pe care îl are laptele de capră, dar și de oaie este omogenizarea naturală. Grăsimea este dispersată, în tot volumul, în globule mici care se absorb ușor în intestin odată cu vitaminele liposolubile: A, D, E și K.

Doar spațiul limitat mă oprește să mai justific… de ce trebuie să consumați lapte de capră. Încercați-l!

 

un articol de
SORIN-OCTAVIAN VOIA
UȘV Timișoara
ACO Păstorul Crişana

Cisteste si...

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

Recomandările redacției

11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă

11 sfaturi pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă:
1. Efectuați verificările de rutină.
2. Spălaţi şi curăţaţi temeinic tractorul.
3. Goliți rezervorul și folosiți un combustibil de iarnă.
4. Verificaţi echipamentele de cauciuc.
5. Verificaţi presiunea şi umflaţi suplimentar anvelopele.
6. Gresaţi fiecare rulment/bucşă.
7. Scoateți bateriile în cazul “parcării” pe termen lung.
8. Parcați tractorul sub un şopron sau într-un garaj închis.
9. “Ajutaţi” tractorul să pornească în timpul iernii.
10. Nu uitaţi că iarna este momentul perfect pentru a face lucrările de întreținere şi reparaţiile.
11. Utilizați greutăți suplimentare, anvelope de zăpadă sau lanțuri pentru anvelope.

piata tractoarelor b 11 Sfaturi utile pentru a vă pregăti tractorul pentru iarnă
Ultimele articole
Ferma lumina credit foto iStock 1162244809 Vladimir Zapletin Ferme cu lumina stinsă!

Ferme cu lumina stinsă!

Fermierii români depun armele. Preţuri mici, datorii mari, speranţe deşarte… Fiecare zi aduce tot mai multă deznădejde şi într-un final […]

Citește mai multe știri →