De cât porumb au nevoie caprele în perioadele critice? - Revista Ferma
6 minute de citit

De cât porumb au nevoie caprele în perioadele critice?

Foto 1 iStock 1277950791 Photographer and Illustrator De cât porumb au nevoie caprele în perioadele critice?
Sursa foto: iStock.com/Photographer and Illustrator

Rumegătoarele mici consumă grăunțe de porumb, ca atare sau incluse în amestecul de concentrate, siloz sau frunzele uscate. Cum folosim corect porumbul în hrana caprinelor în perioadele critice?

Datorită conținutului lor ridicat în energie, boabele de porumb sunt utilizate în hrană în perioadele critice: ultima lună de gestație și cea ulterioară fătării, după care se administrează în funcție de producția de lapte.

ATENȚIE LA CETONEMIA DE GESTAȚIE!

În ultima lună de gestație este necesar să administrăm un amestec de concentrate pe bază de porumb pentru a evita cetonemia de gestație. Caprele cu gestație multiplă și cele grase sunt cele mai expuse. Deoarece iezii cresc intrauterin în ultima lună de gestație, ocupă un spațiu mai mare, apasă pe rumen și limitează capacitatea de ingestie a caprei. Chiar dacă are poftă de mâncare, capra nu își poate asigura necesarul zilnic de energie. Pentru a suplini deficitul, apelează la energia din grăsimile corporale depuse la începutul gestației. Topirea acestor grăsimi are loc cu formarea de corpi cetonici, care intoxică organismul și determină avort sau, în cel mai rău caz, moartea animalului. La ovine se poate întâmpla același lucru. Totuși, caprele sunt mai expuse deoarece există tendința ca grăsimea să se depună intra-abdominal, reducând și mai mult spațiul existent, cu consecințe asupra hrănirii.

FURAJE DE VOLUM MIC CU O DENSITATE NUTRITIVĂ MARE

Pentru ca boala metabolică să nu aibă loc, trebuie să menținem caprele în condiție de reproducție și să nu le îngrășăm. Rația se va modifica în sensul administrării unui volum mic cu o densitate nutritivă mare. Se păstrează fânul în rație și se intervine cu amestec de concentrate pe bază de porumb în cantități crescânde până la nivelul de 700-1200 grame, în funcție de anumiți factori.

DUPĂ FĂTARE, ÎN FUNCȚIE DE PRODUCȚIA DE LAPTE

După fătare este nevoie de cel puțin o lună pentru ca uterul să revină la forma inițială. Datorită volumului mare al uterului, se reduce capacitatea rumenului de a procesa furajele, fiind necesar de a păstra aceeași rație din ultima perioadă de gestație. Dacă producția de lapte este mare, creștem cantitatea de concentrate.

ÎNTREG SAU MĂCINAT?

Dacă administrați porumbul întreg, nu va fi utilizat în totalitate și o parte se va pierde prin fecale. Analizați fecalele proaspete și veți vedea boabe de porumb întregi incluse în compoziție din cauză că nu au fost sparte în măsele și sucurile digestive nu au putut acționa asupra lor.

Măcinătura prea fină se va descompune rapid în rumen, va crea mediu acid, care va omorî microsimbionții și va duce la tulburări digestive prin supraîncărcare, diaree și boli ale ficatului. Forma de prezentare cea mai agreată este de boabe sparte printr-o sită mai mare de 5 mm.

CÂT PORUMB PUTEM OFERI CAPRELOR?

Cantitatea este diferită și ține de ordinul a câtorva sute de grame în funcție de producția de lapte, de mărimea animalului, de vârstă, dieta generală, etc. Este important ca dieta să fie echilibrată cu fân, apă proaspătă și un supliment mineral pentru a asigura o nutriție adecvată. După unii cercetători unei capre de 50 kg i se pot oferi până la 1 kg de cereale, din care porumbul spart reprezintă jumătate. Altfel exprimat ar fi 1% din greutatea corporală.

Porumbul are 6-9% proteină brută și în jur de 3400 kcal/kg energie metabolizabilă sau 1,09 UFL (unități furajere lapte), respectiv 1,11 UFC (unități furajere carne) pe kilogram. Trebuie spus că în perioada apropiată, noii hibrizi de porumb au o cantitate mică de proteină. Se poate observa că sunt 3 procente, diferență care contează mult la întocmirea structurii de concentrate. Din acest motiv recomandăm ca după recoltarea boabelor de porumb să se facă o analiză a conținutului nutritiv și doar pe baza rezultatelor obținute să se întocmească rațiile furajere.

Monitorizați sănătatea, greutatea și starea caprelor! Ajustați cantitatea de porumb dacă observați creșterea în greutate sau apariția problemelor digestive.

CUM PROCEDĂM CU PORUMBUL RECENT RECOLTAT?

Introducerea porumbului în hrana caprelor se face treptat, pe parcursul a câtorva zile, pentru a permite sistemului digestiv al caprelor să se ajusteze. Începeți cu o cantitate mică, cum ar fi o mână per capră, și creșteți treptat timp o săptămână sau două. După recoltare, porumbul conține proteină nematurată și se va introduce în hrana rumegătoarelor mici după ce va fi depozitat cel puțin o lună.

ATENȚIE ȘI LA CONTAMINAREA CU MICOTOXINE!

Grijă mare cum depozitați porumbul, care este susceptibil la creșterea mucegaiului și la contaminarea cu micotoxine, care pot fi dăunătoare pentru capre dacă sunt ingerate în cantități mari. Mucegaiul este inamicul iezilor și determină o rată mare de mortalitate în rândul acestora. Pentru preîntâmpinarea acestor probleme, depozitarea boabelor de porumb se va face în locuri uscate la o umiditate de maxim 12%.

PLANTA MINUNE CU MII DE UTILIZĂRI

Porumbul a fost adus din America de Sud de către Cristofor Columb la sfârșitul secolului al XV-lea. Pe teritoriul României cultivarea porumbului a început târziu, în jurul anului 1700, înlocuind plantațiile de mei. Se folosesc atât boabele, cât și tulpina ca ingrediente alimentare, hrană pentru animale, combustibil, fibră, materiale de construcții, materie primă în industria farmaceutică și la fabricarea de bio-plastic.

Porumbul este consumat atât de oameni, cât și de animale. Competiția om/animal pentru această sursă de hrană se face simțită într-o măsură mai mare decât pentru alte cereale. Cine nu a mâncat mămăligă, porumb fiert, fulgi de porumb, floricele, pufuleți etc?! Din germenii de porumb rezultați în urma măcinării boabelor, prin presare, se obține un ulei alimentar de foarte bună calitate, apreciat în alimentația dietetică. Porumbul are peste 4300 de utilizări și altele noi se găsesc anual. Tulpinile rămase ca resturi erau folosite la izolația saivanelor, la construcția de garduri sau căi de acces, material pentru foc etc. Cine nu ține minte încinsul cuptoarelor cu tulei de porumb și mirosul pâinii coapte?

logo semnatura De cât porumb au nevoie caprele în perioadele critice?

un articol de

SORIN-OCTAVIAN VOIA

LUDOVIC CZISZTER

USV Timișoara

ACO Păstorul Crișana Arad

mai multe pe această temă

www.revista-ferma.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →