DĂUNĂTORI de sezon ai RAPIŢEI - Revista Ferma
3 minute de citit

DĂUNĂTORI de sezon ai RAPIŢEI

Gărgăriţa tulpinilor (Ceutorhynchus napi) reprezintă prima „provocare entomologică” pentru cultivatorii de rapiţă, la startul în vegetaţie, după sezonul rece.

Insectele iernează ca stadiu de adult, în stratul superficial al solului, la baza plantelor. Primăvara devreme, când temperatura aerului depăşeşte 9oC, insectele părăsesc locurile de iernare, având loc zborul pentru hrănire şi apoi copulaţia. La un interval cuprins între 25 şi 30 de zile de la apariţie, femelele depun ouăle în măduva tulpinilor de rapiţă.

gargarita tulpinilor_b

În teorie, toate bune şi frumoase…

În toate ghidurile destinate cultivatorilor de rapiţă se menţionează că tratamentele chimice pentru combaterea acestui dăunător trebuie efectuate la 8-10 zile de la capturarea primilor adulţi în capcanele entomologice (perioadă în care are loc zborul maxim al insectelor). De asemenea, se menţionează că tratamentele trebuie efectuate înainte ca femelele să apuce să îşi depună ponta, deoarece odată ce larvele apar în interiorul tulpinilor de rapiţă, acestea sunt foarte greu de combătut, dacă nu chiar imposibil. Tulpinile atacate se pot răsuci în forma literei „S”, iar în unele cazuri pot crăpa. Pierderile de producţie înregistrate în urma atacului pot ajunge la 30-50% din recoltă, dar în unele cazuri s-au raportat şi pagube de 100 %.
În teorie, toate sunt bune şi frumoase; fermierii trebuie să amplaseze capcane, pe care să le monitorizeze zilnic, odată cu încălzirea vremii, iar când constată apariţia primilor adulţi, să aştepte să treacă cele 8-10 zile menţionate anterior şi apoi să efectueze un tratament în vegetaţie cu unul dintre produsele omologate.

În practică, pagubele sunt devastatoare

Gărgăriţele tulpinilor, atât de prezente în pliantele cu produse destinate cultivatorilor de rapiţă, sunt discrete în câmp. Deşi se recunosc uşor, în special datorită prezenţei rostrului (organ specific gărgăriţelor), în multe cazuri vedem insectele cu ochiul liber în câmp doar atunci când este prea târziu. De asemenea, de la marginea solei cu rapiţă nu putem vedea, cu ochiul liber, ce se întâmplă în tulpini, dacă femelele au depus ouă, dacă larvele au eclozat sau câte tulpini sunt afectate etc. Sigur, examinând cu atenţie tulpinile, prin secţionarea acestora, putem să constatăm prezenţa larvelor şi a galeriilor lor. Dar acest lucru necesită mult timp şi un ochi avizat. Iar când larvele sunt în tulpini, deja este prea târziu. În general, pagubele le vedem abia înainte de recoltare, când tulpinile pot fi frânte (mai ales dacă în acea perioadă avem manifestări extreme ale vremii, cum ar fi vijeliile).

Un articol semnat de Emil GEORGESCU
                                    INCDA Fundulea

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →