O analiză și o previzionare din timp a pieselor de uzură care trebuie înlocuite ne scutesc nu doar de stresul timpului de livrare, dar și de costurile ridicate ale acestora în plin sezon.
Calitatea pieselor de schimb este, cu siguranță, cel mai important aspect la care trebuie să fim atenți pentru a fi cu adevărat performanți. Iar talerii de disc sunt componente utilizate frecvent la pregătirea terenului.
Talerul de disc cu cea mai mare durată de viață
Producătorul francez Forges de Niaux a găsit și a brevetat soluția ideală pentru talerii de disc: o piesă robustă, dar și flexibilă. În prezent, modelul Niaux200 este singurul taler de discexistent pe piață a cărui duritate în zona de lucru ajunge la 55-58 HRC.
Niaux200 are 3 zone de duritate diferite:
1. zona centrală de fixare, cu o duritate 48-50 HRC oferă flexibilitate;
2. zona de tranziție: 50-55 HRC;
3. zona exterioară cu duritate 55-58 HRC, pentru o rezistență mare la uzură.
În urma acestui tratament brevetat, Niaux200 a devenit talerul de disc cu cea mai mare durată de viață existent pe piață, precum și unul cu o mare flexibilitate și rezistență la șocuri. Producătorul oferă garanție împotriva fisurilor pe toată durata de viață a talerului de disc.
Renumitul producător francez, Forges de Niaux, a făcut pionierat în domeniu încă din anul 1945, când a produs primul taler de disc. În 1985, acesta a lansat primul disc cu duritate 46 HRC, iar în 2009 a fixat un nou standard: Niaux200 cu o duritate care ajunge la 55-58 HRC.
Calitatea tăierii
Un alt aspect deosebit de important care face un taler de disc performant este calitatea tăierii. Și la acest capitol Niaux200 are o proprietate importantă, și anume aceea de auto-ascuțire. Practic, talerul de disc rămâne ascuțit pe toată durata sa de viață, iar acesta este un aspect important în calitatea lucrării și în economia de carburant datorită înaintării mai ușoare.
Rezistența pieselor de uzură pentru prelucrarea solului
Performanța pieselor de schimb este dată de materialul din care sunt confecționate, de tratamentul aplicat și de optimizarea formei acestora.
Pentru îmbunătățirea performanțelor, piesele pot fi acoperite cu Wolfram, întărite cu suduri din materiale speciale rezistente la uzură (sormaitate), sau prin aplicarea unor plăci de carbură de Wolfram, cunoscute ca “plăcuțe widia”. Un dezavantaj al plăcuțelor de carbură de Wolfram ar fi acela că ele sunt casante, nefiind recomandate în solurile cu pietre.
Piesele cu carbură de Wolfram au, în general, o durată de viață mult mai ridicată, își păstrează forma, adâncimea și unghiul de lucru.
Pe lângă calitatea plăcilor de carbură și lipirea acestora, un rol esențial îl are materialul de bază.
Piesele fabricate de producătorul german Industriehof Scherenbostel folosesc materialul de bază X1400, cu o rezistență extremă la uzură și care poate fi modelat prin turnare. Acest oțel bainitic de tip 100Cr6 pentru specialiști are o rezistență mare la impact și la abraziune, estimată la 3800 MPa, de trei ori mai bună decât oțelul comercial.
Având corpul de bază turnat, piesa poate avea forme complexe, foarte bine optimizate, ușor de obținut și la un cost optim. Acoperirea zonelor de atac ale pieselor de uzură cu plăcuțe din carbură de tungsten (metoda clasică) ar rezolva parțial problema complexă a uzurii, conform producătorului german.
Stand de testare în condițiile grele din câmp
Pentru optimizarea formei pieselor și pentru testare, producătorul german Industriehof și-a construit un centru de testare. Este vorba despre un bazin care conține 22 metri cubi de piatră concasată și un dispozitiv de rotire a pieselor în acest bazin conectat la un calculator. La intervale regulate, piesele supuse testării sunt verificate și măsurate pentru a observa modul în care s-au uzat.
FOTO: Standul de testare
Industriehof a testat rezistența la abraziune a pieselor de uzură, variind durata, intensitatea sau înclinarea, ca și cum ar lucra efectiv pe câmp. Această experimentare, susținută de cercetări pe oțel, precum cea desfășurată la Universitatea din Dresda, a dus la o mai bună înțelegere a modului în care se comportă și a ceea ce trebuie îmbunătățit pentru a prelungi durata de viață a pieselor de uzură.
Astfel, timpul de optimizare a formei unui reper este redus chiar și cu câțiva ani, obținând o piesă cu o formă adaptată pentru fiecare lucrare în parte.
REZISTENȚĂ DUSĂ LA EXTREM
Seria eXtreme de la Industriehof este adresată, așa cum îi spune și numele, condițiilor extreme de uzură. O performanță obținută prin studiu și testare, Industriehof având peste 45 de ani de experiență în producerea și distribuția pieselor de schimb.
un articol de Industriehof Scherenbostel
mai multe pe această temă www.industriehof.com/ro/