Dispar actualele subvenții pe hectar și cap de animal, în viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC).
Fermierii vor primi subvenții agricole în funcție de viabilitatea economică a fermei, și nu în funcție de suprafața fermei sau de numărul de animale, după 2027.
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a primit mierucuri, 4 septembrie, raportul final al Dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE , comandat de Comisie la începutul acestui an. Raportul a fost predat de președintele grupului, profesorul Peter Strohschneider.
Intitulat „O perspectivă comună pentru agricultură și alimentație în Europa” , raportul prezintă o evaluare a provocărilor și oportunităților, urmată de un set de recomandări pentru viitoarea PAC.
Aceste recomandări vor ghida activitatea Comisiei Europene atunci când își va contura Viziunea pentru agricultură și alimentație, care va fi livrată în primele 100 de zile ale celui de-al doilea mandat al președintelui von der Leyen.
Cum vor primi fermierii subvenții după 2027
Una dintre principalele recomandări ale raportului privește modul în care fermierii europeni vor primi subvenții agricole după 2027.
Autorii raportului susțin că sprijinul pentru venitul de bază (BISS), adică subvenția pe suprafață, rămâne cea mai finanțată măsură PAC, dar, cu toate acestea, nu are legătură cu nevoile socio-economice ale fermierilor.
Prin urmare, acest sprijin trebuie să fie mai bine direcționat către fermierii activi care au cea mai mare nevoie, nu doar din motive de cheltuire a banilor publici, ci și pentru a evita efecte negative precum impactul asupra prețurilor de vânzare și de arendare a terenurilor agricole, care cresc costurile de producție și împiedică reînnoirea generațiilor din agricultură și reducerea sarcinii administrative pentru fermieri.
Autorii raportului consideră că, în cadrul obiectivului său socio-economic, viitoarea PAC ar trebui să ofere sprijin mai țintit fermierilor activi, pentru a preveni abandonarea fermelor și a asigura faptul că fermierii pot obține un venit decent din activități agricole.
Mai exact, subvențiile agricole ar trebui orientate, în special, către ferme mici, tineri fermieri, ferme mixte, fermieri noi și fermieri din zonele cu constrângeri naturale.
De asemenea, modul în care vor fi acordate subvenții agricole după 2027 ”trebuie să se bazeze pe viabilitatea economică a fermierilor, care trebuie demonstrată printr-o metodologie standardizată”.
Un grup operativ independent, format din experți în politici sociale, economice și experți agronomi ar trebui să fie mandatați de către Comisia Europeană pentru a evalua mecanismele și criteriile cele mai adecvate prin care vor fi acordate subvenții în viitoarea PAC.
Aceste mecanisme ar trebui să includă măsuri precum redistribuire a subvențiilor agricole, plafonare, degresivitate, precum și noi criterii de eligibilitate inspirate din politicile sociale.
Rezultatul acestei evaluări trebuie să fie pregătit înainte de încheierea următoarei reforme PAC 2028-2035, recomandă autorii raportului privind viitorul agriculturii în UE.
Dialogul strategic a fost lansat de către președintele von der Leyen în ianuarie 2024 și la Raport au contribuit 29 de actori din sectoarele agroalimentare europene, societatea civilă, comunitățile rurale și mediul academic.
Comisia Europeană a anunțat că va evalua îndeaproape recomandările raportului de a stabili o nouă platformă care să reunească actori din sectorul agroalimentar, societatea civilă și lumea științei, pentru a continua să reflecteze asupra strategiilor de a face sistemele agroalimentare mai durabile și mai rezistente.
Recomandările detaliate în raport sunt structurate pe cinci piloni:
- Cooperarea pentru un viitor sustenabil, rezilient și competitiv al agriculturii: această parte abordează necesitatea de a adapta PAC în contextul tranziției în curs către sisteme alimentare mai durabile și mai competitive, importanța consolidării poziției fermierilor în lanțul valoric alimentar, accesul la finanțare și rolul comerțului și al standardelor internaționale;
- Avansarea către sisteme agroalimentare sustenabile: recomandările din această rubrică se concentrează în sprijinul și promovarea practicilor agricole durabile, inclusiv pentru creșterea animalelor, și pledează pentru o conștientizare sporită cu privire la bunăstarea animalelor și abilitarea consumatorilor pentru a alege diete sustenabile și echilibrate;
- Promovarea rezilienței transformative: în fața creșterii riscurilor de mediu, climatice, geopolitice și economice, raportul subliniază necesitatea de a consolida instrumentele de gestionare a riscurilor și de gestionare a crizelor, precum și de a conserva și gestiona mai bine terenurile agricole, de a promova o agricultură rezistentă la apă și de a dezvolta abordări inovative de ameliorare a plantelor;
- Construirea unui sector agricol atractiv și divers: în această secțiune este detaliată importanța reînnoirii generaționale și a egalității de gen, precum și a zonelor rurale vibrante și a sistemelor agroalimentare, inclusiv necesitatea de a proteja lucrătorii din agricultură;
- Acces mai bun pentru fermieri la cunoștințe și inovare și utilizarea acestora: recomandările concluzionează că accesul la cunoștințe și competențe trebuie facilitat și că digitalizarea agriculturii este o oportunitate.