Condiții la transportul și sacrificarea mieilor pentru Paște. OBLIGATORIU dacă vreți să vindeți carnea de miel! - Revista Ferma
4 minute de citit

Condiții la transportul și sacrificarea mieilor pentru Paște. OBLIGATORIU dacă vreți să vindeți carnea de miel!

miei de Paste Condiții la transportul și sacrificarea mieilor pentru Paște. OBLIGATORIU dacă vreți să vindeți carnea de miel!
Credit foto @Nicoleta Dragomir

Dacă vreți să sacrificați și să vindeți carnea de miel, ANSVSA a stabilit condiții stricte pe care trebuie să le respectați. Astfel:

  • fermele/exploataţiile de unde vor fi livrate animalele pentru tăiere, precum şi operatorii din domeniul alimentar care desfăşoară activităţi de procesare, depozitare, transport/distribuţie şi comercializare a cărnii de miel şi a produselor derivate din aceasta deţin autorizare/înregistrare sanitară veterinară eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare;
  • vor fi admise pentru sacrificare în vederea consumului public numai animalele cu o stare corespunzătoare de sănătate şi care sunt identificate conform legislaţiei în vigoare, crescute în ferme, localităţi şi zone indemne de boli transmisibile;
  • respectarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul transportului, abatorizării sau tăierii, conform prevederilor legale, iar formularele de mişcare să fie completate corespunzător;

TRANSPORTUL ANIMALELOR DESTINATE SACRIFICĂRII

Inspectorii DSVSA în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratelor de Poliţie judeţene, şi, respectiv, al municipiului Bucureşti, vor efectua controale în trafic asupra transporturilor de miei pentru:

  • verificarea condițiilor de igienă, a dezinfecției și a documentelor de autorizare sanitary veterinar a mijloacelor auto utilizate pentru transportul acestor animale;
  • verificarea documentelor însoțitoare ale animalelor (certificate veterinare care să ateste sănătatea mieilor şi documente care să cuprindă informaţii despre lanţul alimentar);
  • sacrificarea mieilor se realizează în unităţi de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru schimburi intracomunitare pentru sacrificarea de ovine, publicate pe site-ul ANSVSA;
  • sacrificarea mieilor poate fi realizată şi în spaţii amenajate temporar, organizate în condiţiile legii în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară şi în care sunt respectate condiţiile prevăzute de legislaţie;
  • spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor trebuie să fie situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor;
  • funcţionarea centrelor (locurilor) de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 27 martie – 31 martie 2024 (premergătoare Paştelui catolic), respectiv, în perioada 22 aprilie – 3 mai 2024 (premergătoare Paştelui ortodox), între orele 07:00 – 17:00.

SPAȚII AMENAJATE TEMPORAR

DSVSA judeţene şi a municipiului Bucureşti vor permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condiții în care:

  • în aceste spaţii amenajate temporar sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară;
  • există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul spaţiilor amenajate temporar.

CONDIȚII PENTRU CARNEA DE MIEL

  • loturile de carne de miel sunt livrate din abatoare însoţite de certificat sanitar veterinar;
  • carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se obţine numai la cererea directă a consumatorilor şi numai după efectuarea examenului ante şi post mortem, neputând fi livrată în vederea comercializării către alte unităţi din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar veterinar;
  • marcarea carcaselor de miei se realizează cu respectarea prevederilor legale referitoare la marcarea şi certificarea sanitară veterinară a cărnii proaspete şi marcarea produselor de origine animală destinate consumului uman;
  • marcarea cărnii de miel, rezultată în urma sacrificărilor în spaţiile amenajate temporar, se realizează cu o marcă de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul judeţului urmat de codul numeric acordat de DSVSA judeţeană/a municipiului București;
  • depozitarea şi comercializarea cărnii de miel trebuie să se realizeze în spaţii adecvate, cu asigurarea temperaturii şi stării de igienă corespunzătoare;
  • respectarea pe timpul transportului a temperaturilor pentru carnea de miel în stare refrigerată sau congelată.

CITEȘTE ȘI: Piețe, puncte de sacrificare și carmangerii luate la control înaintea Paștelui. Ce vor verifica inspectorii ANSVSA?

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →