38% din fermieri vor subvenții agricole mai mari și un sfert dintre cei care au afaceri în agricultură în România doresc dezvoltarea sistemului de irigații și modificarea legii arendei și a legii care reglementează vânzarea terenurilor agricole, potrivit unui studiu realizat de Consilul Național pentru IMM-uri.
Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat, pe 26 noiembrie, prima ediţie a studiului ”Carta Albă a Agriculturii din România”, o evaluare a stării actuale a agriculturii şi identificarea principalelor provocări şi oportunităţi pentru următorii ani.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Național pentru IMM-uri din România, citat de Agerpres, în contextul schimbărilor economice şi climatice globale, acest studiu oferă o imagine de ansamblu detaliată a sectorului agricol, susţinută de date statistice, interviuri şi analize economice realizate în anul 2024.
Documentul se concentrează pe situaţia IMM-urilor din agricultură, punând accent pe strategii de dezvoltare, investiții și acces la finanţare pentru antreprenorii din sectorul agricol, resurse umane și forță de muncă pentru agricultură şi dinamica pieţei agricole.
Ce vor fermierii din România
Din analiza sectorului agricol pentru anul 2024 reiese că principalele solicitări ale antreprenorilor din sectorul agricol au fost:
- subvenții mai mari – 38% dintre cei care au răspuns întrebărilor studiului;
- dezvoltarea sistemului de irigaţii – 26,5%;
- modificarea Legii arendei – 24,75%;
- modificarea Legii pentru vânzare/cumpărare de terenuri agricole (24,75%).
Fermierii le-au cerut, recent, parlamentarilor și liderilor politici din România să adopte modificările la legea arendei înainte de finalul lunii noiembrie. Vezi detalii:
Vot LEGEA ARENDEI: Arendă teren agricol pe minimum 7 ani și schimburi permise!
În județul cu cea mai mare suprafață solicitată la plata APIA în acest an, terenul agricol se vinde puțin și scump. Vezi detalii:
Vânzare teren agricol: Ce preț are 1 hectar de teren în județul cu cea mai mare suprafață la plata APIA!
Provocări majore pentru fermieri
Provocările majore cu care se confruntă fermierii din România, potrivit studiului realizat de Consiliul Național al IMM-urilor din România sunt:
- fragmentarea terenurilor şi lipsa asocierii între fermieri;
- infrastructura rurală deficitară şi accesul limitat la pieţe;
- finanţarea insuficientă şi dificultatea accesului la credite pentru fermele mici şi medii;
- schimbările climatice şi impactul acestora asupra producţiei agricole.
Profilul antreprenorului din agricultură
Spre deosebire de antreprenorul român, al cărui profil indică o persoană matură, cu studii superioare, de gen masculin, căsătorit, cu doi copii, proprietar unic, care dedică săptămânal aproximativ 46 de ore afacerii şi nu implică membrii familiei în activităţile firmei,
antreprenorul din agricultură în România este o persoană matură, cu studii superioare, de gen masculin, căsătorit, cu doi copii, proprietar unic, care dedică în medie 56 de ore afacerii şi implică membrii familiei în activităţile firmei.
La studiul ”Carta Albă a Agriculturii din România”, realizat de Consiliul Național al IMM-urilor, au participat 560 de antreprenori din domeniul agriculturii. Cei care au răspuns la întrebările din studiu s-au împărțit astfel, pe regiunile de dezvoltare din România, următoarea: Centru (16%), Sud-Vest Oltenia (16%), Nord-Vest (16%), Nord-Est (13%), Sud-Muntenia (13%), Vest (12%), Bucureşti-Ilfov (4%).
Proiectul IMM România este cofinanţat de Uniunea Europeană.
Dispare subvenția pe hectar și cap de animal! Cum vor primi fermierii subvenții, după 2027!