ATENȚIE! Afidele dau iama în cerealele de toamnă - Revista Ferma
5 minute de citit

ATENȚIE! Afidele dau iama în cerealele de toamnă

afidele impact 1 ATENȚIE! Afidele dau iama în cerealele de toamnă
iStock.com/Tomasz Klejdysz

În urmă cu câțiva ani nu erau fost atât de dese situațiile când afidele își făceau apariția toamna, în lanurile de grâu și orz. Situația s-a mai schimbat în prezent și necesită monitorizare atentă!

Toamnele au devenit mai lungi și mai calde, ceea ce înseamnă condiții favorabile de dezvoltare pentru o serie de dăunători de sezon ai cerealelor aflate în primele faze de vegetație.

COMPLEXUL DE AFIDE CARE ATACĂ CEREALELE

Printre aceștia, un „loc de cinste” îl ocupă afidele. Există mai multe specii care pot ataca cerealele, dar cele mai importante sunt: păduchele verde al cerealelor (Schizaphis graminum), păduchele ovăzului (Macrosiphum avenae), păduchele cerealelor și rozaceelor (Metopolophium dirhodum), păduchele cenușiu al gramineelor (Rhopalosiphum padi) sau păduchele verde al porumbului (Rhopalosiphum maidis). Pe toate acestea, le denumim, generic, complexul de afide al cerealelor.

Toamna, coloniile de afide pot fi găsite pe frunzele de cereale. Acestea înțeapă și sug sucul celular, cu care se hrănesc. În locul înțepăturii este o zonă galbenă sau roșie. În cazul unui atac mare, plantele își pot înceta creșterea.

afidele impact 2 ATENȚIE! Afidele dau iama în cerealele de toamnă
iStock.com/Tomasz Klejdysz

CALE LIBERĂ PENTRU VIROZE

Marea problemă este că acești dăunători pot să fie vectori pentru o serie de viroze periculoase pentru grâu și orz, cum ar fi virusul piticirii și îngălbenirii orzului (ByDy). Afidele nu transmit virusul la descendenți, acestea îl iau prin procesul de hrănire.

Timpul de la preluarea virusului până la transmiterea acestuia altor plante este cuprins între 12 și 48 de ore. Inițial, un număr mic de afide transmit virusul de la o plantă la alta.

Pierderile la orz, cauzate de această viroză, pot să ajungă la 50%, iar la grâu la 60%. Practic, dacă nu reușim să ținem departe afidele de lanurile de grâu sau orz, producția se poate înjumătăți. Adică, pierdere financiară pentru fermieri.

SAMULASTRA ȘI BURUIENILE SUNT PE PLACUL AFIDELOR!

Afidele pot supraviețui pe samulastra de cereale sau pe specii de buruieni din familia Poaceae. Toamna migrează de pe buruieni sau samulastra de cereale (unde este apărută) în culturile nou înființate, aflate în primele faze de vegetație.

În unii ani călduroși, deplasarea afidelor poate avea loc pe distanțe mari, ceea ce va face dificilă combaterea lor. Cu toate acestea combatera buruienilor este una dintre cele mai importante măsuri de prevenire ale atacului. Cu cât lăsăm mai puține gazde intermediare, cu atât mai crescute sunt șansele să avem mai puține afide, toamna, în lanurile cu cereale.

În zonele unde au fost infestări mari cu afide, anii anteriori, ar trebui să erbicidăm samulastra de cereale. Și aceasta poate să fie o gazdă intermediară foarte importantă.

afidele 04 ATENȚIE! Afidele dau iama în cerealele de toamnă
Virusul îngălbenirii și piticirii orzului. Sursa foto: www.rmsag.com.au

PRAGUL ECONOMIC DE DĂUNARE

Pentru această toamnă s-a acordat autorizare temporară pentru tratamentul semințelor cu neonicotinoide. Acestea au eficacitate și în combaterea complexului de afide.

Dacă situația din teren o cere, se recomandă un tratament în vegetație cu unul dintre insecticidele omologate pentru combaterea afidelor la cereale. În toamnă, pragul economic de dăunare (PED) este de 10 afide/plantă.

Trebuie avut în vedere că, inițial, atacul mai mare are loc la marginea lanului. Ulterior, afidele se răspândesc în anumite puncte ale parcelei. Dacă va fi cald în continuare, atunci populația va fi ridicată în toată parcela cu grâu. Acest lucru nu se întâmplă de pe o zi pe alta, ci în timp. Tocmai de aceea sondajele sunt importante.

Este drept că aceste sondaje iau timp mult, plus trebuie răbdare să numeri afidele de pe plante, care plante sunt de talie foarte mică în toamnă, dar un tratament bine făcut este ca o poliță de asigurară a unei recolte bune anul următor.

afidele 01 ATENȚIE! Afidele dau iama în cerealele de toamnă
Afide hrănindu-se pe cereale. Sursa foto: www.agric.wa.gov.au

CĂLDURA FAVORIZEAZĂ AFIDELE

Pe viitor, sistemele automate de monitorizare ar putea veni în ajutorul fermierilor. De asemenea, roboții, dotați cu camere video de mare rezoluție ar putea fi o soluție pentru realizarea monitorizării lanurilor de cereale de toamnă. Deocamdată aceste sisteme nu sunt accesibile majorității fermierilor, așa că până ne vom digitaliza în totalitate, va trebui să monitorizăm lanul în mod tradițional.

Trebuie avut în vedere că încălzirea globală favorizează majoritatea speciilor dăunătoare cerealelor de toamnă, printre acestea și complexul de afide. Prin urmare trebuie să ne adaptăm și să ținem cont și de aceste aspecte.

În final vă urez o toamnă liniștită și să țineți departe afidele de lan!

Atunci când vorbim de samulastră sau de buruieni care acoperă solul până în toamnă, trebuie să avem în vedere și populația de afide!

 

un articol de

EMIL GEORGESCU

INCDA Fundulea

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →