Vânzare LAPTE şi PRODUSE LACTATE. Reguli ANSVSA pentru MICII PRODUCĂTORI! - Revista Ferma
3 minute de citit

Vânzare LAPTE şi PRODUSE LACTATE. Reguli ANSVSA pentru MICII PRODUCĂTORI!

reguli vanzare lapte si produse lactate Vânzare LAPTE şi PRODUSE LACTATE. Reguli ANSVSA pentru MICII PRODUCĂTORI!
Credit foto @canva.com/Olga Kriger

Conform prevederilor Ordinului ANSVSA nr.111/2008, micii producători care comercializează lapte şi brânzeturi în pieţele agroalimentare şi târguri, trebuie să fie înregistraţi sanitar-veterinar.

laptele crud care este destinat vânzării directe sau prelucrării în brânzeturi, provine de la animale sănătoase, crescute în ferme/exploataţii autorizate/înregistrate sanitar veterinar și care nu suferă de boli ce pot fi transmise la om prin intermediul laptelui;

micii producători care vând direct lapte crud şi produse din lapte către consumatorul final în pieţele agroalimentare şi târguri, trebuie să deţină carnete de sanătate pentru animalele de la care provine laptele, conform Ordinului mai sus menţionat;

Condiții la transportul și sacrificarea mieilor pentru Paște. OBLIGATORIU dacă vreți să vindeți carnea de miel!

brânzeturile destinate comercializării de către micii producători, trebuie expuse la vânzare, în spaţii special amenajate din pieţe agroalimentare şi târguri, în vitrine destinate acestui scop, în recipiente (tăvi) confecţionate din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat (plastic, ceramică, inox etc.);

brânzeturile să fie protejate corespunzător împotriva contaminării pe durata transportului şi a expunerii la vânzare către consumatorul final (de exemplu: în recipiente din material plastic, pungi din plastic etc.);

în cazul în care, transportul şi păstrarea brânzeturilor în vederea vânzării directe către consumatorul final se realizează în recipiente confecţionate tradiţional din lemn (putini), acestea trebuie să fie curate şi identificate corespunzător, pentru asigurarea trasabilităţii produselor şi prevenirea contaminării;

Piețe, puncte de sacrificare și carmangerii luate la control înaintea Paștelui. Ce vor verifica inspectorii ANSVSA?

comercializarea brânzeturilor în pieţele agroalimentare şi târguri, se va face numai în ambalaje de desfacere corespunzătoare de unică folosinţă (pungi de plastic alimentare, hârtie cerată alimentară etc), sau alte tipuri de recipiente curăţate şi igienizate corespunzător;

este asigurată trasabilitatea brânzeturilor obţinute de micii producători, prin utilizarea unor metode de identificare/etichetare, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, cum ar fi:

  1. aplicarea pe ambalajul de transport sau desfacere a unor etichete adezive;
  2. utilizarea de pungi imprimate;
  3. afişarea, în momentul expunerii la vânzare şi pe toată perioada comercializării, a unor informaţii înscrise pe tăbliţe şi/sau panouri aplicate deasupra sau în dreptul produsului prezentat etc.

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →