2 minute de citit

Aproape 2.000 kg la hectar diferenţă dintre porumbul irigat şi cel neirigat!

Degiasnki cultura porumb 2023 Aproape 2.000 kg la hectar diferenţă dintre porumbul irigat şi cel neirigat!

Două rânduri de boabe pe ştiulete asigură un spor de producţie de două tone la hectar 

Nu este niciun secret, apa este un factor limitativ în obţinerea unor producţii sigure şi stabile.

Un exemplu explicat de un cunoscut fermier bănăţean demonstrează cât se poate de limpede care va fi diferenţa de producţie ce se va realiza la cultura porumbului înfiinţată pe terenurile irigate, în comparaţie cu cea care se va recolta de pe solele fără posibilităţie de udare.

Într-o fermă din judeţul Timiş, s-a folosit acelaşi hibrid de porumb şi s-a aplicat aceeaşi tehnologie de cultivare…

“Anul trecut arătam că 40 litri de apă/m² din irigații aproape că au dublat producția, de la 2,8 la peste 5 tone/ha. Singura sursă de apă pe care o avem sunt canalele de desecare ale ANIF-ului, unde apa este limitată. Anul acesta, în zona noastră am avut peste 350 l/m² de la semănat până la zi”, a susţinut Alexander Degianski, inginer agronom, dar și economist, fiind absolvent cu media 10 a Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMVB Timișoara și, în paralel, al Facultății de Științe Economice (Universitatea de Vest din Timişoara).

Fermierul mărturiseşte că în perioada lunii iulie a avut o fereastră de vreo 25 de zile fără precipitații semnificative, fapt pentru care a fost nevoit ude terenurile cultivate cu porumb (acolo unde a fost posibil). În total, a asigurat două ape cu circa 75 l/m².

cultura porumbului in ferma lui Alexander Degianski 2023 Aproape 2.000 kg la hectar diferenţă dintre porumbul irigat şi cel neirigat!

Spor de producţie de fix 1.984 kg/ha

“Diferența între irigat și neirigat e dată de două rânduri de boabe! Aparent nu e mult, dar practic această diferență de la 14 la 16 rânduri de boabe pe știulete se translocă în următorul calcul: MMB la hibridul P 9889 – 400 gr (conform specificațiilor producătorului), cu 40 de boabe pe rând şi două rânduri suplimentare = >80 de boabe în plus pe știulete la o densitate de 62.000 de plante la hectar. Făcând regula de trei simplă rezultă că, din punct de vedere teoretic, avem un spor de producție de 1.984 kg/ha, dat doar din cele două rânduri de boabe suplimentare”, explică bănăţeanul care deține o fermă proprie de circa 400 de hectare, la Giulvăz, fondată de tatăl lui, de profesie medic veterinar.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →