Matei Chiosea exploatează, împreună cu fiii săi Marius Chiosea și Constantin Ionescu, 1.000 hectare de teren arabil în comuna Toporu, jud. Giurgiu. Lucrează de 18 ani doar cu tractoare și combine New Holland și reușesc să înnoiască toate utilajele din fermă o dată la maximum 8-9 ani.

Matei Chiosea a început să facă agricultură în 1993, iar în 2001, ajutat de fiul său Constantin Ionescu, a înființat firma Agrotop, pe care o administrează în prezent.
Cultivă orz, grâu, porumb, rapiță, floarea soarelui, lucernă și mazăre, în funcție de rotația culturilor și de cum preconizează că va fi anul în care înființează culturile agricole.
DE LA U650 LA NEW HOLLAND
Acum lucrează cele 1.000 ha doar cu tractoare și combine New Holland, însă în 2001, când au început să facă agricultură, aveau 8 hectare, ale familiei, și un tractor U650, cu care au lucrat până în 2008, când deja aveau 200 de hectare și au achiziționat primele două tractoare noi New Holland printr-un credit bancar.
”Când am început cu tractoarele New Holland, a fost o diferență mare, ca de la cer la pământ. În primul rând, la pregătirea solului, puteam să efectuăm lucrări mai multe față de U650, culturile sunt altfel.
Cu un tractor New Holland fac 50 de hectare pe zi, cu U650 făceam 10 hectare pe zi, diferență mare.
Tractoarele sunt performante și au tot confortul, au aer condiționat, tractoriștii lucrează altfel. Am angajați care lucrează de 19 ani, 20 de ani la mine, fiecare cu tractorul lui, cu combina lui, lucrurile astea contează mult”, spune Matei Chiosea, administrator ferma Agrotop.
ȘI UN TRACTOR… SURPRIZĂ
”După ce au venit primele două tractoare New Holland noi în fermă, am mai câștigat încă un tractor New Holland, la o tombolă de la firma KWS de la care luasem porumb pentru 80 ha și ne-am făcut cu 3 tractoare New Holland noi. A fost un impuls pentru noi, de atunci am zis că dacă Bunul Dumnezeu ne-a dat și al treilea tractor bonus, să mergem pe New Holland”, povestește Constantin Ionescu, fiul cel mare al lui Matei Chiosea.
Acesta conduce, de câțiva ani, primăria din Toporu, așa că are mai puțin timp de mers în câmp, dar spune că seara nu se culcă până nu își ajută tatăl să facă planul de lucrări pentru a doua zi. Este inginer agronom de meserie și, înainte să înființeze ferma familiei, a fost șef de fermă la o altă exploatație agricolă din zonă.

FIABILITATE ȘI REZISTENȚĂ ÎN TIMP
Acum, în ferma Agrotop sunt 5 tractoare și 3 combine New Holland, cu toată gama de utilaje necesare pentru toate tipurile de culturi.
”De la plug, disc, semănătoare, cultivator, combinator, echipamente de erbicidat, de fertilizat, toate sunt echipamente de la AgroConcept. Sunt utilaje compatibile cu tractoarele pe care le avem în fermă”, spune Constantin Ionescu.
Din cele 5 tractoare New Holland, trei au capacitatea de 100 CP (TD5.95), un tractor are puterea de 230 CP (T7.315) și cel mai mare este de 360 CP (T8.350).
Tractoarele mici sunt utilizate la lucrările ușoare de semănat, prășit, erbicidat, iar tractoarele mari la lucrările mai grele, arături, pregătirea terenului și transport, care, la recoltat, este foarte important.
Cu fiecare din cele două tractoare de putere mare, echipate cu câte un combinator, au reușit să pregătească câte 40 ha pe zi pentru semănat, iar cu două tractoare mici au semănat câte 20 ha pe zi de floarea soarelui.
Anul acesta, au semănat 150 ha cu floarea soarelui și doar 80 ha cu porumb, din cauza secetei care i-a afectat serios anul trecut. Fără posibilitatea de a iriga, cel puțin deocamdată, la porumb au recoltat doar puțin peste 3 tone/ha.
”LA 1.000 HA, TRECI DE 5, 6, 7 ORI PE UN HECTAR PÂNĂ LA RECOLTAT”
Fiabilitatea tractoarelor New Holland, ușurința de a fi manevrate și rezistența în timp au contat foarte mult în alegerea utilajelor cu care lucrează.
”La lucrările pe care le facem cu ele, tractoarele sunt foarte solicitate. La 1.000 ha de teren, trebuie să treci de 5, 6, 7 ori pe fiecare hectar până ajungi la recoltat, ceea ce înseamnă 5-6 mii de hectare pe care le lucrează aceste 5 tractoare în fiecare an. Și sunt fiabile, rezistente, nu am avut probleme cu ele”, afirmă Constantin Ionescu.
Cel mai vechi tractor New Holland din fermă este un TD 5.95 de 100 CP cu care lucrează de 6 ani și despre care Constantin Ionescu afirmă că ”merge la fel de bine ca în prima zi când l-am luat”.
TRACTOARE ÎNLOCUITE CU UNELE NOI LA FIECARE 8-9 ANI
La fel, și primele tractoare New Holland cumpărate în 2008 au mers perfect în fermă până în 2016.
”Cam la 8-9 ani schimbăm utilajele, ca să avem numai tractoare și combine noi, să nu mergem la câmp și să avem probleme cu ele. Cu ajutorul firmei AgroConcept, le dăm la buy-back, facem un credit, achităm diferența de preț și avem numai tractoare noi în fermă.
8-9 ani, chiar 10 ani, tractoarele New Holland merg fără nici o problemă, după care începe uzura utilajului, cauciucurile se uzează, motorul necesită o intervenție mai mare în afară de filtre și ulei, transmisia trebuie recalibrată și intervin costuri suplimentare mai mari”, susține fermierul giurgiuvean.
AVANTAJUL BUY-BACK
”Având varianta de buy-back și faptul că firma AgroConcept ne cunoaște, utilajele sunt servisate de ei, nu trece o oră peste numărul de ore fără să-i facem schimbul de ulei, ei știu ce utilaje avem și le evaluează corect ca sumă, ne dau un preț bun pe ele și, automat, ne convine să folosim acel preț ca avans și să dăm o diferență de preț pe care noi o achităm în 5 ani de zile printr-un credit cu dobândă mică, de 2-3-4% și ne permitem să schimbăm toate utilajele, inclusiv combinele și tractoarele la maxim 8-9-10 ani de zile”, explică Constantin Ionescu.
CÂTE O COMBINĂ NOUĂ ÎN FIECARE AN

