Majoritatea deşeurilor de plastic sunt arse, aruncate la groapa de gunoi sau împrăştiate pe străzi şi pe câmpuri. Găsirea unor procedee biologice de degradare şi descompunere naturală a plasticului poate fi soluţia salvatoare pentru reducerea poluării. Cercetările din ultimii ani au luat în considerare utilizarea microorganismelor, inclusiv bacteriile şi ciupercile, ca mijloc biologic de reciclare a plasticului într-un mod ecologic.
Microbii din rumen degradează plasticul
Un grup de cercetătorii de la Universitatea de Resurse Naturale şi Știinţe ale Vieţii din Viena, Centrul Austriac pentru Biotehnologii Industriale din Graz, Institutul de Fizică şi Ştiinţa materialelor din Viena şi Universitatea din Innsbruck (Austria) au emis ipoteza că unii dintre microbii prezenţi în rumenul vacii, cel mai mare compartiment al stomacului, ar putea să degradeze poliesterii. În mod natural, vacile şi alte rumegătoare consumă un poliester natural produs de plante, numit cutina, care se găseşte în coaja fructelor.
Trei tipuri de poliesteri
În cadrul studiului publicat în jurnalul „Frontiers in Bioengineering and Biotechnology”, cercetătorii au examinat efectul lichidului din rumen asupra a trei tipuri de poliesteri:
• PET (un polimer sintetic utilizat în ambalajele alimentare);
• PBAT (plastic biodegradabil utilizat în mod obişnuit în pungile de plastic compostabile);
• PEF (un material derivat din surse vegetale).
Testarea s-a făcut prin incubarea, timp de trei zile în lichid ruminal, a fiecărui tip de plastic atât sub formă de film (folie), cât şi sub formă de pulbere.
Se caută bacteriile şi enzimele „bune”
Rezultatele studiului au arătat că toate cele trei materiale plastice pot fi degradate de către microorganismele din rumen, deşi cel mai bine descompus a fost PEF. De asemenea, materialele sub formă de pulbere au fost descompuse mai repede decât folia de plastic.
Echipa de cercetători a analizat ADN-ul din lichidul ruminal pentru a identifica microbii care se realizează degradarea şi au descoperit că 98% dintre aceştia erau bacterii, cca. 1% eucariote, aproximativ 0,9% procariote din genul Archaea şi mai puţin de 0,1% de origine virală.
Multiplicare prin inginerie genetică
Astfel de studii ar putea permite oamenilor de ştiinţă să identifice bacteriile care determină degradarea materialului plastic, precum şi enzimele pe care aceste microorganiseme le produc, după care, prin inginerie genetică acestea să fie produse pe scară largă şi utilizate în procesul de reciclare a plasticului.
Echipa de cercetare încearcă, de asemenea, să găsească microbi care pot consuma materiale plastice mai rezistente, aşa cu este polipropilena şi polietilena.
Află şi alte informaţii inedite despre acest fenomen accesând studiul integral!
Vacile sunt „acuzate” de creşterea nivelului gazelor de seră, respectiv de încălzirea globală şi distrugerea stratului de ozon. În acelaşi timp, unele studii arată că microorganismele din rumenul vacilor pot degrada plasticul – Robotul FERMY, specialist Agri 4.0
un articol de
GHEORGHE GHIŞE