Într-un an agricol dificil, platforma experimentală de la Comloşu Mic (judeţul Timiş) a atras şi anul acesta aproape patru sute de fermieri din zona de vest a ţării, în ciuda ploii torenţiale de vară, fapt evidenţiat şi de către Daniel Grosz, director zonal Bayer: „Este o zi importantă, atât pentru fermieri, cât şi pentru Bayer. Avem câteva provocări majore: schimbările climatice, seceta, eroziunea solului etc. Fermierii resimt o presiune mare, dar în vremuri grele trebuie să îţi cauţi un partener puternic, iar Bayer, astăzi, în noua formulă, este partenerul puternic de care fermierii au nevoie. Acum, Bayer pune laolaltă tot ce înseamnă produse de protecţia plantelor, inovaţie, genetică şi platforma digitală. În astfel de condiţii sunt sigur că pariul cu viitorul agriculturii este unul câştigător. Noi nu putem face aceste lucruri singuri, le facem în echipă. Avem o echipă de profesionişti, stabilă, atât pentru protecţia plantelor, cât şi pentru seminţe”.
Echipa Bayer este acum compusă dintr-un departament pentru protecţia plantelor şi unul pentru seminţe şi agricultura digitală. Temele abordate la Bayer Agro Arena au fost discutate împreună cu fermierii în ateliere dedicate celor trei culturi: rapiţă, grâu şi porumb.
Aplicaţii digitale – soluţii pentru fermieri
Aplicaţia Climate FieldView se poate instala de către orice fermier, apoi se introduc suprafeţele/parcelele, după care acestea pot fi văzute în timp util pe aplicaţie. Prin satelit se fac observaţii şi apoi se poate vizualiza situaţia culturilor şi, după caz, eventualele probleme (băltiri, secetă etc) şi starea de vegetaţie. Această aplicaţie care destinată, în special, celor care au deja acele utilaje care pot face aplicare cu rată variabilă. „2019 este de departe cel mai dificil an agricol pe care l-am întâlnit până acum. Agricultura nu se face ca la carte de multe ori şi trebuie să fii inspirat şi să iei cele mai bune decizii pentru a avea succes. Bayer, prin produsele pentru protecţia plantelor şi adăugând partea de genetică şi hibrizii Dekalb, ajută fermierii să îşi securizeze producţia şi profitul din fermă. De mai bine de zece ani am adus în România hibrizi care au făcut diferenţa. Acum agricultura digitală şi agricultura de precizie sunt viitorul – trebuie să credeţi în aceste lucruri şi veţi avea succes. Cu siguranţă mai avem de învăţat în fiecare zi şi pentru noi este o provocare să ne ridicăm la nivelul dvs. în fiecare zi şi suntem hotărâţi să facem acest lucru”, a declarat Dorin Jurcă, director zonal Bayer.
Câmpul fără… rapiţă
În platforma de la Comloşu Mic, rapiţa a lipsit fizic anul acesta deoarece nu a răsărit din cauza secetei. Nu se ştie care va fi situaţia anul acesta. „Suntem obligaţi să ne adaptăm. La rapiţă, am prezentat care sunt principalele riscuri ale culturii. Începând din această toamnă, pentru că nu mai avem tratamentul la sămânţă cu neonicotinoide, tehnologia trebuie regândită şi trebuie să fim mult mai atenţi şi să monitorizăm această cultură încă din primele faze de vegetaţie. Avem pachete tehnologice la rapiţă, dar mai ales trebuie să fim conectaţi la situaţia din teren pentru a vedea exact ce trebuie să aplicăm”, a explicat Daniel Grosz.
Specialiştii Bayer recomandă pachetul tehnologic Propulse, compus dintr-un insecticid sistemic cu spectru larg şi un fungicid sistemic (Biscaya 240 OD şi Propulse 250 SE).
Provocarea din lanul de porumb: buruienile
Porumbul a pornit destul de greu în această primăvară, în condiţiile în care anul a început cu un deficit destul de mare de precipitaţii. În zona localităţii Comloşu Mic, din septembrie 2018 şi până la începutul lunii mai 2019 era un deficit de aproape 160 de litri, dar în alte zone a fost chiar mai rău. Cultura de porumb era, la sfârşitul lunii mai, întârziată cu 2-3 săptămâni, având 6-7 frunze, pe când la această dată trebuia să fie în faza de 10 frunze. „Una dintre provocări la porumb este pentru cei care nu au făcut combaterea buruienilor în preemergenţă sau postemergenţă timpurie. Noi recomandăm un produs aşa cum este Adengo, care lucrează foarte bine în astfel de condiţii şi controlează şi valurile succesive de îmburuienare, care au fost o problemă reală mai ales pentru cei care s-au bazat doar pe intervenţia în faza scurtă de 4-6 frunze şi care în acest an s-a suprapus cu multe precipitaţii şi nu s-a putut intra fizic în teren”, a recomandat Daniel Grosz.
