5 minute de citit

Şi oul a intrat în vizorul veganiştilor

Alături de carnea animală şi produsele lactate, şi ouăle au intrat pe lista alimentelor pentru care se caută surse vegetale alternative.

Înlocuitorii de carne provin din două surse: proteina vegetală şi carnea sintetică, produsă „in vitro”. În ultimii ani, o a treia sursă alternativă de proteină şi care este puternic mediatizată sunt insectele. Desigur, există şi alte moduri de a produce alimente proteice, sănătoase, cu ajutorul ciupercilor.

 

ALBUŞ PRODUS DE CIUPERCI

Grupul de cercetare Future Sustainable Food Systems, cu sediul la Universitatea din Helsinki, şi-a unit forţele cu Centrul de cercetare tehnică VTT din Finlanda şi au identificat o tulpină de ciuperci potrivită pentru a produce un înlocuitor de albuş de ou (pudră). Cercetătorii susţin că acest produs este sustenabil pentru producţia la scară industrială şi elimină riscul de contaminare cu salmonela şi expunerea la antibiotice.

Produsul necesită cu până la 90% mai puţin teren decât pentru producerea convenţională a ouălor de găină, iar producerea ouălor vegane se face cu 55% mai puţine gaze cu efect de seră. Ovalbumina este produsă cu ajutorul ciupercii ascomicete filamentoase „Trichoderma reesei”.

inlocuitori de oua 01_b

 

Click AICI şi vezi ce preparate alimentare se pot obţine din pudra Tr-OVA!

 

BEZELE DIN ALBUȘ DE… NĂUT

Compania InnovoPro susţine că înlocuitorii de albuş de ou pe bază de năut (CP-PRO 70 şi CP-Stabilofoam) au atins paritatea de preţ cu produsele convenţionale din albuş de ou, au un termen de valabilitate superior şi o mai mare uşurinţă în utilizare.

Amestecul de ingrediente uscate se bazează pe proteina de năut de la InnovoPro care „imită perfect funcţionalitatea albuşului de ou, oferind o structură puternică, stabilă, gust neutru şi aspectul alb curat aşa cum este dorit în deserturile bătute, precum bezele”, a declarat CEO-ul companiei, Taly Nechushtan, pentru FoodNavigator-USA.

 

PIAŢA ÎNLOCUITORILOR DE OUĂ

Conform datelor statistice, piaţa ingredientelor de înlocuire a ouălor valorează aproximativ 1,4 miliarde de dolari şi se preconizează că va ajunge la 1,6 miliarde de dolari până în 2026, cu o rată de creştere anuală compusă de 6%. Această creştere este determinată de nevoia adoptării alimentaţiei pe bază de plante, de preocupările legate de alergiile la ouă şi de dorinţa de a mânca mai sănătos.

Citeşte informaţii suplimentare despre piaţa înlocuitorilor de ouă!

Singapore eggless-mayo_b 

CP-XTURA 65 IMITĂ CARNEA

InnovoPro foloseşte o metodă de procesare fără solvenţi pentru a produce un concentrat de proteine (70%) din năut, oferind astfel producătorilor de alimente şi băuturi o modalitate de a satisface cererea consumatorilor de produse pe bază de plante, cu etichetă „curată” şi care provin din surse sustenabile.

Compania israeliană a anunţat introducerea pe piaţă a primului înlocuitor de proteină animală pe bază de năut – CP-XTURATM65, produs ce reface textura asemănătoare cărnii animale, permiţând în acelaşi timp producătorilor de alimente să ofere clienţilor „produsele favorite” cu un gust „adevărat”, sănătoase şi bogate în proteine care au o combinaţie dorită de aminoacizi. CP-XTURATM65 are un conţinut de 65% proteină, este fără gluten, soia şi fără GMO.

Detalii despre CP-XTURATM65 găsiţi pe site-ul InnovoPro!

 

EMULGATOR DIN BORHOTUL DE BERE

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore (NTU Singapore) au dezvoltat cu succes un emulgator bogat în proteine şi antioxidanţi, pe bază de plante, care poate înlocui ouăle în sectorul alimentar (de exemplu pentru maioneză şi frişcă). De asemenea, emulgatorul obţinut de NTU are potenţialul de a îmbogăţi produsele cosmetice şi farmaceutice.

Ingredientul NTU a fost dezvoltat din cereale uzate, deşeuri alimentare – produs secundar al industriei de fabricare a berii, contribuind astfel şi la obiectivele de reducere a risipei alimentare.

Echipa de cercetare susţine că gustul a fost identic cu opţiunile convenţionale, dar cu mai puţine grăsimi şi calorii şi cu nutrienţi îmbunătăţiţi.

În fiecare an, aproximativ 39 de milioane de tone de cereale uzate sunt generate la nivel global de industria berii. Reciclarea acestor deşeuri ca o potenţială sursă de hrană umană este o oportunitate de îmbunătăţire a eficienţei procesării în lanţul de aprovizionare cu alimente, precum şi de promovare a unei alternative de proteine pe bază de plante.

Vezi ce alte utilizări are emulgătorul NTU!

inlocuitori oua 02_b8 ÎNLOCUITORI DE OUĂ

Nelipsite din bucătăria tradiţională, ouăle sunt un element esenţial pentru produsele de patiserie şi cofetărie. Totuşi, dacă eşti vegan, ai o alergie sau pur şi simplu „ai rămas fără ouă” în casă şi vrei să faci nişte brioşe… poţi să foloseşti, cu încredere, unul dintre următoarele ingrediente:

1. Aquafaba (lichid obţinut din năut): 3 linguri de aquafaba = 1 ou mare;

2. Seminţe de in măcinate:1 lingură de seminţe de in măcinate şi 3 linguri de apă = 1 ou mare;

3. Seminţe de chia măcinate: 1 lingură de seminţe de chia (întregi sau măcinate) şi 3 linguri de apă = 1 ou mare;

4. Arrowroot – amidon obţinut din rizomii şi tuberculii unor plante tropicale (Maranta arundinacea, Zamia integrifolia, Tapioca din manioc – Manihot esculenta, Tacca leontopetaloides şi Pueraria lobata): 2 linguri de pudră şi 3 linguri de apă = 1 ou mare;

5. Sos de mere: 1/4 cană sos de mere neîndulcit = 1 ou mare;

6. Banane zdrobite: 1/4 cană piure de banană = 1 ou mare;

7. Praf de copt şi apă carbogazoasă: 2 linguri apă + 2 linguriţe praf de copt + 1 linguriţă ulei vegetal = 1 ou mare;

8. 1/4 cană apă carbogazoasă = 1 ou mare.

 

un articol de

GHEORGHE GHIŞE

Cisteste si...

Recomandările redacției
Ultimele articole
Citește mai multe știri →