Cele mai noi achiziții de tehnică agricolă din ferma Agrotop sunt combinele New Holland, toate achiziționate în ultimii trei ani. Sunt combine de capacitate mare, 2 combine CX 6.80 și o combină CX 5.80, cu hedere de 6,1 m, cu care recoltează cerealele păioase, rapița, porumbul și floarea soarelui.
”În ultimii 3 ani, în fiecare an am achiziționat câte o combină. Am avut și modele mai mici din seria TC, pe care le-am schimbat tot prin buy-back. Am dat combinele mai vechi, care aveau undeva la 1.000-1.500 de ore de lucru, și le-am schimbat cu modele mai noi, mai performante, cu capacitate mai mare”, spune fermierul din Toporu.
”Dacă ai transport asigurat cu TIR-uri la capătul parcelei sau descarci direct în TIR, recoltezi lejer și 100 de tone pe zi cu o astfel de combină”, afirmă Constantin Ionescu.
În 2024, cu cele trei combine New Holland pe care le au acum în fermă au recoltat 500 ha cu grâu, orz și rapiță în 10 zile.
În ferma Agrotop se lucrează cu mașini și utilaje New Holland în valoare de peste 2 milioane de euro.
”Am fost printre puținii fermieri care am făcut investiții inclusiv anul trecut, pentru că, pentru noi, investițiile sunt destul de importante. Chiar într-un an dificil, cum a fost 2024, am investit undeva la 600.000 de euro în utilaje noi”, mai spune Constantin Ionescu.
UN SINGUR SERVICE, PROMPT, PENTRU TOATE UTILAJELE FERMEI

”Am lucrat doar cu tractoare și combine New Holland pentru că sunt utilaje fiabile și pentru că firma AgroConcept, care vinde aceste utilaje, este promptă la solicitările noastre. Mă refer aici la service-ul pe care ni-l asigură, indiferent că este zi de weekend sau zi de sărbătoare, noi nu avem zi liberă. În agricultură, sărbătoare este atunci când plouă.
Când noi îi solicităm să vină la o intervenție, într-o oră, maxim o oră și jumătate, cei de la AgroConcept sunt la capătul locului, remediem defecțiunea și plecăm la lucru.
Ne-a plăcut să avem un singur tip de utilaje în fermă, în special pentru service. Când ai 3 sau 4 mărci de utilaje, trebuie să ai 3, 4 service-uri și nu toți răspund pe măsura solicitărilor noastre”, precizează Constantin Ionescu.
TRACTORIST LA CRAVATĂ

Modelele noi de tractoare și combine solicită însă și operatori pe măsură.
”Tractoriștii din ziua de astăzi nu mai sunt tractoriștii care au fost odată. Firma AgroConcept ne cheamă operatorii la cursuri de specializare când vin la service, le explică. Întreținerea este foarte importantă la aceste utilaje, schimburile de ulei făcute la timp, modul de a lucra cu ele, în parametrii normali, aici e rezultatul muncii operatorului și operatorii trebuie să fie foarte bine instruiți.
Când se urcă pe un tractor, tractoristul trebuie să uite de tot, și ce are acasă, și ce nu are, când vine la muncă trebuie să fie doar pe tractor, să fie atent la el, pentru că este o întreagă tehnologie, este 80% informatică, nu mai este tractoristul care a fost odată, plin de vaselină și de ulei, dacă e băiat deștept, lucrează la cravată pe asemenea utilaje”, mai spune Constantin Ionescu