7 minute de citit

Calitatea apei de stropit: tratament reușit cu mai puțin pesticid

În contextul actual al schimbărilor climatice, când crește presiunea bolilor și a dăunătorilor, interzicerea unor pesticide esențiale ar fi o eroare. Există posibilitatea realizării unui compromis inteligent, acela de a crește eficiența tratamentelor, ceea ce ar permite reducerea cantității de pesticide, asigurând atât protecția culturilor, cât și protecția mediului.

HARDI ALPHA detaliu_b

 

4 soluții pentru a reduce doza de pesticid

Iată 4 metode prin care scade impactul pesticidelor asupra mediului prin reducerea cantității de pesticide la hectar:

  1. Alegerea momentului optim pentru efectuarea tratamentelor: în starea incipientă de dezvoltare a buruienilor, la temperaturi exterioare de maxim 25oC, când viteza vântului este redusă și nu există inversiune de temperatură la suprafața solului;
  2. Folosirea apei cu calitate corespunzătoare;
  3. Utilizarea mașinilor performante: fie mașini cu recuperarea surplusului de soluție, protejarea jetului de soluție împotriva derivei și a evaporării soluției (duze antiderivă, cortină de aer de protecție a jetului de soluție);
  4. Agricultura de precizie, pentru a evita trecerile inutile pe tarla, suprapunerile peste trecerile anterioare, aplicarea normelor variabile etc.

 

Dar să vorbim despre apă

Este demonstrat că apa care intră în soluția pentru tratamente are o importanță crucială. Studiul “Impactul calității apei asupra performanțelor pesticidelor”, realizat de Universitatea Purdue din SUA arată că atât pH-ul apei, cât și ionii de metale din apă sunt esențiale pentru eficiența tratamentului.
Ionii de metale din apă pot intra în reacție chimică cu pesticidul și formează precipitate;
• pH-ul apei poate duce la ruperea legăturilor chimice din molecula de pesticid (hidroliza) și astfel tratamentul nu va avea efectul dorit.

 

Sursa apei pentru stropit

Se știe că fermierii își iau apa pentru tratamente fitosanitare din râuri, lacuri, iazuri, foraje sau chiar din rețeaua publică, și, mulți dintre ei, nu acordă atenție calității ei și, cu atât mai puțin, stabilității parametrilor ei de la un tratament la altul. Urmările pot fi dezastruoase atât pentru culturi, cât și pentru mediu. În plus, tratamentele fitosanitare implică cheltuieli mari cu pesticidele și cu mașinile și lucrările propriu-zise.

 

3 factori ai calității apei: cum influențează ei eficiența tratametului?

Când vorbim de calitatea apei, ne referim în principal la 1) turbiditatea, 2) duritatea și 3) aciditatea apei.
Particulele de sol sau materii organice aflate în suspensie în apă (turbiditatea) se pot lega de moleculele de pesticid încărcate negativ, făcându-le indisponibile pentru a fi absorbite de plantele țintă. Din acest motiv este necesară o filtrare bună a apei înainte de a fi folosită la tratamentele fito. Implicit, o bună filtrare previne înfundarea și degradarea duzelor mașinii de stropit.
Producătorii de pesticide recomandă adăugarea în rezervorul mașinii de stropit a unor substanțe de condiționare, aditivi sau adjuvanți în funcție de calitatea apei și de molecula de pesticide, pentru corectarea unora dintre parametri, pentru a reduce duritatea și, mai ales, pentru a modifica pH-ul. Aceștia îmbunătățesc într-o anumită măsură eficiența tratamentului, însă nu sunt suficienți în multe cazuri.

 

Prepararea soluției în 3 pași cu instalația pentru tratarea apei

Soluția propusă de NHR Agropartners este o instalație pentru tratarea apei înainte de a fi utilizată pentru prepararea soluției de pesticide, care se face în 3 pași:
I. filtrarea;
II. extragerea ionilor de metale din apă, care pot forma precipitate cu pesticidul;
III. reglarea pH-ului.
Sunt folosite deja de cățiva ani și în România astfel de instalații de demineralizare și de reglare a pH-ului, montate de firma AgriFrance Environnement, în colaborare cu NHR Agropartners la mai multe ferme mari (Agricost-Brăila, 3 Brazi-Neamț, Jidvei-Alba, Averești-Vaslui, Înfrățirea Carei, Grasa Garbay-Tulcea, Ostrovit, Holder Trade și Provitis – Constanța, Maria Trading-Călărași, Cris Agro-Ialomița etc.), care și-au dovedit eficacitatea.

