Fungicidul BANJO 500 SC, aplicat preventiv, înainte de închiderea rândurilor la cartof, ține sub control riscul infecției cu mana, atunci când condițiile sunt favorabile atacului bolii.
Mana (Phytophthora infestans) este cea mai agresivă boală a culturii de cartof, reprezentând o provocare continuă pentru fermieri. În funcție de presiunea de infecție, ea produce daune anuale între 3 și 10 miliarde de dolari la nivel global.

MANA CARTOFULUI, UN PATOGEN AGRESIV ȘI ÎN ROMÂNIA
În România, ciuperca este o reală provocare în zonele de cultură a cartofului. Se manifestă oricând în vegetație, fiind o boală care atacă toate părțile aeriene (tulpini, inflorescențe, frunze), precum și tuberculii.
Atunci când patogenul rămâne în sol, probabilitatea ca următoarele culturi să fie infectate este foarte ridicată. Rotația culturilor este o practică obligatorie, la fel și alegerea cartofilor de sămânță certificată. Prezența buruienilor, mai ales a celor din aceeași familie botanică este un alt factor de risc (de exemplu: zârna – Solanum nigrum sau ciumăfaia – Datura stramonium).
Pe toată durata de vegetație, tratamentele se vor face la avertizare, cu respectarea alternării claselor de fungicide. De aceea, specialiștii recomandă substanțe active, cu eficacitate ridicată în funcție de momentul aplicării și de presiunea de infecție.
FUNGICID RECOMANDAT ÎNAINTE DE ÎNCHIDEREA RÂNDURILOR
Fungicidul BANJO 500 SC prezintă acțiune preventivă, fiind foarte util atât ca prim tratament, întrucât protejează cultura nou răsărită împotriva sporilor de mană din sol, cât și ca ultim tratament în vegetație, pentru protecția tuberculilor împotriva infecției, înainte de recoltare.
MECANISM DE ACȚIUNE AL FUNGICIDULUI BANJO 500 SC:
- Substanța activă fluazinam prezintă risc redus de apariție a tulpinilor rezistente;
- Acționează prin contact și prezintă activitate reziduală parțială;
- Inhibă germinarea sporilor și blochează sporularea.
BENEFICII PENTRU FERMIER:
- Asigură protecția eficientă a frunzelor împotriva manei la cartof (și la ceapă);
- Previne migrarea sporilor de mană către tuberculi, atunci când este aplicat înainte de recoltare;
- Este compatibil cu majoritatea produselor fitosanitare, cu excepția celor cu reacție puternic alcalină.
MOD DE APLICARE
Doza de produs recomandată este între 0,3 și 0,4 l/ha. Tratamentul poate fi repetat la un interval de 7-14 zile, în funcție de condițiile climatice, evoluția culturii și severitatea infecției, cu respectarea timpului de pauză de 7 zile.
Aflați AICI mai multe despre cum să combateți mana la ceapă cu fungicidul BANJO 500 SC!
un articol de KWIZDA AGRO ROMANIA
Mai multe pe această temă: www.kwizda-agro.ro