Pentru cei care nu au făcut tratamente în pre- sau postemergenţă, Bayer recomandă Capreno şi Laudis, două erbicide selective postemergent pentru combaterea unui spectru larg de buruieni dicotiledonate şi monocotiledonate anuale din culturile de porumb. Laudis se poate aplica de la 2 până la 8 frunze, chiar până la 9-10 frunze.
Presiune mare de boli la grâu
O situaţie similară s-a înregistrat în această primăvară şi în ceea ce priveşte cultura de grâu: nu s-a putut intra la timp în câmp pentru tratamente. Cu toate acestea…, „grâul a fost o surpriză totală. Vorbim de un grâu semănat la densităţi optime, dar nerăsărit, sau semănat cu densităţi mari la finalul perioadei optime. În ambele cazuri grâul a răsărit la finalul lunii februarie şi început de martie. Impactul mare a fost la nivelul densităţii şi o înfrăţire târzie şi redusă, care, dacă nu venea acest val de precipitaţii, era o reală problemă. Dar în această platformă grâul a recuperat, iar fraţii bazali formaţi mult mai târziu s-au dezvoltat aproape normal şi au spice mai mici, dar care vor aduce un plus de producţie. Dacă nu ar fi fost precipitaţiile trecute, aceşti fraţi nu s-ar fi dezvoltat şi densitatea ar fi fost mult mai mică. Acum, majoritatea acestor fraţi au trecut de faza de înflorit, au toate şansele să lege şi să umple boabe”, a detaliat Daniel Grosz.
Cu toate acestea, riscul mare îl reprezintă acum, la cerealele păioase, fuzarioza – din cauza precipitaţiilor abundente şi a umidităţii ridicate. „Din păcate, infestarea se realizează, în mare parte, odată cu începutul înfloritului. La cea mai mare parte dintre soiuri această fază a trecut, dar există risc real de infestare cu fuzarium odată cu oprirea precipitaţiilor şi creşterea temperaturilor. Sunt foarte multe sole la care nici al doilea tratament nu s-a făcut. Este foarte important să se facă ultimul tratament cu fungicid pentru furzarioză la spic, cu 35-30 zile înainte de recoltare”, a accentuat Daniel Gorsz.
La cerealele păioase, pachetul tehnologic Falcon Pro a fost utilizat la peste 600.000 de hectare, pentru prevenirea şi combaterea bolilor foliare şi ale spicului. Pentru tratamentul al doilea este recomandat fungicidul Nativo Pro (protioconazol 175 g/l & trifloxistrobin 150 g/l) sau Aviator XPro 225 EC (protioconazol 150 g/l plus bixafen 75 g/l) – fungicid sistemic pentru combaterea bolilor la grâul de toamnă şi de primăvară, la triticale, secară, orz de toamnă şi de primăvară.
Echipa Bayer este permanent pe câmp şi în contact cu fermierii. „Aceasta este reţeta succesului de ambele părţi. Cu cât suntem mai conectaţi şi observăm problemele reale, putem să oferim soluţiile cele mai bune”, a încheiat Daniel Grosz.
O ADEVĂRATĂ ŞCOALĂ PENTRU FERMIERI
Prin tradiţie, Bayer Agro Arena este o adevărată şcoală pentru fermieri, dar şi echipa Bayer are de învăţat din colaborarea cu agricultorii. „Aceste nevoi ale fermierilor ne obligă să răspundem personalizat la cererile lor. În cele trei ateliere am integrat şi am pus laolaltă tot ce înseamnă tehnologie Bayer pentru protecţia plantelor, de ultimă generaţie, şi înglobăm tot ce înseamnă genetică – seminţele Dekalb de porumb şi de rapiţă, înglobăm complet planul de protecţie a plantelor, erbicide, fungicide, insecticide şi tratament sămânţă, tot ce implică acest plan de protecţie, precum şi partea de digitalizare, cu foarte multe informaţii noi de la departamentul nostru Climate Corporation şi aplicaţia Climate FieldView – soluţia care vine şi completează elementele de tehnologie la nivel de fermă pentru a putea personaliza şi a veni cu soluţii clare pentru nevoile fermierului”, a declarat Daniel Grosz.
Articol publicat în revista Ferma nr. 11/238 (ediţia 15-30 iunie 2019)