Instalare simplă. Cum funcționează?

Instalația se montează fie într-o încăpere existentă în fermă, fie într-un container și se conectează la sursa de apă și la electricitate. În funcție de necesarul de apă corectată, se pot monta instalații cu diferite debite de tratare pe oră (cele mai frecvente tratează 10-12 mc/h), sau cu rezervor tampon.
Apa de la sursă trece printr-un filtru centrifugal cu autocurățare, care reține particulele grosiere din apă, asigurând astfel și protecția duzelor mașinii de stropit, apoi printr-un rezervor cu rășină sintetică specială care reține cationii și, în final, printr-un dispozitiv care reglează pH-ul. Când rășina se saturează de ioni de metal, instalația comută automat pe cel de al doilea rezervor cu rășină, care continuă extragerea cationilor, în timp ce rășina din primul rezervor de regenerează automat, prin tratarea cu o saramură. Circuitul este prevăzut cu un dispozitiv care măsoară cantitatea de apă care a trecut prin instalație și oprește automat alimentarea când se ajunge la cantitatea dorită.

 

Servicii în plus: consumabile și consultanță

Furnizorul instalației poate asigura și materialele consumabile pentru regenerarea rășinii și reglarea pH-ului, precum și consultanță, sfaturi privind pH-ul necesar în funcție de tipul pesticidului, sau amestecul de substanțe recomandat sau interzis. În funcție de cantitatea de apă tratată, rășina care extrage ionii de metal are o durată de viață de circa 8-10 ani.
Iată că, folosind o apă cu calitatea corespunzătoare, corelată cu tipul pesticidului, se poate reduce doza de pesticid la hectar.

 

Reducem costurile concomitent cu poluarea

Creșterea eficienței tratamentului permite, pe lângă siguranța obținerii efectului scontat, reducerea cantității de pesticide necesare tratamentului, cu efecte superioare, deci reducerea substanțială a costurilor, dar și a poluării.
Cercetările au arătat că, prin folosirea apei cu calitate corespunzătoare: performanțele tratamentelor sunt vizibile cu 1-2 zile mai devreme comparativ cu cele care au folosit apa netratată, cu un control mai bun al tratamentelor, ceea ce permite reducerea dozelor de chimicale în medie cu 20-25%, atât la tratamente cu o singură substanță, cât și la amestecuri de pesticide, alese corect. În cazul Glifosatului, reducerea dozei poate ajunge la 40%, cu efecte superioare față de folosirea apei netratate.

4 măsuri complementare pentru a reduce semnificativ cantitatea de pesticid la hectar:

1. Soluții pentru reducerea derivei și realizarea unui tratament complet, pe ambele fețe ale frunzelor și până la baza plantelor, de exemplu folosind mașini pentru aplicat pesticide cu cortină de aer de protecție a jetului de soluție, inclusiv cu posibilitatea înclinării jetului de aer în funcție de direcția din care bate vântul (Hardi Twin).

2. Folosirea duzelor antiderivă, ghidarea și controlul secțiunilor pentru evitarea suprapunerilor și a trecerilor inutile pe tarla.

3. Efectuarea tratamentelor când vremea o permite, alegând momentul optim, când viteza vântului este redusă și temperatura ambientală este sub 25oC, sau când nu există inversiuni de temperatură.

4. Folosirea unor mașini capabile să recupereze surplusul de soluție (Gregoire EcoProtect) etc. se poate, protejând atât mediul cât și plantele de cultură, pâstrând efectul scontat privind eficiența tratamentelor.

 

Concluzia e una și bună

Înțelegerea necesității reducerii dozei de pesticide fără a influența negativ rezultatele tratamentelor și luarea tuturor măsurilor pentru protejarea culturilor și a mediului, rămâne o alternativă viabilă pentru o agricultură durabilă, pentru produse mai sănătoase și un mediu mai curat, ceea ce ne poate feri de o decizie drastică de interzicere completă a unor pesticide, fără de care, cu greu s-ar mai putea face agricultura profitabilă.

Foto 3 AgriFrance_b

Recent a fost recunoscută valoarea și originalitatea soluției tehnice propuse de AgriFrance Environnement și în România, unde OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci) a analizat și acordat brevet de invenție pentru instalație de demineralizare și reglare a pH-lui, prin Hotărârea Nr. 3/192 din 30.12.2020

 

un articol de
FLORIN NEACȘU
NHR Agropartners SRL
mai multe pe această temă
www.nhr.ro

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →