În ferma de Lacaune a lui Claudiu Cojocariu, mieii care sug sunt lăsaţi cu mamele lor în primele 2-3 zile după fătare. De exemplu, „mieii fătaţi noaptea rămân până dimineaţa cu mamele lor, iar dimineaţa sunt verificaţi dacă au supt colostru. Mieii care nu sug în primele ore după fătare sunt hrăniţi cu colostru muls de la mamele lor. După separarea de oile mame, mieii sunt hrăniţi la găleată cu biberon de 4 ori/zi, cu lapte de oaie, circa o săptămână sau chiar mai mult. În acelaşi timp, mieii au acces la tetina de la automatul de alăptare şi învaţă să sugă singuri ori de câte au nevoie. Când învață să sugă laptele praf, nu mai au nevoie de hrănire suplimentară cu lapte de oaie. În general, la o săptămână am scăpat de alaptat şi toţi sug la aparat”, ne-a asigurat Claudiu Cojocariu.
„În prima săptămână de viaţă hrănim mieii cu lapte de oaie, de 4 ori/zi, apoi aceştia se învaţă să sugă la automat. Folosim lapte praf de la Fides Agro, l-am testat pe câteva ture de miei și rezultatele au fost super” ne-a declarat Claudiu Cojocariu, crescător de Lacaune, jud. Timiş.
Prin mulsul complet se stimulează producţia de lapte a oilor
Datorită cantităţii mari de lapte produse încă din primele zile după fătare, ovinele din rasele specializate („de lapte”) trebuie mulse încă din primele zile după fătare atât din motive economice (se prelungeşte perioada de „muls comercial” prin valorificarea laptelui de oaie încă din primele zile după fătare), cât şi pentru a evita suptul incomplet și riscul apariţiei unor afecţiuni ale ugerului.
În cazul separării mieilor sugari de mame, de cele mai multe ori, principala problemă a crescătorilor este alăptarea artificială a acestora, care necesită o atenţie deosebită mai ales în primele 2-3 săptămâni de viaţă.
Robotul pentru alăptare – reglaje simple şi eficienţă
Principiul de funcționare al „robotului de alăptare” este relativ simplu. Automatul dispune de „rezervor” pentru laptele praf şi trebuie conectat la o sursă de apă potabilă şi de energie electrică. Alimentarea cu apă se face la o presiune redusă, preferabil prin cădere. De la panoul de control se reglează doza de lapte praf, cantitatea de apă şi temperatura la care se încălzeşte amestecul de lapte.
La data vizitei noastre, deoarece temperatura exterioară era destul de scăzută, temperatura laptelui praf a fost reglată puţin peste 40 de grade. „Am setat o temperatură mai ridicată pentru ca laptele praf să nu se răcească pe furtun până ajunge la miei. În timpul verii și când e cald afară, reglez temperatura amestecului la 390. Mixerul are un agitator şi o rezistenţă care menţine temperatura constantă, este setat automat şi îşi face singur toată treaba, mai trebuie doar alimentat cu lapte praf„, ne-a explicat fermierul.
Automatul pentru alăptare folosit de Claudiu Cojocariu are o capacitate de hrănire de circa 250-300 de miei.
SUBSTITUENŢII DE LAPTE ÎNLOCUIESC CU SUCCES LAPTELE MATERN
Un model de fermă „care respectă aproape ad litteram protocoalele de creștere a mieilor şi a oilor este cea a lui Claudiu Cojocariu”, ne-a declarat Marius Uicoabă, reprezentant Fides Agro România.
Fermierul folosește Telfit J Acid – un înlocuitor profesional de lapte acidulat, suplimentat cu aminoacizi esențiali (lizină, metionină şi treonină), precum și cu vitamine. „Diluția trebuie să se facă într-o proporție de 1:6 (200 g lapte praf la 1000 ml de apă) şi o temperatură de circa 400, în funcţie de temperatura exterioară şi de condiţiile de administrare, dar nu mai mult de 500 pentru că conține probiotice care ar putea fi distruse”, recomandă Marius Uicoabă.
Un bun înlocuitor de lapte este mai ieftin decât laptele matern, care este un „lapte marfă” şi reprezintă sursa principală de venit a fermei. Înlocuitorul de lapte poate ajunge la circa 60-65% din costul litrului de lapte de oaie.
Obișnuirea mieilor cu înlocuitorul de lapte este ușoară și rapidă. În plus, având în vedere administrarea non-stop (în permanență) şi la discreţie, mieii realizează un spor mediu zilnic bun.
AVANTAJELE ROBOTULUI PENTRU ALĂPTAREA MIEILOR
Desigur, un automat pentru alăptarea mieilor sau a viţeilor este o investiţie relativ substanţială. În funcţie de complexitatea acestuia, aparatul nu este deloc ieftin. „Investiţia a fost în jur de 10.000 de euro, însă un robot de alăptare poate costa şi mai mult, dar avantajele utilizării acestuia sunt substanţiale. De exemplu, la un lot de 100 de miei, aparatul va produce circa 10.000 de litri de substituent de lapte, iar diferenţa dintre costul laptelui de oaie şi al laptelui praf este substanţială, aşa că investiţia în aparat merită efortul”, ne-a spus Claudiu Cojocariu.
Reducerea costurilor reprezintă principalul avantaj al folosirii aparatelor automate pentru alăptarea mieilor. Automatul pentru alăptarea mieilor de la Förster-Technik, folosit în ferma lui Claudiu Cojocariu, este uşor de setat/programat cu ajutorul panoului central de control.
Alte avantaje ale alăptării automate a mieilor sunt:
- „Lapte” proaspăt, preparat non-stop, independent de prezenţa fermierului.
- Întotdeauna la temperatura optimă de băut.
- Potrivit pentru toate vârstele.
- Operare uşoară şi intuitivă, inclusiv „contor” de porţii.
- Ușor de manipulat şi curățare semi-automată.