”Nu dau producții până nu termin de recoltat. La grâu mai avem vreo două zile de recoltat. Nu vând nimic din câmp, depozităm tot”, spune Alexander Degianski, administratorul societății Forest and Biomass România, din județul Timiș.
Anul acesta, din circa 4.500 hectare cu culturi arabile, are în jur de 2.000 de hectare cu grâu, din trei soiuri: Anapurna de la Limagrain, Rubisko de la RAGT și Exotic de la KWS.
A recoltat primele brazde de grâu acum două săptămâni. În prima zi, a recoltat doar vreo 15 ha, pentru că a venit ploaia. A intrat în plin la recoltatul grâului în urmă cu o săptămână și acum este aproape de final cu recoltatul grâului:
”Dacă ține vremea cu noi, în maximum zece zile terminăm de recoltat, dacă nu plouă și totul merge bine”, a declarat, pentru revista Ferma, Alexander Degianski.
Acesta ne-a spus că recoltează grâul cu șase combine New Holland și John Deere, cu care poate recolta peste 200 hectare de grâu pe zi.
”Putem depozita oricât. Avem depozite autorizate de aproape 25.000 de tone, dar folosesc silobaguri și putem depozita chiar oricât.
Într-un silobag pot depozita cam 220 de tone de grâu, costă 500 de euro, cam 2 euro și 20 de cenți pe tonă să depozitez în silobag, este mai ieftin decât chiria la un depozit autorizat, cred că e cea mai bună variantă”,
afirmă Alexander Degianski.
Acesta ne-a mai spus că tot grâul din recolta anului trecut l-a vândut acum două luni cu un preț de 75 de bani pe kilogram, în medie.
Orz a avut, anul acesta, doar 20 ha, pe care le-a recoltat acum două săptămâni. A obținut o producție de orz de 6 tone/hectar.
”Orz am recoltat 6 tone pe hectar, am avut semănat doar vreo 20 de hectare, ca să pot semăna soia, porumb și floarea soarelui, să văd cum merge cultura dublă, în condițiile în care am posibilitatea să irig de două, trei ori, cu vreo 20 de litri pe metru pătrat.
La grâu nu am irigat, irigațiile le țin pentru ceapă, soia și porumb”, ne-a mai spus Alexander Degianski.
Aproape 2.000 kg la hectar diferenţă dintre porumbul irigat şi cel neirigat!
Rapiță are 1.000 de hectare anul acesta și estimează că mai are vreo șase zile până finalizează recoltatul rapiței.
Programul unei ferme în timpul recoltatului
Alexander Degiasnki a descris, pe Facebook, cum se desfășoară o zi normală de lucru în câmp în perioada campaniei de recoltat grâul:
”Care-i programul unei ferme în timpul recoltatului?
Nu știu pe la alții cum e, dar pot să spun cum e pe la noi: Primii care ajung la fermă sunt Gabi cu Romică, pe la ora 04:00 și care pregătesc combinele pentru ziua în curs, adică le alimentează, le gresează, le suflă filtrele și radiatoarele.
Tot pe la ore matinale, pentru a scăpa de căldura din timpul zilei, vine și Alin cu echipa lui pentru relocarea sistemelor de irigații. Știu că tamburii nu sunt cele mai eficiente sisteme de irgații, dar altele nu avem momentan.
Pe la 8:00 vin și restul colegilor care vin, își iau o cafea, urcă în utilajul gata pregătit de lucru și pleacă în câmp.
Pentru că avem parte de vreme caniculară, fără rouă, intrăm în lan la maxim ora 9:00, iar dacă nu se strică nimic, prima pauză o facem la 12:30 când vine masa de prânz. Dacă se poate mânca afară, mâncăm la umbra camioanelor, dacă e prea cald, fiecare mănâncă în răcoarea cabinei lui.
Obiectiv vorbind, cel mai nasol în zilele astea e pentru mine, Vlad și Ionuț, fiind mai mult în urma combinelor, scriind avize camioanelor sau mergând la lucrările de dezmiriștit.
Pe la ora 17.00 ajunge și masa de seară, ceva de mâncat în mână, de multe ori din mers.
În câmp tragem obloanele în jurul orei 21:30 când o luăm spre fermă ca a doua zi să o luăm de la capăt.
Ultimii care pleacă sunt colegii din baza de recepție, unde fiecare camion trebuie băgat in hală, siloz sau silobag, după caz.
Nu e ușor, dar ne-am ales meseria cu bună știință și cred că fiecare e mândru cu alegerea făcută.”