În ultimii ani, eroziunea solului a devenit o problemă din ce în ce mai acută. Dacă în urmă cu 10-15 ani părea mai degrabă o chestiune teoretică, acum s-a făcut simţită practic în importante zone agricole din Oltenia şi chiar din sudul Bărăganului. Una dintre căile prin care acest proces poate fi prevenit, ba chiar şi întors, o reprezintă culturile „de acoperire” (sau „de înverzire”), care se înfiinţează imediat după recoltarea păioaselor şi a celorlalte culturi de toamnă.
58 euro în plus la hectar
Culturile de înverzire au fost incluse inclusiv în eco-schemele din PNDR şi, în anumite condiţii, sunt subvenţionate. Pentru a obţine cei aproximativ 58 euro/ha, cât este suma acordată pentru înfiinţarea lor, trebuie ca respectiva cultură să asigure acoperirea terenului pe o perioadă de cel puţin opt săptămâni de la răsărire, să fie semănate în perioada 1 iulie – 1 octombrie şi să fie distruse prin înglobare mecanică în teren.
Culturile de acoperire pot deveni şi melifere
Recent, ROMAPIS, una dintre cele mai cunoscute asociaţii profesionale ale crescătorilor de albine din România, a declanşat un amplu proiect de cercetare. În general, lunile august şi septembrie sunt dificile pentru albine. Acestea îşi găsesc mai greu hrana, căci pentru majoritatea plantelor perioada de înflorire este trecută. Apicultorii s-au întrebat dacă nu s-ar putea rezolva două chestiuni deodată: să se protejeze solul şi să se hrănească şi albinele.
În acest scop a fost realizat un parteneriat între ROMAPIS, USAMV Bucureşti, Staţiunea Didactică Belciugatele şi Asociaţia Industriei Seminţelor din România.
Amestecuri în testare
În acest an s-au semănat deocamdată câte 0,5 ha cu patru specii dintre culturile de înverzire: phacelia, măzăriche, in alb şi camelină. În apropierea loturilor vor fi amplasaţi mai mulţi stupi şi se va urmări comportamentul, ca şi randamentul albinelor.
În următorii doi ani ai perioadei de derulare a proiectului va fi testat potenţialul melifer al altor opt plante din categoria culturilor de înverzire, precum muştarul alb, hrişca, pepenii, etc.
O sumă de beneficii pentru apicultori şi agricultori
Autorii proiectului speră ca acesta să fie un succes sub mai multe aspecte. În primul rând, ar fi rezolvată o problemă care le dă destulă bătaie de cap apicultorilor. Apoi, odată confirmată premisa că aceste plante, folosite drept cover crops,cresc productivitatea stupilor în lunile de vară, fermierii ar fi mult mai puternic stimulaţi pentru a le practica. O astfel de practică ar aduce o sumă de beneficii nu numai părţilor implicate în proiect – apicultori şi agricultori – ci şi întregii societăţi în general. Extinderea practicării culturilor de înverzire înseamnă biodiversitate, mai puţină poluare, mai mult carbon sechestrat!
LISTA CULTURILOR VERZI PLĂTITE DE APIA
În ceea ce priveşte compoziţia culturilor de acoperire, există mai multe amestecuri, despre care se pot obţine informaţii de la APIA. Ele sunt selectate astfel încât, indiferent de caracteristicile zonei în care se găsesc şi al solului pe care îl au, fermierii să poată avea mereu la îndemână ceva care se pretează. Click AICI şi consultă lista APIA cu amestecuri de culturi pentru strat vegetal!
un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV