A scăzut cererea de îngrășăminte, dar cresc importurile din Rusia. Care sunt riscurile dependenţei de îngrăşămintele din Rusia? - Revista Ferma
5 minute de citit

A scăzut cererea de îngrășăminte, dar cresc importurile din Rusia. Care sunt riscurile dependenţei de îngrăşămintele din Rusia?

ingrasaminte agricole

Piața îngrășămintelor este surprinzător de liniștită pentru această perioadă. Cererea de îngrășăminte agricole, în special cu azot, este cu mult sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Semnalele din piaţă arată că angrosiştii se aprovizionează şi cumpără de la producătorii de îngrăşăminte doar în baza unor acorduri şi comenzi ferme. În acelaşi timp, producătorii sunt nevoiţi să vândă la limita profitabilităţii, în principal din cauza preţurilor mari la gazele naturale şi al energiei care au ridicat mult costurile de producție de pe piaţa europeană. La toate acestea se adaugă importurile mari de îngrășăminte cu azot, în special din Rusia, care aproape s-au dublat anul trecut.

Se cere suprataxarea îngrăşămintelor importate din Rusia

Tot mai multe ţări UE fac presiuni asupra Comisiei UE pentru a opri importurile de îngrăşăminte agricole din Rusia. Săptămâna trecută, Polonia și statele baltice au cerut Comisiei UE să impună noi tarife la îngrășămintele importate în Uniunea Europeană din Rusia și Belarus, aşa cum relatează agenția de știri poloneză IAR.

Într-o scrisoare comună, reprezentanții din Polonia, Lituania, Estonia și Letonia au cerut Comisiei UE să limiteze importurile de îngrăşăminte cu azot, fosfat și potasiu din Rusia.

Cele patru state susţin că importurile de îngrăşăminte din Rusia contribuie la finanțarea războiului din Ucraina. Şi alte state UE au semnalat că vor sprijini inițiativa poloneză.

Fertilizers Europe propune 30% taxe la importurile de îngrăşăminte din Rusia

Asociația europeană a producătorilor de îngrășăminte – Fertilizers Europe, solicită un tarif de 30% la importurile rusești de îngrășăminte în UE. Asociaţia arată că „importurile de uree rusească în UE au crescut cu 117% din 2020 şi trebuie luate toate măsurile disponibile pentru a evita dependența excesivă de importurile rusești și pentru a proteja industria europeană a îngrășămintelor”. Datorită costurilor reglementate de stat ale gazelor naturale în Rusia, îngrășămintele sunt menținute artificial la un nivel scăzut.

În cadrul evenimentului cu tema „Îngrășămintele ieftine din Rusia – o altă amenințare pentru economia UE” (21 noiembrie 2024), găzduit de europarlamentarul Krzysztof Hetman în Parlamentul European, a fost subliniată necesitatea urgentă de a aborda provocările cu care se confruntă sectorul agricol al UE din cauza creșterii importurilor de îngrășăminte din Rusia.

Importurile de uree din Rusia reprezintă acum o treime din totalul importurile de uree ale UE.

Ţări precum Polonia, Germania și Franța au înregistrat volume deosebit de mari. Numai în Polonia, importurile rusești au reprezentat 65% din totalul importurilor de uree în primele trei trimestre ale anului 2024.

Concurenţă neloială

Îngrășămintele rusești fac concurență neloială producţiei europene. Datorită prețurilor artificial scăzute şi a costurilor la gaze reglementate de stat (în Rusia) se creează condiții de concurență inegale pentru producătorii din UE și amenință să-i scoată din afaceri.

„Îngrășămintele sunt gaze în formă solidă: importând îngrășăminte rusești, importăm indirect gaz rusesc, subminând ambițiile UE de a reduce dependența de energia rusă”

Reprezentanții Fertilizers Europe au evidențiat 3 riscuri majore:

  1. Amenințare la adresa securității alimentare și a autonomiei strategice: îngrășămintele sunt esențiale pentru susținerea producției alimentare din UE. O viitoare criză în aprovizionarea cu îngrăşăminte ar putea pune în pericol securitatea alimentară pe întreg continent.
  2. Sustenabilitatea în pericol: producătorii din UE sunt angajați să promoveze circularitatea și decarbonizarea, dar concurența neloială le subminează capacitatea de a concura eficient și de a susține investițiile esențiale. Spre deosebire de producătorii din UE, îngrășămintele rusești nu sunt supuse standardelor stricte de mediu impuse în Europa. Creşterea importurilor unor astfel de produse pune în pericol direct ambițiile UE de mediu.
  3. Pierderi de locuri de muncă în toată Europa: industria îngrășămintelor susține 76.000 de locuri de muncă. Dacă opririle temporare devin permanente din cauza lipsei de măsuri urgente, aceste locuri de muncă pot fi pierdute.

Acțiuni solicitate de Fertilizers Europe:

  1. Reduceți dependența de importuri.
  2. Taxa specifică la importul de îngrăşăminte din Rusia.

Fetilizer Europe afrimă că „UE are capacitatea de a-și satisface nevoile de îngrășăminte. Trebuie luate toate măsurile disponibile pentru a evita dependența excesivă de importurile rusești și pentru a proteja industria europeană a îngrășămintelor”.

Industria europeană a îngrășămintelor propune o taxă de 30% la îngrășămintele rusești, oprind efectiv importurile.

Ce urmează?

Din ce în ce mai mulți diplomați UE recunosc că posibilitățile de a obține unanimitatea privind sancțiunile economice severe împotriva Rusiei s-au încheiat. Cel de-al 15-lea pachet de restricții urmează să fie adoptat în acest an, dar va implica în primul rând extinderea listei negre a persoanelor cu interdicție de a intra în UE și a activelor blocate în Europa și companii.

În ceea ce privește restricțiile economice, au existat numeroase încercări de a impune un embargo la importul de gaze, gaz natural lichefiat (GNL), energie nucleară sau aluminiu și de fiecare dată s-au încheiat cu eșec, de cele mai multe ori din cauza Ungariei.

De anul viitor, Polonia preia președinția Consiliului UE şi Comisia Europeană urmează să vină cu propuneri mai ambițioase, cu restricții la export și import, inclusiv o creștere a taxelor vamale la produsele agroalimentare și la îngrășămintele cu azot.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →